Jul

Nissen-er-vaaken Nissen er våken av Astrid Lindgren

Dette er en lavmælt og stemningsfull bok om nissen som tusler rundt på gården etter at menneskene har lagt seg. Alle sover, men nissen er våken og snakker rolig med alle dyrene han besøker. Den nærmest poetiske teksten har fått svært passende illustrasjoner av den prisbelønte illustratøren Kitty Crowther. Fra ca. 3 år.

 Julebrev Julebrev fra Ole Brumm etter A.A. Milne

En dag mottar Nasse Nøff et mystisk brev. «VelKåmen til Nordpålen ved lUnsjTid. Hilsen En VenN.» står det. Han er ikke den eneste som har fått en slik merkelig melding, heller. Hva i all verden skal det bety? Dette er en koselig og enkelt fortalt julehistorie om en kjent og kjær bjørn. Fra ca. 2-3 år.

 jul-i-storskogen Jul i storskogen av Ulf Stark og Eva Eriksson 

Alle dyrene i Storskogen venter på julen og på nissen. De vet imidlertid ikke helt hva jul er og heller ikke hvem nissen er. Men det de vet, er at det er noe fint, at det skal være god mat, og at man skal henge pene ting i trærne. Dette er en koselig og snilt spennende bok med 25 små kapitler; akkurat nok kapitler til at man kan lese et hver dag frem til 1. juledag. Fra ca. 4 år.

 Opmaak 1 Fie og Milo lager jul av Pauline Oud

Dette er en koselig julebok for de minste om de to gode vennene Fie og Milo som forbereder seg til jul. De skal lage snømann og pynte treet som de finner. Flere spørsmål til den som leser boken er med på å engasjere de minste. Fra ca. 2 år.

 Nilsen-og-julenissen Nilsen og julenissen av Bodil Vidnes-Kopperus og Anette V. Heiberg (ill.)

Etter julemiddagen kommer julenissen på besøk. Dette liker slett ikke Nilsen. Men så ser han at julenissen har stjålet skoene til bestemor, og da må Nilsen ordne opp. Dette er en søt julebok for de minste med et velkjent tema. Fra ca. 1-2 år.

 Solan-og-Ludvigs-jul Solan og Ludvigs jul av Harald Sommerin Simonnæs

Den nye familiefilmen om Solan og Ludvig var en stor suksess på kino før jul i 2013. Her er boken fra filmen. Dette er en koselig julefortelling med fine illustrasjoner. Både tekst og tegninger er laget i Kjell Aukrusts ånd.

 Juledrommen Juledrømmen av Lori Evert og Per Breiehagen (foto)

Den modige, lille jenta Anja bor langt mot nord. Hennes største ønske er å møte Julenissen. En dag spenner hun på seg skiene og reiser for å finne ham. Alene ute i det snødekte landskapet treffer hun flere hjelpsomme dyr, som på ulikt vis leder henne frem til Julenissens hjemsted på Nordpolen. Nydelige stemningsbilder fra et fantastisk vinterlandskap, tatt av den internasjonalt anerkjente fotografen Per Breihagen. Magiske møter mellom barn og dyr

 Pulverheksas-julebord Pulverheksas julebord av Ingunn Aamodt

Hokus, Pokus og Suppegjøken vil gjerne ha julebord, så Pulverheksa hjelper dem med å lage et. Selv om ingen av de som bor i Pulverskogen helt vet hva et julebord er, så kommer de hele gjengen. Og et ekte julebord blir det! Småtrollene drikker så mye brus at de må tisse minst ti ganger, og Drømmeprinsen sovner med skoene på. Men det er helt greit når det er julebord. En humoristisk fortelling for de minste om et (i hver fall for barn) merkelig og ukjent førjulsfenomen. Fra ca. 2 år.

 Ruffens-jul Ruffens jul av Thore Hansen

Det er snart jul, men siden Ruffen har glemt å sende julekortene sine, må han svømme av sted til de syv hav for å ønske sine venner en god jul. På veien møter han nissen som virkelig trenger hjelp. Kan en sjøorm hjelpe like bra som et reinsdyr? En humoristisk julefortelling. Fra ca. 4 år.

