Sinne

Lille Lykke blir sint

av Heidi Osa Syvertsen

Lille Lykke kan bli veldig sint. Særlig når hun ikke får det som hun vil. Da kjenner hun at en ildsprutende drage våkner til live i henne. Så gjør hun kanskje noe dumt som hun angrer på etterpå. Da er det fint at mamma har noen trylleord som Lille lykke kan bruke til å temme dragen.

Dette er en veldig fin bok om det å kunne bli sint og det å klare å mestre sinnet sitt. Her er det flere hverdagssituasjoner de små kan kjenne seg igjen i, og boken er fin å bruke som en samtaleåpner med barna. Boken selv oppfordrer til ettertanke gjennom å stille leseren noen spørsmål helt mot slutten. Enkle, gode illustrasjoner som spiller godt på lag med teksten. Passer fint fra ca. 2-3 år.

 

Brage tenner så det brenner

av Robert Starling

Brage er egentlig en vennlig drage, men når noen forteller ham hva han skal gjøre eller hva han ikke kan, blir han fryktelig sint. Det er jo ikke så lett å være rundt Brage når han blir sint, for Brage tenner på alle plugger og setter fyr på det meste rundt seg. En dag får vennene nok, og de orker ikke å være sammen med ham mer. Brage må lære seg å styre temperamentet, og etter å ha begynt å få teken på det, legger han merke til at mange dyr har ulike måter å kjølne seg ned på: Reven må se på noe fint, kråka må snakke om det, kaninen må ut og løpe og mamma teller til ti. Så er det faktisk mange andre morsomme ting å bruke ilden sin på.

Dette er en fin bok om sinnemestring. Morsomme illustrasjoner gjør at leseren må le litt underveis av alt som blir svidd til aske, men først og fremst følger vi denne lille dragen langs veien han må gå for å få det litt lettere med seg og selv og de som er rundt ham. Passer fint fra ca. 3 år.

 

Det regner bare paa BastianDet regner bare på Bastian

av Petter Gulli og Ragnar Aalbu (ill.)

Bastian er sint. Bastian er rasende. Ja, det er nesten så han sprekker! Det er ikke mamma og pappa som har gjort ham rasende, men tissebæsjeprompelillesøster. Bastian bestemmer seg for å ta hevn, men da lillesøster blir lei seg og begynner å gråte, stikker han av. Tårene hennes forfølger ham som regn, og han angrer veldig på det han har gjort.

Dette er en fin bok om de sterke og motstridende følelsene som kan oppstå mellom søsken. Med barnlig tekst og enkle, beskrivende bilder er dette en flott bok for de små om sinne og anger. Fra ca. 3 år.

 

 

Bak Mumme bor MoniBak Mumme bor Moni

av Gro Dahle og Svein Nyhus (ill.)

Noen ganger er Mumme bare Mumme. Da sitter han i Grå Stolen under vinduet, eller Mumme ligger i Gule Senga på rommet. Det er fint å bare være Mumme. Det er rolig. Men bak Mumme bor Moni, og han eier Store Svarte Hesten med seksten bein. Noen ganger når Moni kommer, rir Moni på Store Svarte Hesten tvers gjennom Mumme, og den hesten vil bare trampe.

Dette er en bråkete og modig bildebok for alle som har vært rasende sinte og lei seg. Raseriet hos den lille gutten Mumme blir i boken spaltet ut og personifisert i den voldsomme Moni. Boken tar sterke følelser på alvor og åpner for samtaler mellom barn og voksne. Her kan begge parter kan kjenne seg igjen. Fra ca. 4 år.

 

ErSinte_Omslag_NY_qxdNår to er sinte på hverandre

av Tor Åge Bringsværd og Tina Soli (ill.)

Berte og mamma snakker om mye rart. Særlig dersom de har vært sinte på hverandre. Da snakker de om hva andre gjør når de blir sinte; som politikonstabler, drager eller hunder. Både mamma og Berte synes det er vanskelig å være den første som gir seg når man krangler.

I alle familier oppstår det sinne og krangling av og til. Da kan det jo være godt å snakke litt om det etterpå. Kanskje blir man flinkere til å være litt mer konstruktiv neste gang? Dette er en fantasifull bok som oppfordrer til samtale mellom barnet og den voksne om sinne, krangling og forsoning. Fra ca. 2 år.

 

JegharfoelelserJeg har følelser!

av Jana N. Hunter og Sue Porter (ill.)

Alle har følelser. Barn kjenner på glede, sinne, redsel, sjalusi og stolthet, men så er det ikke alltid så lett å sette ord på alle disse følelsene som kjemper om kapp i kroppen. I denne boken følger vi en liten hamster og hele hans følelsesregister i ulike hverdagslige situasjoner.

Boken tar for seg ulike følelser og hvordan vi uttrykker dem. Det er viktig at vi lar barn få vise følelsene sine og at vi lærer dem å sette ord på hva de gjør med oss. Denne boken kan være fin som utgangspunkt for en slik samtale. Fra ca. 2 år.