Velg en side

Sinne

Den lille trampesaurusen

av Rachel Bright og Chris Chatterton (ill.)

Den lille trampesaurusen våkner en morgen og er blid, men han blir fort sur når lillebror kaster en pute på ham. Så slår han tåa si også, og mamma har dessuten laget frokost som han ikke liker. Trampesaurusen tramper og skriker og kjefter på alle. Heldigvis møter han er flagresaur som får ham til å se tingene fra en litt annen side.

Dette er en søt bok om å bli skikkelig sinna selv om man vet at man kanskje ikke har altfor stor grunn til det – og en bok om hvordan man kan snu sinnet sitt og be om unnskyldning dersom man har såret noen på veien. Teksten går på rim og illustrasjonene er fargerike og uttrykksfulle. Passer fra ca. 3 år og oppover.

 

Surpomp

av Suzanne Lang og Max Lang (ill.)

Sjimpansen Jim våkner en dag og er i dårlig humør. Det er en nydelig dag i jungelen, og alle de andre dyrene syns det er merkelig at han kan være så sur på en så fin dag. Jim påstår at han ikke er sur, men ingen tror på ham. Han går jo tross alt rundt og luter med skuldrene, rynker bryna og skuler rundt seg. Så da prøver Jim å se glad ut utenpå. Kanskje det vil føre til at han føler seg bedre innvendig også?

En gøyal og enkel bok om det å ha en litt dårlig dag, være i dårlig humør, og om gode råd som kanskje ikke fungerer så godt likevel. Teksten er kort og illustrasjonene fargerike og fine. Passer fra 2 år og oppover.

 

Lille Lykke blir sint

av Heidi Osa Syvertsen

Lille Lykke kan bli veldig sint. Særlig når hun ikke får det som hun vil. Da kjenner hun at en ildsprutende drage våkner til live i henne. Så gjør hun kanskje noe dumt som hun angrer på etterpå. Da er det fint at mamma har noen trylleord som Lille lykke kan bruke til å temme dragen.

Dette er en veldig fin bok om det å kunne bli sint og det å klare å mestre sinnet sitt. Her er det flere hverdagssituasjoner de små kan kjenne seg igjen i, og boken er fin å bruke som en samtaleåpner med barna. Boken selv oppfordrer til ettertanke gjennom å stille leseren noen spørsmål helt mot slutten. Enkle, gode illustrasjoner som spiller godt på lag med teksten. Passer fint fra ca. 2-3 år.

 

Brage tenner så det brenner

av Robert Starling

Brage er egentlig en vennlig drage, men når noen forteller ham hva han skal gjøre eller hva han ikke kan, blir han fryktelig sint. Det er jo ikke så lett å være rundt Brage når han blir sint, for Brage tenner på alle plugger og setter fyr på det meste rundt seg. En dag får vennene nok, og de orker ikke å være sammen med ham mer. Brage må lære seg å styre temperamentet, og etter å ha begynt å få teken på det, legger han merke til at mange dyr har ulike måter å kjølne seg ned på: Reven må se på noe fint, kråka må snakke om det, kaninen må ut og løpe og mamma teller til ti. Så er det faktisk mange andre morsomme ting å bruke ilden sin på.

Dette er en fin bok om sinnemestring. Morsomme illustrasjoner gjør at leseren må le litt underveis av alt som blir svidd til aske, men først og fremst følger vi denne lille dragen langs veien han må gå for å få det litt lettere med seg og selv og de som er rundt ham. Passer fint fra ca. 3 år.

 

Minsten er sint!

av Mervi Lindman

I dag er Minsten sint! Så sint at han ødelegger legotårnet, så sint at han sparker og skriker. Han er like sint som en løve, nei, som en krokodille! Men det er slitsomt å være sint hele tiden. Kanskje Minsten heller skal være en liten kanin i fanget til mamma?

Dette er en enkel, liten bok om sterke følelser hos en liten gutt. Dette er situasjoner både liten og stor kan kjenne seg igjen i. Illustrasjonene er særdeles uttrykksfulle og passer fint med den enkle teksten. Passer fint fra ca. 1-2 år.

