Velg en side

Adopsjon

Gard er ikkje redd

av Brynjulf Jung Tjønn og Sunniva Sunde Krogseth (ill.)

Gard bor med foreldrene på en gård. Han vil være med pappa i fjellet for å finne en sau og et lam som ikke har kommet seg hjem. Men så får foreldrene besøk av et vennepar som har adoptert ei jente fra samme land som Gard er adoptert fra. Mamma tror at Gard vil synes det er stas, men Gard blir sint og forstår ikke hvorfor de tenker som de gjør. Skal han leke med ei lita jente bare fordi de er født i samme land? Han løper fra gården og innover i den mørke skogen for å lete etter lammet før reven finner det.

Denne boken handler først og fremst om Gards ønske om å bli sett for den han er, men også om redsel og mot og om dyrevern. Illustrasjonene er detaljrike og flotte, og til tider ganske dramatiske – alt i en naturfarget palett som gjør at vi nærmest kan lukte skogen og dyrene rundt Gard. Det at han er adoptert blir mer en bakgrunnshistorie, og ikke det boken problematiserer eller poengterer i for stor grad. Boken åpner for samtaler om følelser, familie, natur og dyr. En hjertevarm og spennende bok for barn fra ca. 4 år og oppover.

 

HenteJoelHente Joel

av Emma Adbåge

En dag vil barna i barnehagen vite hvorfor Joel er brun i huden og ikke likner på mammaen og pappaen sin. En av de barnehageansatte tar barna med i samlingsstund. De har en fin samtale om det å være adoptert og det å være annerledes. Barna  er mest opptatt av at Joel har sin egen plass i barnehagen og at ingen andre kan fylle den.

Boken behandler emnet adopsjon på en treffende og leken måte. Den har fine illustrasjoner, og kan brukes til samtale både i barnehagen og i småskoletrinnet. Fra ca. 3-4 år.

 


Når jeg blir storebror

av Elisabeth Moseng

Det å bli storebror er en stor forandring! Eller er det kanskje mange store forandringer?

Denne boken handler ikke direkte om adopsjon, men det kommer tydelig frem at de to små barna i handlingen er adopterte, siden de har en annen hudfarge enn foreldrene. Boken handler om det å vente på å få småsøsken og de forandringene dette kan innebære. Å få et søsken gir både gleder og bekymringer hos de minste uansett hvordan familien er satt sammen. Forfatteren av boken har tilegnet den til sine egne to barn som er adoptert fra Sør-Afrika. Fra ca. 3 år.

 

GabrielEn mamma og pappa til Gabriel

av Cathrine Bakke-Bolin og Malgorzata Pietrowska (ill.)

Gabriel er fire og et halvt år, og har en litt annen farge i huden enn mamma og pappa. Han ble født i Colombia, men siden han ikke hadde foreldre som kunne passe på seg der, så fikk han være med til Norge sammen med Hannah og Knut som så veldig ønsket seg et barn. De adopterte Gabriel, og på den måten fikk Gabriel foreldre likevel.

Dette er en fin bok om hvordan det er å bli adoptert til et annet land. Den forteller også mye om spenningen, forventningen og tankene som følger med, både for foreldrene og barnet. Forfatteren av denne boken ønsket seg en bok til sin egen adoptivsønn der familieforøkelsen ble skildret på en annen måte enn fra fødestuen, og dermed ble denne boken skrevet. Fra ca. 4 år.

 

MariaMidtimellomMaria Midtimellom

av Lise Knudsen

Maria føler seg midt imellom så mye: Midt imellom mamma og pappa, midt imellom skolevennene og midt imellom det å være enebarn og det å skulle blir storesøster. Maria skal nemlig få en lillebror. Han heter Raoul og kommer fra Colombia, og med ham hjemme, blir ikke Maria midt imellom lenger.

Boken er fortalt på enkel og hverdagslig måte, og skildrer hvordan barn kan oppleve å få et adoptivsøsken. Forfatteren skriver treffende og troverdig om Maria og hennes tanker og følelser. Høytlesningsbok fra ca. 5 år.

 

Ønskejenta

av Bodil Vidnes-Kopperud

Det beste Nora vet, er å høre historien om hvordan mamma fant henne og de to ble en familie. Noras adoptivmor forteller om da hun hentet henne i Kina. Nora kjenner historien godt, og fyller ut morens beretning.

Dette er en nydelig bok. Velskrevet og til dels munter, og skrevet med en varm, god tone. Moren og Nora utgjør nærmest èn fortellerstemme, og vi skjønner at båndet mellom mor og datter er minst like sterkt som det biologiske. Boken egner seg både for dem som gjerne vil lese selv, og som høytlesningsbok. Det er skrevet flere bøker om Nora: Nora får en pappa og Nora blir storesøster. Fra ca. 6 år.

 

Fint at ikke alleFint at ikke alle er like

av Aase Foss Abrahamsen

So Hyun er født i Korea og adoptert til Norge. I boken får vi høre om hvordan hun hadde det mens hun bodde i Korea, og hvordan hun får det når hun kommer til Norge. Ingen mennesker er helt like. Ingen barnehjem eller andre hjem heller. Derfor har ikke alle koreanske barn som er blitt adoptert av norske foreldre, opplevd det samme som So Hyun. Men noen har gjort det.

Dette er en rørende, vakker og viktig bok om det å være adoptert. Denne boken er et av mine egne sterkeste barndomsbokminner, og jeg husker at jeg lå og gråt mens jeg hørte om So Hyun som ble etterlatt på barnehjemmets trapp. Det var første gang det gikk opp for meg at ikke alle barn kunne bo og være trygge hos sine biologiske foreldre. Høytlesningsbok for barneskolen.

 

MinsoesterNinaMin søster Nina er født i Kina

av Liv Wiborg Karlsen

Dette er en faktabok som tar for seg adopsjonen av lille Nina, født i Kina, men den forteller også godt om Kina generelt og om hva det vil si å være i familie med noen. Boken er illustrert med autentiske fargefotografier, og bakerst i boken er det et vedlegg der man får forklart hvordan en adopsjonsprosess foregår. Noen kinesiske ord kan man også lære seg gjennom å lese boken.

Dette er en bok som godt kan brukes om man jobber med Kina eller adopsjon som tema i en klasse. Den er nok likevel mest myntet på voksne som selv er interessert i adopsjon.

 

HvordansvareBoktips til voksne:
Adopsjon – hvordan kan du svare på spørsmål fra barna?

av Fanny Cohen Herlem