Velg en side

Tenner!

Tenner er en del av skjelettet vårt og er for mange barn både spennende, rart og ganske så naturlig. Kanskje er det noen som gruer seg til å gå til tannlegen? Kanskje noen blir redde når tennene plutselig blir løse? Kanskje noen lengter etter at tennene skal bli løse? På denne siden kan dere finne fine bøker om tannpuss, tannlegebesøk og tannfelling. Ofte er det fint å kunne lese om noen som har opplevd det samme som deg. Kanskje blir alt litt mindre skummelt da? Noen bøker om den mystiske tannfeen måtte også med.

 

Tannpuss:

 

Lili pusser tenner

av Kim Fupz Aakeson og Siri Melchior (ill.)

Lili tenker at hun er stor nok til å pusse tennene selv. På badet finner hun frem alt hun trenger og setter i gang. Men så gjør hun kanskje alt på en litt rar måte?

Dette er en litt tøysete bok om tannpuss. Den leses nok mest for de små med små kommentarer som «Næmmen, kan man gjøre sånn? Går dét an?» Her er det fart og humor i illustrasjonene, og mye av bokens humor ligger nettopp i at illustrasjonene viser oss noe ganske annet enn det teksten gjør. Bøkene om Lili er søte og sjarmerende og passer fint fra ca. 1-2 år.

 

Hvorfor må jeg pusse tenner?

av Katie Daynes og Marta Álvarez Miguéns (ill.)

Hvorfor må alle mennesker pusse tenner? Trenger dyra tannbørster? Hvorfor er det slik at barn mister tenner?

Disse og flere spørsmål får man svar på gjennom denne klaffeboken. Let bak klaffene og finn svar. Det er i det hele tatt mye interessant fakta om tenner i denne boken. Les og lær og kos dere! Passer fint fra ca. 3 år.

 

 

Vi pusser tenner

Victoria forlag

Det er ikke så lett å pusse tennene på riktig måte. Kanskje går alt litt lettere med denne boken?

Dette er en svært enkel tren-og-lær-bok med tannbørste og en modellmunn. Her kan dere lese om tannpussing samtidig som dere øver med børste og munn. Morsomt og lærerikt. Selv om barnet må vente en god stund med å få pusse helt selv … Passer fint fra ca. 2 år.

 

 

Tannlegebesøk:

 

Lillesøster hos tannlegen

av Kari Grossmann

Lillesøster skal til tannlegen for første gang, og synes nok det er litt skummelt. Det er trygt å ha med kosedyr. Før tannlegen får kikke på tennene til Lillesøster, må alle dyrene få sitte i tannlegestolen for å få sjekket sine tenner. Særlig mammas tålmodighet blir nok satt litt på prøve …

Bøkene om Lillesøster beskriver hverdagen på en god og lett gjenkjennelig måte. Sjarmerende og uttrykksfulle illustrasjoner pryder hver side. I denne boken er det det aller første tannlegebesøket det handler om, og mange små kan synes det er fint å være litt forberedt på hva som skal skje i en slik situasjon. Passer fint fra ca. 2-3 år.

 

Petra skal til tannlegen

av Tor Åge Bringsværd og Anne G. Holt (ill.)

Petra gruer seg til å gå til tannlegen, for noen av barna i barnehagen har sagt at det gjør grusomt vondt. Men så er tannlegen veldig hyggelig, og selv om han finner et lite hull, så går alt veldig bra.

Bøkene om Karsten og Petra har blitt favoritter hos mange små, særlig etter at NRK laget en egen Barne-TV-serie om dem. I disse bøkene er det en hverdag som er lett å kjenne seg igjen i for både liten og stor, og et tannlegebesøk avdramatiseres på fin måte i denne boken. Passer fint fra ca. 3 år.

 

Emma hos tannlegen

av Gunilla Wolde

Emma skal til tannlegen. Hun har nemlig vondt i en tann, så hun og pappa drar for å sjekke hva som er galt. Tannlegen finner et lite hull, så dermed må boret frem. Det liker ikke Emma.

Dette er den klassiske tannlege-boken som første gang ble utgitt i 1972, men den er fortsatt fin å lese som forberedelse til tannlegebesøk. Mye er det samme som det var den gang, selv om én ting er ganske så annerledes: Amalgam brukes ikke mer. Men det er et morsomt ord å tøyse med, og fortellingen blir ikke ødelagt av den grunn. Enkel, god tekst og tydelige illustrasjoner. Passer fint fra ca. 2 år.

