Vennskap

 Layout 1 Malvin og Ella av Kari Grossmann

Malvin skal bli med Ella hjem, og hun har lovet ham at han skal få låne alle lekene hennes. Malvin gleder seg. Men da de kommer til Ella, viser det seg at hun vil bestemme det meste. Heldigvis ordner det seg ved hjelp av boller og en stor pappeske.

Den fjerde boken om Malvin handler om vennskap og det å få være med på å bestemme leken. Troverdig og lett gjenkjennelig for mange små. Fra ca. 3 år.

 Ingridogivar Ingrid og Ivar av Katerina Janouch og Mervi Lindman (ill.)

I denne boken treffer Ingrid Ivar, og de finner på mye morsomt sammen. De klatrer, bader, hopper, graver og kjører tog med dyrene.

Dette er en enkel bok om vennskap for de aller minste. Her er det bare godt humør og ingen krangling, men den fungerer fint for de minste som et eksempel på hvordan man kan leke og ha det gøy sammen med en venn. Fra ca. 2 år.

 Venner Venner + Uvenner + Savnet av Trond Brænne og Per Dybvig

I disse tre bøkene møter vi dyra på gården. De er en morsom gjeng med snåle dyr. Selv om en hest, en skjære, en gris, en hare og en høne bor ulikt og oppfører seg på svært ulike måter, er de gode venner. Men som blant gode venner flest, kan det også her oppstå konflikter og såre følelser.

Dette er morsomme bøker. Her fungerer samspillet mellom tekst og illustrasjoner på svært god måte, og man kan ikke annet enn å trekke på smilebåndene når man leser dem. I tillegg til den opplagte humoren, sier disse bøkene mye viktig om både toleranse og vennskap. I Savnet handler det om å ikke ta sine venner for gitt. Fra ca. 3 år.

 Trampogline Bøkene om Tramp og Line av Axel Scheffler

Dette er enkle og fine bøker om de to vennene Tramp og Line, og de passer med sine enkle bilder og enkel tekst for de aller minste av våre lesere. Dette er bøker fra illustratøren til bøkene om Gruffalo, så her er det en lett gjenkjennelig strek. Fra ca. 2 år.

 Slikbegyntedet Bøkene om Karsten og Petra av Tor Åge Bringsværd og Anne Holt (ill.)

Karsten og Petra er bestevenner og går i samme barnehage. De opplever mye av det som venner flest opplever, og må finne ut av ting i fellesskap.

Dette er milde og snille bøker om vennskap uten de største følelsesutbrudd, men den hverdagslige og koselige fortellerstilen har gjort disse bøkene til favoritter blant mange barn. Det er lett å kjenne seg igjen i det meste av det Karsten og Petra opplever og lærer. Fra ca. 3 år.

 Hvem kan redde Hvem kan redde Albert Åberg? av Gunilla Bergström

Albert har en god venn i Skybert. Han krangler aldri, vil aldri bestemme og synes alt Albert gjør er tipp topp. Det er likevel er en dum ting med Skybert, og det er at han alltid forsvinner når de store guttene kommer for å erte Albert. En dag møter Albert Viktor, og da blir ting annerledes. Selv om Viktor også vil bestemme, og selv om de krangler om den største bollen og slikt, stiller de opp for hverandre når det trengs som mest. Og Skybert? Nei, han trengs ikke mer.

Dette er en av de klassiske bøkene om Albert Åberg, og den er like god i dag som den var da den kom ut i 1976. Lite er forandret i vennskap mellom barn, og boken er fin å lese med tanke på samtaler rundt vennskap, erting, krangling og lojalitet. Fra ca. 3 år.

 opp_og_ned Opp og ned av Oliver Jeffers

Dette er en litt annerledes bok om vennskap. Gutten og pingvinen (som møttes i den vakre boken Mistet og funnet) er gode venner og gjør alt mulig sammen. En dag finner imidlertid pingvinen ut at det er noe han vil gjøre helt alene: Han vil fly! Dette virker ganske så umulig, men så en dag leser han en stillingsannonse for jobben som levende kanonkule på sirkus …

Dette er en morsom og vakker bok om det enkle i et vennskap. Store, vakre illustrasjoner gjør boken til noe man kan nyte sammen med barnet. Fra ca. 2 år.

Venner-og-uvenner Venner og uvenner av Linn T. Sunne og Ida Larmo (ill.)

Felix betyr lykke, men alt blir slett ikke bare lykke da Felix flytter til Sommervik. Han er ny i klassen til Oskar, Eline og Linnea, og barna blir raskt venner. Men så en dag ser Linnea at Felix skriver teite ting om Sommervik på Internett. Før hun får vist det til Oskar og Eline, har han fjernet det, og nå er det ingen som tror henne. Så en dag forsvinner Felix …

Boken er skrevet med enkelt språk, har korte kapitler og er en handlingsmettet og spennende fortelling om venner. Dette er den andre boka om Sommervik. For barn på småskoletrinnet.

JosefineogVilla-Ulla Bøkene om Josefine og Villa-Ulla av Johan Unenge

Selv om Josefine synes Villa-Ulla er en skrythals, blir de bestevenner. Som bestevenner flest, krangler de to jentene støtt og stadig om alt mulig. Ellers er de travelt opptatt med å gå på froskejakt, kjøre om kapp på sykkel eller passe seg for bøller som svir gresshopper med forstørrelsesglass.

Dette er sjarmerende fortellinger om to oppfinnsomme jenter. For barn på småskoletrinnet.

Vaerengodvenn Vær en god venn: En liten hjelpebok for barn om vennskap av Christine A. Adams og R.W. Alley (ill.)

Denne boken viser barn hvordan man kan ta vare på vennskap. Den tar opp hva det er som fremmer vennskap, og hva slags oppførsel som kan jage vennene bort. Den viser fallgruvene ved å være «en av gjengen», og hva som kan gjøres når man savner en venn eller har mistet bestevennen sin. For barn på småskoletrinnet.