Fra 4 år

Helene-og-den-store-hemmeligheten Helene og den store hemmeligheten av Tor Freeman

Helene får vite en hemmelighet. Hun vet at man ikke skal fortelle hemmeligheter videre, men det kan kanskje ikke skade å fortelle den til bare en til? Men hva når alle de som får vite om hemmeligheten gjør det samme?

Dette er en sjarmerende og humørfylt bok om hemmeligheter og hva som skjer hvis man forteller dem videre. Boken er fin som utgangspunkt til samtale rundt emnet.

se opp for krokodillen Se opp for krokodillen! av Lisa Moroni og Eva Eriksson

Det er ferie, og Tora skal på telttur med pappa. Hun gleder seg til å se ville dyr og spennende ting. Men hva er det pappa går med rett under nesa? – Jo, mobiltelefonen. Ikke før en krokodille glefser etter benet hans, får han øynene opp for alt det Tora ser, og så kan han endelig følge henne inn i en spennende fantasiverden.

Dette er en varm og morsom bok. Kanskje med et aldri så lite spark til voksne som har lett for å bli distrahert av alskens digitale dingser også …

 Elgen-min Denne elgen er min! av Oliver Jeffers 

Gutten Wilfred finner en elg som han gir navnet Marcel. Han finner opp en rekke kjæledyrregler som han ønsker at Marcel skal følge, men er det egentlig så lett for en elg å forstå slikt? Og er det nå slik at han egentlig eier denne elgen?

Denne boken gir «Elg i solnedgang» en ny mening. Her er det mye humor for både liten og stor. Store, flotte illustrasjoner og lite tekst inviterer til samtale og undring rundt bokens litt surrealistiske innhold.

Gorm Gorm er en snill orm av Camilla Kuhn

Gorm er en hoggorm, men driver ikke med slikt mange andre hoggormer driver med. Han er verdens snilleste hoggorm. Gorm jobber nemlig på apotek, og ønsker å hjelpe andre dyr. Men så er det litt vanskelig når alle disse fristende musene går rundt i apoteket …

Dette er en morsom bok. Her er det mye god humor i samspillet mellom illustrasjoner og tekst.

 Musefangeren Musefangeren i Downing street av Lena Lindahl og Ketil Selnes (ill.)

Dette er en bok basert på en virkelig historie om de statsansatte kattene i Downing street. Katten Larry egner seg nok ikke så godt til denne jobben. Han er lat og livredd for mus. Til slutt blir han faktisk venn med musene og jobber sammen med dem mot de egentlige fiendene; rottene.

En velkomponert historie som blir ekstra spennende med bakgrunn i en virkelig historie.

 Luisa-og-ugla Luisa og ugla av Lisbeth Dreyer og Gustav Kvaal (ill.) (Nynorsk)

Luisa og ugla er bestevenner. Når Luisa spiller på fiolinen sin, danser ugla rundt henne. Dessverre er det mange som reagerer på dette vennskapet mellom to så ulike karakterer. Luisa legger ut på en reise for å finne ut om dette vennskapet virkelig er så umulig.

Dette er en var, vakker og poetisk bok om et spesielt vennskap. Her handler det om å selv se hvem som er ens gode venner og ikke ta det andre sier for gitt. Vakre illustrasjoner i nydelig samspill med teksten.

 Oddogtodd Odd og Todd på jobb av Aino Havukainen og Sami Toivonen (ill.)

Odd og Todd ser på alle de voksne som haster av sted til jobben hver morgen mens de ser viktige ut. Hva kan det være de egentlig gjør? Brødrene tar en tur til arbeidskontoret, finner en oppslagstavle med ledige jobber, og bestemmer seg for å prøve dem alle sammen.

Dette er en informativ og morsom myldrebok med fantasifulle krumspring og humørfylte tegninger. Her kan man både lære og bli underholdt – liten som stor.

 Trolleliv Trolleliv 6: Mitt eller ditt? av Sissel Bøe og Peter Madsen (ill.)

Trollfar har en trollskatt som han gjemmer dypt inne i trollhaugen. Paja og Pajko vil også ha en skatt i sin hemmelige hule! Men er det slik at man eier alt man finner, og er det trollfar eller trollungene som forstår dette best?

Dette er fine bøker med gode fortellinger. Trollaktige illustrasjoner preger teksten, men de er heller varme og gode fremfor skumle. Bøkene har en egen nettside: trolleliv.no

 Gutten-som-var-uheldig Gutten som var uheldig i kirken av Tore Thomassen og Bon Tomme (ill.)

Per er i kirken. Det er av og til vanskelig å sitte stille under gudstjenesten, og en dag skjer det noe ganske flaut: Per promper høyt. Han er utrøstelig, men heldigvis er presten en svært klok mann.

Dette er en sjarmerende og klok bok. Illustrasjonene i boken er enkle, men levende og effektfulle.

 Johannes Jensen Bøkene om Johannes Jensen av Henrik Hovland og Torill Kove (ill.)

I disse tre bøkene møter vi den grublende krokodillen Johannes Jensen, som opplever å føle seg annerledes og utilpass før han til slutt møter kjærligheten og opplever et lite mirakel.

Bøkene om den tankefulle krokodillen er lavmælte og gir rom for grubling hos de små.

 Katten flytter ut Bøkene om Gubben og katten av Sven Nordqvist

Gubben Pettersen og katten Findus bor sammen på gården sammen med alle hønene sine. De er bestevenner, men opplever sjelden en helt vanlig dag sammen. I den nyeste boka «Katten flytter ut» vil Findus flytte ut i den gamle utedassen, siden han der kan få hoppe i sengen klokken fire om morgenen, noe gubben har sett seg lei på at Findus gjør i hans seng. Men så spørs det om de egentlig trives så godt hver for seg …

Dette er kloke bøker med en lun og god humor. Illustrasjonene er proppfulle av fantasifulle påfunn, og ikke sjelden skjuler det seg små humorristiske overraskelser i både tekst og bilde.

 Mamma Moe Bøkene om Mamma Mø av Jujja Wieslander og Sven Nordqvist (ill.)

Mamma Mø er ikke som andre kuer. Hun synes ikke livet blir fullkomment dersom hun bare skal stå å tygge drøv. Hun vil prøve det samme som barna, og dermed husker, sklir og aker hun også. Ikke at alt alltid går helt etter planen. Hennes gode venn Kråka synes Mamma Mø burde oppføre seg mer som en vanlig ku, men han blir på underlig vis alltid med på det den koselige kua foreslår likevel.

Dette er koselige bøker med mye god humor. Det blir mye å le av når Mamma Møs avslappede og nysgjerrige forhold til livet møter den selvgode Kråkas bråkjekke realisme.