 

Tordentrollet

av Aprilkind, Barbara van der Speulhof og Stephan Pricken (ill.)

Det lille trollet vil bygge en hytte, men så er det visst så vanskelig, og hytta bare raser sammen. Trollet blir skikkelig sint – han blir rett og slett et tordentroll. Vennene hans får til slutt nok av tordningen hans og trenger litt avstand. Kan det lille trollet gjøre det godt igjen?

Dette er en gjenkjennelig bok om sinne og surmuling, og det er lett å kjenne seg igjen i det å bli værende i dårlig humør når liksom ingenting går som du har planlagt. Det er også lett å kjenne seg igjen i vennene til tordentrollet. Det er slitsomt å være venn med noen som er så sinna. Det er mange, fine samtaler som kan ha sitt utspring i denne boka. Uttrykksfulle, fargerike illustrasjoner fungerer godt sammen med teksten. Passer fint fra ca. 3 år.

 

Det regner bare paa BastianDet regner bare på Bastian

av Petter Gulli og Ragnar Aalbu (ill.)

Bastian er sint. Bastian er rasende. Ja, det er nesten så han sprekker! Det er ikke mamma og pappa som har gjort ham rasende, men tissebæsjeprompelillesøster. Bastian bestemmer seg for å ta hevn, men da lillesøster blir lei seg og begynner å gråte, stikker han av. Tårene hennes forfølger ham som regn, og han angrer veldig på det han har gjort.

Dette er en fin bok om de sterke og motstridende følelsene som kan oppstå mellom søsken. Med barnlig tekst og enkle, beskrivende bilder er dette en flott bok for de små om sinne og anger. Fra ca. 3 år.

 

Lillesøster spiser frokost

av Kari Grossmann

Lillesøster står opp med det pappa mener må være det gale benet. Hun vil ingenting og er bare sur og tverr. Men etter en stund i fred, blir det meste som normalt igjen.

I denne boken møter vi en typisk hverdagssituasjon med et barn som ikke helt vet hvorfor det skriker «Nei!» og ikke vil, og der det kanskje ikke ligger noe spesielt bak det hele. Foreldrene og søsknene til Lillesøster tar situasjonen med knusende ro, overser henne, lar henne være litt i fred, og etter hvert går sinnet over av seg selv. Denne morgensituasjonen kan nok alle kan kjenne seg igjen i. Gode illustrasjoner står godt til teksten. Passer fint fra ca. 2 år.

 

Bak Mumme bor MoniBak Mumme bor Moni

av Gro Dahle og Svein Nyhus (ill.)

Noen ganger er Mumme bare Mumme. Da sitter han i Grå Stolen under vinduet, eller Mumme ligger i Gule Senga på rommet. Det er fint å bare være Mumme. Det er rolig. Men bak Mumme bor Moni, og han eier Store Svarte Hesten med seksten bein. Noen ganger når Moni kommer, rir Moni på Store Svarte Hesten tvers gjennom Mumme, og den hesten vil bare trampe.

Dette er en bråkete og modig bildebok for alle som har vært rasende sinte og lei seg. Raseriet hos den lille gutten Mumme blir i boken spaltet ut og personifisert i den voldsomme Moni. Boken tar sterke følelser på alvor og åpner for samtaler mellom barn og voksne. Her kan begge parter kan kjenne seg igjen. Fra ca. 4 år.

 

ErSinte_Omslag_NY_qxdNår to er sinte på hverandre

av Tor Åge Bringsværd og Tina Soli (ill.)

Berte og mamma snakker om mye rart. Særlig dersom de har vært sinte på hverandre. Da snakker de om hva andre gjør når de blir sinte; som politikonstabler, drager eller hunder. Både mamma og Berte synes det er vanskelig å være den første som gir seg når man krangler.

I alle familier oppstår det sinne og krangling av og til. Da kan det jo være godt å snakke litt om det etterpå. Kanskje blir man flinkere til å være litt mer konstruktiv neste gang? Dette er en fantasifull bok som oppfordrer til samtale mellom barnet og den voksne om sinne, krangling og forsoning. Fra ca. 2 år.