Velg en side

Do- og pottetrening

Mange barn kan synes det er vanskelig og litt skummelt å skulle slutte med bleie. Da kan det være fint å kjenne seg igjen i bøker om emnet. Noen bøker ufarliggjør, mens andre motiverer. Her følger eksempler på ulike bøker om do- og pottetrening:

 

Vesle vil også gå på do

av Nora Dåsnes og Hannah Milemann

Store klarer liksom alt selv, og da vil Vesle selvsagt gjøre det samme. Slik som å gå på do. Men så har Vesle sine helt egne måter å gjøre ting på, og da er det ikke alltid like lett …

Dette er den andre boken om Vesle; en nysgjerrig og lur liten tass. Her finner vi gjentakelser, humor og varme sammen med uttrykksfulle og fargesterke illustrasjoner. Boken er kartonert og tåler en trøkk. Passer fint fra ca. 1-2 år.

 

Minsten har en potte

av Mervi Lindman

Minsten har en potte, men den er tom. Hva skal ligge oppi den, mon tro? Byggeklosser? En liten mus?

Dette er en søt og humoristisk bok om å sitte på potte. Gjentakelser og små overraskelser i tekst og illustrasjoner gjør denne boken svært fin for de yngste. Mange er blitt veldig glade i Minsten og hans temperament, funderinger og påfunn. Forfatteren er flink til å ta den lilles perspektiv i bøkene. Passer fint fra ca. 1-2 år.

 

Potta

av Leslie Patricelli

Baby må bæsje og vurderer om han skal bæsje i bleia eller ei. Etter å ha sett hvor katten og hunden bæsjer, bestemmer han seg for å bæsje i potta. Og det går fint!

Dette er en svært enkel bok for de aller minste. Enkel tekst med enkle illustrasjoner. Boken er kartonert og tåler en trøkk.

 

Kim på potte

av Pauline Oud

Kim får en potte og en ordentlig truse. Han leker og leker, men så kjenner han plutselig sånn kribling i magen og så blir det vått på gulvet! Det går helt fint, for han får tørre klær og fortsetter å leke, spise og drikke. Neste gang Kim kjenner at han må tisse, springer han derimot fort på badet og tisser og bæsjer i potta! Det er visst bare lillebroren hans som trenger bleie nå. Han er tross alt bare en liten baby.

Dette er en fin og enkel bok om pottetrening. Fine illustrasjoner og god tekst.

 

Påls potte

av Barbro Lindgren og Eva Eriksson (ill.)

Pål synes potta er dum og vil ikke sitte på den. Voven synes derimot at potta er fin, men klarer ikke å sitte på den. Pål og hunden løser problemet ved at hunden sitter på fanget til Pål mens han sitter på potta!

En svært enkel bok for de aller minste, men likevel ganske så humoristisk. Kartonert. Nynorsk tekst.

 

Jeg må tisse! sier Nora

av Irene Marienborg (ill.)

Nora vil ikke gå på do. Hun synes doen er skummel, kald og rar og vil heller bruke bleie. Men så faller bleia av, og Nora blir nødt til å tisse et sted. Heldigvis hjelper Filip henne slik at doen ikke blir så skummel å tisse på.

Bøkene om Nora er svært populære blant de minste, og denne boken tar for seg temaet dotrening på en måte som mange barn kan kjenne seg igjen i. Kanskje den kan ufarliggjøre doen for flere enn Nora?

 

Jo vil ikke bæsje på do

av Ingrid Røeggen og Mari Bergset (ill.)

Jo liker ikke å bæsje på do og synes det er rart å sitte på den store doskåla og dingle med beina. Lurer på hva pappa gjør når han bæsjer? Og storebror? Og tante? Vi får et innblikk i akkurat det.

En morsom bok om kjente og ukjente bæsjerutiner. Boka viser at ikke bare små barn har sine egne dorutiner, men også storesøsken, voksne og katter! Kanskje det finnes en spesiell måte akkurat ditt barn kan gå på do på ..?

 

Tramp og Line – Den lille dammen

av Axel Scheffler

Tramp og Line leker sammen, men plutselig kommer det en liten dam på gulvet. Tramp glemte visst å gå på do. Line forteller ham at alle kan være uheldige en gang iblant og hjelper ham å takle situasjonen. Neste gang husker Tramp å gå på potta når han må tisse!

En fin bok om pottetrening og det å ikke gjøre et så stort nummer ut av det når uhellet er ute. For noen uhell blir det i en slik periode.

 

Det haster!

av Guido van Genechten

Hunden Henrik må tisse, men alle pottene er opptatte. Lillesøster sitter på potta hans, Martin Mus sitter på potta til Lillesøster, osv. Til slutt er Henrik nødt til å bruke den store doen!

En enkel og fin bok full av repetisjoner om overgangen fra potte til do. Sjarmerende og fartsfylt for de minste!

 

Lillesøster skal tisse

av Kari Grossmann

Lillesøster bruker ikke bleie inne, men pappa vil at hun skal ha bleie når hun leker ute. Det vil ikke Lillesøster, men pappa overtaler henne ved å be henne tenke på bleia som pappas hatt. Etter å ha lekt ute en stund, løper Lillesøster inn for å gå på do. Hun tar av seg bleia, men så er doen opptatt og hun har ingen bleie! Hun får tisse i pappas hatt, da …

Lillesøster-bøkene er populære hos mange små med sine hverdagslige fortellinger og gjenkjennbare tematikk. Denne boken har mer tekst enn mange av de andre bøkene på denne siden, og passer nok bedre for barn fra 2-3 år. Fin som utgangspunkt til samtale om strategier som er fine å ha når tissetrangen plutselig er der.

 

Jeg vil ha potta mi!

av Tony Ross

Lille Prinsesse synes potta er dum til å begynne med, men så blir hun kjent med den og begynner hun å spørre etter den selv. Men det kan jo plutselig gå litt galt likevel …

Lille Prinsesse er en slags antiprinsesse full av temperament og spillopper, og godt kjent fra Barne-TV har hun blitt mange barns favoritt. Denne boken er enkel og full av humor, og kan være fin som utgangspunkt til samtale om pottetreningen.