Alle som har opplevd å bli ertet, mobbet eller ledd av, vet hvor vondt dette er. Bøker kan være fine å bruke som innfallsport til samtaler rundt emnet. Her følger noen eksempler på bøker som kan brukes i den sammenheng. Bøkene her er i utgangspunktet ment for barn i barnehage og småskolealder, men flere kan brukes opp mot mellomtrinnet. Ettersom barna blir eldre, finnes det imidlertid mange andre og gode bøker rundt emnet. Spør da gjerne biblioteket om boktips.
Ørn
av Martine Grande
Sam sitter inne og ser ut på lekeplassen. Pappa vil gjerne at han skal gå ut og leke med de andre, men Sam er redd. Han vil heller være inne med undulaten sin, Ørn. Men en dag vinduet står åpent, smetter Ørn ut. Da må Sam trosse sin egen frykt og gå ut for å lete etter fuglen. Gorm og de andre store barna som ofte erter ham, er der ute. Men det er også Liv, en jente i gule klær som Sam aldri har sett før …
Dette er en veldig god bildebok om mobbing og om hvordan redselen som følger kan oppleves som et fengsel. Boken viser også på en sår og realistisk måte hvordan Sam ikke ønsker å skuffe pappa. Pappa har en tydelig forventning om at Sam skal leke, og derfor later Sam som om han går ut for å leke mens han i virkeligheten gjemmer seg inne på rommet sitt. Følelsen av å svikte både seg selv og andre er noe mange barn i denne situasjonen dessverre kan kjenne seg igjen i. Boken handler til sist om å forsvare andre og om hvordan man kan finne trøst i en dyrevenn. Slutten er kanskje ikke helt realistisk, men det er trøstende og godt for leseren at alt ordner seg fint for Sam til slutt. Teksten er på nynorsk. Passer fint for barn fra ca. 4 år.
Kunsten å møte en bjørn
av Camilla Otterlei og Jill Moursund (ill.)
I denne boken møter vi Alf. En dag begynner en ny gutt på avdelingen til Alf. Han er stor og brunhåret, og Alf tenker at han ligner på en ekte bjørn. En farlig bjørn. Det blir vanskelig å være Alf i barnehagehverdagen, han er redd og vet ikke hvordan han skal klare å takle bjørnen.
Dette er en fortelling om hvordan barn av og til må takle både bjørner og slanger, om hvordan voksne kan gi råd uten å helt forstå problemet, og ikke minst om hvor viktig det er at barn som har det vanskelig blir møtt og sett.
Slem
av Veronica Salinas og Camilla Engman (ill.)
Anda får ikke være med på leken til de andre dyra, og forstår ikke hva hun har gjort galt. Hun prøver å være aktiv og vennlig, men det virker ikke. Først blir hun ensom og trist, men så blir hun sur og hevngjerrig, og vil at de andre også skal ha det vondt.
Dette er en bok om hva det kan gjøre med deg om du blir holdt utenfor lek eller samhold, og den kan være fin å bruke som utgangspunkt til samtaler med barn om nettopp det. Og hva er det egentlig å være slem? Heldigvis vinner Andas empati over hevngjerrigheten i denne boken. Forfatteren har skrevet flere bøker om Anda der hun utforsker følelser og opplevelser som barn kan kjenne seg igjen i. Teksten er kort, med enkle ord, og passer fra ca. 2-3 år.
Rikki
av Guido van Genechten
Rikki er ikke som alle de andre kaninene. Mens de andre har begge ører rett til værs, henger et av Rikkis ører ned. Dette blir han ertet for, og Rikki prøver desperat å bli som de andre. Forsøkene hans på å rette opp øret går dårlig. Men så snakker Rikki med en lege, og han gir Rikki noe lurt å tenke på …
Denne bildeboken passer utmerket som utgangspunkt til samtale om at alle er forskjellige. Likeledes tar den opp hvor vondt det er å bli ledd av uansett om latteren er ondsinnet eller ikke. Svært barnlig i språk og bilder, og passer fint fra tidlig alder.
Hvem kan redde Albert Åberg?
av Gunilla Bergstrøm
Skybert er en god venn å ha. Det eneste som er litt dumt, er at Skybert forsvinner når de store guttene kommer og erter Albert. Det er jo da det hadde vært godt å ha en venn. Heldigvis møter Albert Viktor, og han trenger Albert like mye som Albert trenger ham.
Boken handler først og fremst om vennskap, men mange små barn kan kjenne seg igjen i beskrivelsen av hvor skumle de store guttene virker når de erter. Fin som utgangspunkt for samtale om hvor viktig det er å ta vare på vennene sine og være lojal når noen prøver å erte og være ekkel. Man føler seg sterkere sammen i slike situasjoner.
Karsten liker å danse
av Tor Åge Bringsværd og Anne G. Holt
Karsten er glad i å danse, og derfor begynner han på ballettskole. Men så er det ikke så lett å være den eneste gutten som danser. De andre guttene sier at dansing er teit og bare for jenter. Det er ikke noe morsomt for Karsten i det hele tatt.
