Felix har følelser
av Charlotte Mjelde og Camilla Billett (ill.)
Felix krangler med mamma og blir så sint at han nesten eksploderer! Plutselig tyter følelsene ut av ham som følevenner. Hva er disse følelsene og hva kan han lære av dem?
Dette er en god bok om følelser for de minste. Her er det de fire primærfølelsene sint, trist, redd og glad som behandles, og boka er både skrevet og illustrert på en enkel, men svært uttrykksfull måte. Boka kan være et godt verktøy for å lære barnet å forstå, uttrykke og snakke om følelsene sine. Bakerst i boka følger tips, råd og informasjon til den voksne som leser for barnet. Passer fint fra ca. 2-3 år.
Rot og Bjørne leker med følelser
av Hege Østmo-Sæter Olsnes
Rot og Bjørne er svært ulike, men likevel gode venner. I denne boken snakker de om følelser og leker en gjettelek. Kan den ene gjette hvilken følelse den andre viser?
Dette er en sprelsk bok om følelser vist gjennom Rot og Bjørnes gjettelek. Illustrasjonene er fulle av liv og følelser, og utdyper teksten på en god måte. Her er det mye å snakke om, og kanskje den kan inspirere til egen følelsesgjettelek? Det er laget flere bøker om Rot og Bjørne som er fine å lese med de minste.
Hei, følelse!
av Elisabeth Moseng
Det er ikke alltid så lett å snakke om følelser, og det er heller ikke alltid så lett å vite hva man egentlig føler. I denne boka møter du Eno Ekorn og Bella Bjørn, og de har mange følelser som blir forklart.
Dette er en fin, liten spørrebok om store følelser. Gjennom enkle og uttrykksfulle illustrasjoner og kloke, små spørsmål og funderinger, hjelper boka stor og liten til å bli bedre kjent med følelsene sine, og inviterer til gode samtaler rundt temaet.
Boka om alle følelsene
av Mary Hoffmann og Ros Asquith (ill.)
Denne fargerike boken begynner med et spørsmål om hvordan leseren har det i dag. Gjennom tekst og bilder vises ulike sinnsstemninger, som glad, trist, spent, interessert, sint, lei seg, rolig, sprø, ensom, redd, trygg, flau, sjenert, selvsikker, bekymret, sjalu, tilfreds og det å føle seg bedre. Barna i boka har mange slags følelser vi ale kan kjenne oss igjen i.
Gjennom å lese om hvordan andre har det, stimuleres barnets forståelse av både seg selv og andre. I tillegg får man et bedre språk for å uttrykke følelsene sine. Denne boken er fin som utgangspunkt til samtale om dette viktige temaet.
Den store boken om følelser
av Stéphanie Couturier og Maurèen Poignonec (ill.)
Vi mennesker kan bli både glade og triste, redde og stolte, og noen kan av og til bli så sinte at det koker over for dem … Selma har det slik.
I denne bildeboken følger vi Selma gjennom en uke fylt med forskjellige følelser. Av og til trenger man hjelp til å takle alle følelser som dukker opp. Det er jo virkelig ikke alltid så lett å gjøre det alene.
I mitt lille hjerte
av Jo Witek og Christine Roussey (ill.)
Kanskje stemmer det at alle følelser kommer fra hjertet? Da finnes det i så fall mye forskjellig i hjertene våre!
Boka har et utskåret hjerte i alle regnbuens farger som går rett igjennom hele boka. Her møter du et bredt følelsesregister med tilhørende farge. Boka er et fint utgangspunkt for å snakke med barna om følelser. Kjenner de seg igjen i beskrivelsene, eller føler de det annerledes?
I dag føler jeg meg …
av Mies van Hout
Kan man tegne hvordan man føler seg? Ja, mange synes nettopp det er til god hjelp.
Noe av det viktigste foreldre kan lære barn er å uttrykke følelser slik at de kan utvikle et språk hvor de kan fortelle andre hvordan de har det. Før barnet utvikler dette språket, og kanskje senere også, kan de uttrykke følelser gjennom tegninger. Dette er en inspirasjonsbok til å tegne egne følelser – og når tegningen foreligger, er det for mange lettere å snakke om følelsene sine.
Hva er følelser?
av Birte Svatun og Bo Gaustad (ill.)
Vilde kan bli så glad at hun stuper i fanget til pappa, men om kvelden er hun redd for troll under sengen. Anders blir lei seg når han mister katten sin, og Ali blir misunnelig når Åsne får en hundevalp. Ulike følelser følger ulike situasjoner.
Dette er en bok om det å være glad, sint, trist, redd, misunnelig, ha dårlig samvittighet, flau, ensom og stolt. Her er det mye å kjenne seg igjen i og snakke om. Passer fra ca. 5 år.
Følelser – hva er det?
av Katerina Janouch og Mia Maria Güettler (ill.)
Har du kjent at det kan kile i mage? Snøre seg i halsen? Gjøre vondt i hjertet? Alt dette har med følelser å gjøre. Men hva er egentlig følelser?
I denne boka brukes både empati og humor når det fortelles om hvordan det kan føles i kroppen og hodet når vi opplever ulike ting. Ved hjelp av fire barn og en gjeng elefanter, skildres mange ulike følelser og stemninger. Boka egner seg godt til høytlesning og er et fint utgangspunkt for å snakke med barn om nettopp følelser. Passer fra ca. 4 år.
Den lille boken om følelser
av Gerd-Ragna Bloch Thorsen
Hva er egentlig forskjellen på følelser og tanker? Hvorfor gråter noen av glede, mens pappa blir sint når han egentlig er redd?
Denne boken er fortellingen om to barn, Julie og Jonas, som opplever hendelser som setter tanker og følelser i sving. Boken gir en nær og ærlig innføring i hva følelser er, og hvordan voksne og barn forholder seg til dem.
Noen ganger skinner jeg som solen
av Gillian Shields og Georgie Birkett (ill.)
I denne boken møter vi fire gode venner som viser følelsene sine på tydelig vis. De føler seg glade og triste, modige og sinte. Noen dager er grå, andre er fulle av solskinn.
Denne boken hjelper barna å sette ord på følelsene sine på enkel måte. Les og snakk om det sammen.
Jeg har følelser!
av Jana N. Hunter og Sue Porter (ill.)
Alle har følelser. Barn kjenner på glede, sinne, redsel, sjalusi og stolthet, men så er det ikke alltid så lett å sette ord på alle disse følelsene som kjemper om kapp i kroppen. I denne boken følger vi en liten hamster og hele hans følelsesregister i ulike hverdagslige situasjoner.
Boken tar for seg ulike følelser og hvordan vi uttrykker dem. Det er viktig at vi lar barn få vise følelsene sine og at vi lærer dem å sette ord på hva de gjør med oss. Denne boken kan være fin som utgangspunkt for en slik samtale. Fra ca. 2 år.
Følelsesbiblioteket
av Anna Fiske
Denne boken er sammensatt av sju enkeltstående bøker som handler om sinne, sjenanse, forelskelse, redsel, sjalusi, sorg og lykke.
Temaene blir tatt på alvor, men med en humoristisk vri og med fargerike og morsomme illustrasjoner og korte tilhørende tekster.
Bøkene er først og fremst rettet mot målgruppen barn og ungdom med syn- og hørselsskader og psykisk utviklingshemmede, men temaene er universelle og kan inspirere alle til en god samtale om viktige følelser. Passer for barn fra ca. 6 år og langt oppover i alder.