Sinne og redsel

Det-skumlesteDet skumleste av alt

av Debi Gliori

Pip skriver en liste over ting han er redd for. Listen blir lengre og lengre for hver gang Pip tenker seg om. Det er mye han synes er skummelt! Men så en dag står han plutselig ansikt til ansikt med det skumleste av alt i skogen. Da skjønner han at det kanskje ikke er nødvendig å være så redd for alt likevel.

Dette er en nesten-skummel, men også morsom og koselig bok om å være redd for noe og så bli tryggere. Gjennom denne boken kan man få mange, gode samtaler med barn rundt redsel og trygghet. Fra ca. 3 år.

Engstelige EddieEngstelige Eddie

av Melanie Watt

Eddie er et engstelig ekorn som aldri tør å bevege seg ut av nøttetreet sitt. Verden utenfor virker altfor farlig. Der finnes det jo både edderkopper, haier, bakterier og grønne bakterier. Men så en dag skjer det noe uventet som forandrer Eddies tilværelse.

Denne boken handler om å være engstelig, men også om å prøve å overvinne følelsen. Av og til må man gjøre noe selv om man er litt redd. Da kan man kjenne på den gode følelsen av å ha vært modig. Boken åpner for samtale om nettopp disse tingene. Fra ca. 3 år.

SoverduikkeSover du ikke, Veslebjørn?

av Martin Waddel og Barbara Firth (ill.)

Veslebjørn får ikke sove. Han er redd for mørket. Storebjørn prøver å hjelpe Veslebjørn ved å tenne lykter, men Veslebjørn er fortsatt redd. Det er jo mørkt utenfor bjørnehula også. Men det mørket kan jo ikke Storebjørns lykter lyse opp. Hvordan skal Storebjørn få Veslebjørn til å føle seg trygg?

Dette er en vakker og lavmælt godnatthistorie om to elskelige bjørner. Boken tar opp et tema mange kjenner seg igjen i, nemlig det å være mørkeredd. Men trenger man å være redd for mørket? Hvordan kan man føle seg trygg? Mange barn trenger å snakke mye om dette. Man kan jo også huske på at mange voksne er bittelitt redde for mørket … Fra ca. 3 år.

Det regner bare paa BastianDet regner bare på Bastian

av Petter Gulli og Ragnar Aalbu (ill.)

Bastian er sint. Bastian er rasende. Ja, det er nesten så han sprekker! Det er ikke mamma og pappa som har gjort ham rasende, men tissebæsjeprompelillesøster. Bastian bestemmer seg for å ta hevn, men da lillesøster blir lei seg og begynner å gråte, stikker han av. Tårene hennes forfølger ham som regn, og han angrer veldig på det han har gjort.

Dette er en fin bok om de sterke og motstridende følelsene som kan oppstå mellom søsken. Med barnlig tekst og enkle, beskrivende bilder er dette en flott bok for de små om sinne og anger. Fra ca. 3 år.

Bak Mumme bor MoniBak Mumme bor Moni

av Gro Dahle og Svein Nyhus (ill.)

Noen ganger er Mumme bare Mumme. Da sitter han i Grå Stolen under vinduet, eller Mumme ligger i Gule Senga på rommet. Det er fint å bare være Mumme. Det er rolig. Men bak Mumme bor Moni, og han eier Store Svarte Hesten med seksten bein. Noen ganger når Moni kommer, rir Moni på Store Svarte Hesten tvers gjennom Mumme, og den hesten vil bare trampe.

Dette er en bråkete og modig bildebok for alle som har vært rasende sinte og lei seg. Raseriet hos den lille gutten Mumme blir i boken spaltet ut og personifisert i den voldsomme Moni. Boken tar sterke følelser på alvor og åpner for samtaler mellom barn og voksne. Her kan begge parter kan kjenne seg igjen. Fra ca. 4 år.

ErSinte_Omslag_NY_qxdNår to er sinte på hverandre

av Tor Åge Bringsværd og Tina Soli (ill.)

Berte og mamma snakker om mye rart. Særlig dersom de har vært sinte på hverandre. Da snakker de om hva andre gjør når de blir sinte; som politikonstabler, drager eller hunder. Både mamma og Berte synes det er vanskelig å være den første som gir seg når man krangler.

I alle familier oppstår det sinne og krangling av og til. Da kan det jo være godt å snakke litt om det etterpå. Kanskje blir man flinkere til å være litt mer konstruktiv neste gang? Dette er en fantasifull bok som oppfordrer til samtale mellom barnet og den voksne om sinne, krangling og forsoning. Fra ca. 2 år.

JegharfoelelserJeg har følelser!

av Jana N. Hunter og Sue Porter (ill.)

Alle har følelser. Barn kjenner på glede, sinne, redsel, sjalusi og stolthet, men så er det ikke alltid så lett å sette ord på alle disse følelsene som kjemper om kapp i kroppen. I denne boken følger vi en liten hamster og hele hans følelsesregister i ulike hverdagslige situasjoner.

Boken tar for seg ulike følelser og hvordan vi uttrykker dem. Det er viktig at vi lar barn få vise følelsene sine og at vi lærer dem å sette ord på hva de gjør med oss. Denne boken kan være fin som utgangspunkt for en slik samtale. Fra ca. 2 år.