 Lille Muldvarp jul.indd Muldvarpen feirer jul av Zdenek Miler og Hana Doskocilova (ill.)

Mens vennene ligger og sover sin dypeste vintersøvn, er Muldvarpen travelt opptatt med å stelle i stand til jul. Men så er det ikke så lett å få til alle juleforberedelserpå egen hånd … En klassisk julefortelling om den koseligemuldvarpen. Fra ca. 3 år.

 mia-mons-og-pusen-per Mia, Mons og pusen Per av Camilla Unger og Solveig Lid Ball (ill.)

Lille julaften oppdager Mia og Mons at pusen Per er blitt borte. Dermed må de sette i gang en leteaksjon. Det blir jo ikke ordentlig jul uten Per! En tradisjonell og koselig fortalt bok. Den tredje om Mia og Mons. Fra ca. 3 år.

 pulverheksa-og-julenissen Pulverheksa og julenissen  av Ingunn Aamodt

Mens Pulverheksa og Hokus og Pokus baker julekaker og forbereder seg til jul, banker plutselig julenissen på døren. Han har et stort problem: Han vet ikke hva noen ønsker seg til jul, og reinsdyret hans er bortreist! Men Pulverheksa hjelper ham. En koselig julebok med 24 kapitler. Fra ca. 2 år.

 Teskjekjerringa-paa-julehandel Teskjekjerringa på julehandel av Alf Prøysen og Bjørn Berg (ill.)

Akkurat den dagen kjerringa skal være med mannen på julehandel, skjer det: Hun blir lita som ei teskje. Hvordan skal hun da få mannen til å kjøpe julenek, fuglehus og en mistelkrans som hun ønsker seg? Teskjekjerringa finner på noe lurt … En koselig førjulshistorie med Alf Prøysens kjente og kjære teskjekjerring. Fra ca. 3 år.

 Karsten-ogPetra-feirer-Lucia Karsten og Petra har Lucia-fest av Tor Åge Bringsværd og Anne Holt (ill.)

I denne boken får vi være med Karsten og Petra på juleforberedelser i barnehagen. De baker, lager julepynt, og så er det Lucia-frokost med lussekatter og lucia-tog. Dette er en koselig bok i ekte Karsten og Petra-stil. Fra ca. 3 år.

 Jul-i-stallen Jul i stallen av Astrid Lindgren

Mannen og hans gravide kone kommer gående i snøværet og finner til slutt en stall hvor de kan hvile seg. Dyrene i stallen gir melk og varme til den gravide moren. Så skjer et av livets undre … Denne boken spiller på den gamle julefortellingen fra Betlehem, men er satt i en nordisk og ny setting av Astrid Lindgren. En lavmælt julefortelling fortalt av en av barnelitteraturens mestere.

 Layout 1 Snekker Andersen og julenissen av Alf Prøysen

Etter at Snekker Andersen og julenissen kjører på hverandre med kjelke, får de begge en julekveld de ikke forventet, og snekkeren får for første gang hilse på nissefamilien i skogen.
For mange blir det rett og slett ikke jul før man har lest denne boken. Dette er en koselig julefortelling for liten og stor. Fra ca. 3 år.

 Tassens-jul Tassens juleeventyr av Eric Hill

Tassen møter to ulykkelige reinsdyr som har mistet julenissens slede. Tassen og vennene hans bestemmer seg selvfølgelig for å lete etter sleden, og slik begynner Tassens juleeventyr. Tassen er en koselig hund som fortsetter å glede små lesere også i denne koselige juleboken. Fra ca. 2 år.

 Musevisa Musevisa av Alf Prøysen

Når nettene blir lange, og kulda setter inn…
Syng og les om musenes julefeiring. Dette blir det god julestemning av! Fra ca. 2 år.

 julekveldsvise Julekveldsvise av Alf Prøysen

Nå har vi vaska golvet og vi har børi ved …
En kjent og kjær julesang fra Alf Prøysen til glede for flere generasjoner. Les, syng og gled dere ved de fine, nostalgiske illustrasjonene. Fra ca. 3 år.