Rim og regler

Rim og regler har vært en naturlig del av barndommen til alle tider. Å lese og leke med rim og regler hjelper barnet til å lytte etter rytmen og lydene i ord. Det er fint og morsomt å bli bevisst på ordenes evne til rim, og fra 3 – 4 – årsalder, begynner ofte barnet selv å leke og tulle med egne rim.  Å lese rim og regler for barnet kan inspirere det til en utvidet lek med språket, noe som igjen vil føre til en større språklig bevissthet.

Det finnes mange forskjellige rim- og reglebøker for barn, og i tillegg har vi flere bildebøker som går på rim. Her følger noen eksempler på fine rim- og reglebøker:

Hva-gjor-de-dagen-lang Hva gjør de dagen lang? av Ellisiv Solskinnsbakk og Endre Skandfer (ill.)

Dette er en morsom bok som gir oss svaret på hva noen av disse voksne driver med mens barna er på skole og i barnehage. Kanskje de skriver, snakker, klipper, kjefter eller skrur et rør? Les i denne boken og finn ut hva de gjør!

 Gruffalo Gruffalo av Julia Donaldson og Axel Scheffler (ill.)

Gruffalo er en bok med uttrykksfulle illustrasjoner og tekst på rim. Boken forteller en morsom og forunderlig historie.

 Så-rart-206x300 Så rart! av Inger Hagerup og Paul Gauguin (ill.)

For mange er Inger Hagerups dikt en del av barndommen. I denne samlingen finnes de til glede for nye generasjoner.

 plass bakpaa kosten Plass bakpå kosten av Julia Donaldson og Axel Scheffler (ill.)

Heksa er ute og flyr på heksekosten sin. Det er plass til flere på kosten, men det blir litt vel tungt for kosten etter hvert som stadig flere får sitte på. Fortellingen er på rim. Tydelige og morsomme illustrasjoner.

 rim og regleboka  

Rim og regleboka – Else Ditlefsen (red.) og Sigrun Sæbø Kapsberger (ill.)

En samling dikt og rim fra ulike forfattere og diktere. Noe kjent og noe nytt. Søte og koselige illustrasjoner.

Morovers  

Morovers av André Bjerke og Svein Nyhus (ill.)

En samling av André Bjerkes rim og dikt for barn. Her er noe for de små og noe for de større. Nyeste utgave er morsomt og fantasifullt illustrert avSvein Nyhus.

Samme hva  

Samme hva du gjør av Debi Gliori

Dette er en rørende bok på rim om revene Liten og Stor. Liten bekymrer seg for om Stor vil fortsette å være glad i ham dersom noe uventet skulle skje. Stor forsikrer ham med at «Samme hva du gjør, er jeg glad i deg som før.»

Hvem-skal-trøste-208x300 Hvem skal trøste knøttet? av Tove Jansson

Knøttet føler seg ensom og reiser ut på leting etter noe eller noen. Så finner han et brev fra en som er enda mer alene enn han selv. På rim med tekst i løkkeskrift. Rikt illustrert med Tove Janssons egne originale tegninger.

 apestreker1 Apestreker av Julia Donaldson og Axel Scheffler (ill.)

Den vesle apen finner ikke mammaen sin, og får til slutt hjelp av sommerfuglen. Det viser seg derimot at sommerfuglen ikke helt forstår hvordan mammaen ser ut. Sjarmerende og morsom bok!

 smånissene-222x160 Smånissene av Elsa Beskow

En bildebok på rim. Boka har vakre illustrasjoner og er en spennende fortelling om smånissene som lever i pakt med naturen og årstidene. Gjendiktet til norsk ved André Bjerke.

 den store dikt og regleboka Den store dikt- og regleboka

Dette er en stor samling med hele 197 rim og regler for barn. Rim og reglene er delt inn etter årstidene: vår, sommer høst og vinter. Boka er rikt illustrert av ulike kunstnere, og hører inn under Aschehougs serie De store hvite.

SingSang- SingSang – Mine første rim og regler

En boks med flere kort (shufflekort) der du har illuastrasjoner på den ene siden av kortet, og et dikt eller en regle på den andre siden.

Nyfødtbok Bake, kake søte – Kari Wærum (red.), Grossmann (ill.)

En samling av kjente og kjære barnesanger og små og store rim og regler. Illustrert av Kari og Werner Grossmann. Boken brukes som nyfødtgave gjennom Bokbamsetilbudet.