Velg en side

Promp!

Barn ler av promp. Mange voksne også. Det er kanskje noe med blandingen av pinlig og helt naturlig som gjør det så morsomt? Alle gjør det, men de fleste prøver etter beste evne å skjule det. Her følger boktips for alle som trenger en promp å le av i hverdagen:

 

Alle som har rompe, liker å prompe

av Gry Moursund

Mathilda og familien sitter rundt bordet når Tante Tulla plutselig påstår at Mathilda har prompet. Det blir pinlig stille, og Mathilda prøver å nekte. «Det var ikke meg!» Ingen tror på henne, og plutselig skal visst alle i familien begynne å fortelle sine egne prompehistorier. Det blir flaut.

Dette er en morsom bok om en situasjon mange kan kjenne seg igjen i. Illustrasjonene er fargerike og fulle av humor, og teksten er full av rare prompelyder. Her er det bare å lese, bli litt flau og så må man nesten bare le. Passer fint fra ca. 3 år.

 

Elefanten som ikke turte å prompe

av Laurie Cohen og Nicolas Gouny (ill.)

Elefanten Jonas har et problem. Han må prompe, men han tør ikke. For hva kan skje når et så stort dyr som ham promper? Vil trærne knekke, dyr bli borte og hele verden forsvinne inn i kaos? Jonas forsøker å holde prompen inne, men det er ikke lett.

Dette er en sjarmerende bok med mange fantasifulle «tenk hvis» – fabuleringer. Leseren synes på den ene siden synd på Jonas, men på den annen side stiger spenningen knyttet til hva som kommer til å skje når prompen kommer. For luft må vel ut på et vis? Noen av bekymringene våre er vel da også litt overdrevne? Illustrasjoner i dempede farger står godt til teksten. Passer fint fra ca. 2 – 3 år.

 

Prompehunden Walter

av William Kotzwinkle og Glenn Murray (ill.)

Billy og Betty skal få en hund, og den hunden er Walter. Men så viser det seg at Walter har et stort problem. Han er nemlig alltid full av luft og promper både sent og tidlig. De er glade i ham likevel, og kanskje kan denne prompingen føre til noe godt? I hvert fall når to tyver dukker opp …

Dette er den første av flere bøker i serien om Prompehunden Walter. Her er det komikk og spenning i både tekst og illustrasjoner, og vi både ler av og føler med den gode Walter. Passer fint fra ca. 4 år.

 

Fisens liv

av Malin Klingenberg og Sanna Mander (ill.)

Hvordan er det egentlig å være en fis? De lever jo ikke lenge, men hvordan er deres korte liv egentlig? Promper er så forskjellige, og de slippes jo i så mange ulike situasjoner. Her møter vi små og store fjerter i blant annet OL, i verdensrommet, i havet og på dansegulvet.

Dette er en fantasifull og morsom bok i både tekst og illustrasjon. Tenk hvis fisen hadde egne tanker og drømmer, liksom! Les og le av alle de rare fisenes liv. Passer fint fra ca. 3 år.

 

 

Prompetroll

av Bjørn Ousland

Henrik er en forsiktig type. Han vil ikke gjøre noe galt og han vil i hvert fall ikke prompe i full offentlighet. Men så begynner han plutselig helt ufrivillig å slippe løs noen brakere både i butikken, på fest og i klasserommet. Henrik blir helt fra seg og vet ikke hva han skal gjøre. Det viser seg ganske snart at det selvfølgelig er prompetrollet som står bak all fjertingen. Trollet mener Henrik må lære seg å omfavne sin indre fis.

Dette er en ellevill og morsom fortelling om fis og fjert og fanteri. Illustrasjoner og tekst er gjennomsyret av samme gode galskap, og den vil garantert få mange barn til å le høyt. Boken er i Leseløve-serien, og passer fint til både høytlesning og egenlesing fra ca. 6 år.

 

 

Fis og fjert

av Finn Valgermo

Hvordan låter egentlig fisen fra en ugle eller en elg? Hva med prompelyden av fisk og elefant?

Dette er en liten, kartonert bok med lyd for de aller minste. Lyden aktiveres når boksiden åpnes, og liten og stor kan få seg en morsom lydoverraskelse. Passer fint fra ca. 1 år.

 

 

Prompeboka

av Hannah og Stine Dreyer, samt Maria Buchmann (ill.)

Noen promper bråker fælt, mens andre er nesten helt lydløse. Enkelte fjerter er skikkelig stinkbomber, mens andre er nesten luktfrie. Felles for dem alle er at de uansett er ganske så morsomme!

Denne boken er et leksikon over promp. Hva gjør egentlig en promp til en promp? Gjennom dette tøysete leksikonet kan du bli bedre kjent med boblebønna, selskapspruppen og løftefisen. Kanskje du har sluppet noen av disse selv? Passer fint fra ca. 6 – 7 år.

 

 

Kan dyr prompe?

av Nick Caruso, Dani Rabaiotti og Ethan Kocak (ill.)

Jo, mange dyr promper. Hunder og tusenbein promper. Dinosaurene prompet også da de levde. Blekkspruten gjør det ikke, og fuglene kunne ha gjort det, men velger å ikke gjøre det.

I denne boken er 80 dyrs prompevaner beskrevet. Den er full av seriøse innslag fra flere biologer, og den gir deg gode muligheter til å skylde på et dyr neste gang du skulle være uheldig med en fjert. Her er det mye fakta som rett og slett er morsom i seg selv. Les, lær og le! Passer best for voksne slik at de etterpå kan skryte av sin prompevisdom til barn og deretter vise dem noen av bildene fra boken.

 

 

 

Stinkende fakta

av Ingelin Røssland og Jenny Jordahl (ill.)

Hvorfor tåler vi vår egen svettelukt, promp og tåfis bedre enn andres? Hvorfor er vi glad i enkelte matvarer som egentlig lukter vondt? Og har du noen gang lurt på hvordan det egentlig luktet på slottet i Versailles?

Denne boken er full av småsprø fakta som du kanskje ikke visste at du lurte på. Det er likevel både spennende og morsomt for den nysgjerrige leser. Fargesprakende illustrasjoner fulle av humor står godt til teksten. Passer fint fra ca. 5 – 6 år.