 

Karen går til tannlegen

av Eli A. Cantillon

Karen har vondt i en tann, så mamma vil ta henne med til tannlegen. Karen gruer seg. Kanskje hun bare kan gjemme seg bort? Eller kanskje hun kan skremme tannlegen slik at han ikke tør å gjøre noe?

Dette er en enkel og fin bok om å grue seg til å gå til tannlegen. Sjarmerende illustrasjoner står godt til teksten, og boken har en fin humoristisk snert. Og så går jo alt bra til sist. Passer fint fra ca. 3 år.

 

 

Tannfelling og tannfeer:

 

Løs tann

av Camilla Kuhn

Tim har en løs tann. Han gleder seg til den faller ut, for da skal han få penger av tannfeen. Tim sparer nemlig til sykkel. Men så svelger han tanna ved et uhell, og hvordan skal det gå til med tannfeen da?

Dette er en svært enkel, men svært morsom bok med en gledelig, overraskende slutt. Boken hører med i en lettlestserie for de aller ferskeste leserne, men kan fint leses høyt for de som ikke kan lese selv. Passer fint fra ca. 4 år.

 

Kanskje, kanskje? – Om tannfelling, tannfear og trøyst.

av Erna Osland og Victoria Sandøy (ill.)

Edit har en løs tann. Pappa vil knipse den ut og gi den til tannmusa, men Edits bestevenninne ga sin til tannfeen. Hva skal Edit gjøre med sin? Hun vet at Miko bare kastet sin rett opp i lufta. Så mister Edit tanna og må bestemme seg for hva hun vil gjøre.

En fin bok om å miste tenner og bli litt større. I denne boken kan du også lære litt om hva som har vært gjort med tenner opp igjennom tidene. Fine, fargeglade illustrasjoner følger teksten på god måte. Nynorsk tekst. Passer fint fra ca. 4 år.

 

Pelle Propell vil absolutt ikke miste en tann

av Christine Sandtorv og Ella K. Okstad (ill.)

Pelle er fem år og har en skikkelig løs tann. Problemet er bare at han slett ikke vil miste tanna. Heldigvis kan storesøster Henny hjelpe ham.

Dette er en sjarmerende bok om tannfelling. Enkelte barn synes det er ganske skummelt at tenner skal falle ut, og vil helst ikke høre på gode råd om hvordan tennene lettest kommer seg løs. Fargerike illustrasjoner og sjarmerende tekst. Passer fint fra ca. 3 -4 år.

 

Vilma tanndilla

av Abby Hanlon

Når Vilma får sin første løse tann, klarer hun ikke å snakke om annet enn tannfeen. Søsknene hennes blir helt gale av det. Vilma blir faktisk mer opptatt av tannfeen enn av sjefsskurken Gomle Grakar. Skurken blir sjalu og bestemmer seg for å overta tannfeens jobb. Vilma må dermed hjelpe den ekte tannfeen med å få jobben tilbake.

Dette er en av flere bøker om Vilma. Bøkene er elleville og fulle av humor, og passer fint som høytlesningsbøker. De er også fine som lettlestbøker for de som kan lese litt selv. Her er det bare å sette latterdøra på klem og lese og kose seg! Passer fint fra ca. 5-6 år.

 

 

Alvheim – tannfeenes magiske hjem

av Tonje Mølsted Kristoffersen og Frøydis Veronica Rasmussen (ill.)

Frida går i 1. klasse, og er den eneste i klassen som ikke har mistet en tann. En dag møter hun imidlertid flere tannfeer, og de tar henne med seg inn i Alvheim, den magiske verdenen der alle verdens tannfeer bor. Der finnes visst også noen tanntroll …

Denne boken inviterer leseren med inn en magisk verden rundt hverdagslige tema som tannhygiene og tannfelling. Så får vi også lære litt om ulike lands tannfeskikker. Illustrasjonene er fargerike og humoristiske og står fint til fortellingen. Passer fint fra ca. 3-4 år.

 

Da Emil skulle trekke Linas tann

av Astrid Lindgren og Björn Berg (ill.)

Lina har vondt i en tann, men det er dyrt å gå til smeden for å få hjelp til å trekke den. Emil tilbyr seg å trekke tannen mye raskere og billigere, men om det virkelig blir så mye enklere, det gjenstår å se …

Denne boken har gledet flere generasjoner med lesere, og den måtte nesten få bli med på denne siden om tenner. Fortellingen er god og karakterene herlige, og boken kan fortsatt glede både stor og liten. Kanskje egner den seg best som en bok kun til underholdning, men man kan jo også snakke om at vi er heldige som har skikkelige tannleger med skikkelig utstyr i dag. Det er noe ganske annet enn en smed med en stor tang! Les og le med Emil. Passer fint fra ca. 4 år.