Bøkene om Karsten og Petra er fortsatt svært populære, og de beskriver hverdagen til barn på en naturlig og fin måte. I denne boken handler det om å bli ertet og føle seg annerledes. Den er fin å bruke som utgangspunkt til samtale om mobbing og om det å ha ulike interesser. Passer fint fra ca. 3 år.
En verden full av griser
av Mario Ramos
Ulrik er den eneste ulven på skolen. Alle de andre er griser. Det er ikke så lett å være annerledes, og i hvert fall ikke når tre fra skolen mobber ham på skoleveien hver eneste dag. Til slutt kommer ikke Ulrik på skolen lenger. Da bestevennen Gisse kommer på besøk, får han høre hva som har skjedd. Sammen legger de to bestevennene en lur plan …
Dette er en fin bok som handler om mobbing. Historien fortelles med glimt i øyet, og alt ordner seg for Ulrik til slutt. Dette er egentlig en bok i Leseløve-serien som kan leses selv av ferske lesere, men den fungerer minst like godt som høytlesningsbok der en etterpåfølgende samtale er god å ha. Passer fint fra ca. 6 år.
Albert og udyret
av Gunilla Bergström
I denne boken blir Albert så sint på en liten gutt at han slår til ham. Gutten begynner å blø neseblod og løper sin vei. Etterpå sliter Albert med samvittigheten sin, og et udyr tar plass under sengen hans. Hvordan skal Albert få gjort det godt igjen med den lille gutten, og hvordan kan han få udyret til å forsvinne?
I denne boken er Albert den største og sterkeste parten, og han er også den som gjør urett. Selv om dette for Albert er et engangstilfelle, kan boken åpne for samtale om hvordan den som erter og mobber egentlig har det inni seg. Det er jo sjelden de lykkelige barna som mobber og plager. Og hvordan gjør man egentlig opp for seg?
Fremmed
av Kaia, Bendik og Trond Brænne, samt Per Dybvig (ill.)
Dyra på gården er gode venner. Men så en varm sommerdag kommer det et nytt dyr på besøk; beveren. Han har rar hale og store tenner og ser slett ikke ut som de andre. Nei, han passer slett ikke inn, synes dyra. Men så viser det seg at beveren kan være nyttig likevel.
Dette er en humoristisk bildebok om frykt for det som er annerledes og fremmed. Boken er fin til samtale rundt det å være annerledes og det å bli fryst ut av gjengen.
Piggtråd-Pelle
av Stefan Ljungqvist og Johan Egerkrans
Pelle bor på barnehjem. Det er et fint sted å være helt til bestyrerinnen henter den nye gutten på stasjonen. Han vender de andre barna mot Pelle, og alt blir vondt. Pelle prøver først å tilpasse seg. Deretter prøver han å holde ut. Til slutt tar han mot til seg og prøver å gjøre noe med situasjonen. Men det blir ikke helt som han har tenkt …
Dette er en sår bildebok for de litt eldre barna. Her får man kjenne på Pelles fortvilelse og sinne, ensomhet og lengsel. Dessuten viser det seg at veien til tilgivelse og vennskap krever minst like stor innsats som alle ondsinnede påfunn.
Den nye jakka
av Eva Eriksson
Sture har fått ny jakke, men de andre guttene på skolen erter ham og sier at det er en jentejakke. Dermed blir Sture ganske så oppfinnsom i sine forsøk på å unngå å bruke jakken. Men så får Egon en jakke som er helt lik, og da blir situasjonen litt annerledes.
Fortellingen i boken er gjenkjennbar for de fleste, og fortsatt opplever barn å bli ertet på grunn av ting de har eller ikke har. Boken er fin som utgangspunkt til diskusjon rundt emnet erting/ mobbing.
Superdrømmeren
av Klaus Hagerup og Per Dybvig (ill.)
Alle drømmer om natten, men med Sebastian Olsen er det annerledes. Drømmene hans fortsetter nemlig om dagen også. Når han får på seg den nye pysjen sin, blir han Superdrømmeren. Da kan han gjøre hvem som helst snille, til og med den fæle mobberen Tobben.
Dette er en bok i Lesehest-serien. Den oransje lesehesten er lettleste bøker som i utgangspunktet passer fint for egenlesing i 3.-4.klasse, men denne boken er fin å bruke også som høytlesningsbok for yngre skoleelever.
Frans begynner på skolen
av Christine Nöstlinger og Erhard Dietl (ill.)
Frans går i 1. klasse, men trives ikke så godt på skolen. Han synes dagene er kjedelige, og liker ikke at lærer Sikksakk kommanderer elevene i stedet for å snakke med dem. Dette blir imidlertid bedre når bestemor får snakket med læreren. Det meste ville i grunn ha vært bra om det ikke hadde vært for den store, tykke gutten Eberhardt Most.
Dette er en lettlest bok i Leseløve-serien, men passer fint også som høytlesningsbok. Denne boken åpner for flere gode samtaler rundt skole, trivsel og mobbing.
Gummi-Tarzan
av Ole Lund Kirkegaard
Ivan Olsen er verken stor eller pen. Ikke har han store muskler heller, så derfor kan han ikke jule opp noen. Dessverre får Ivan mye juling selv, og av og til får han buksevann også. Men så en dag møter han en heks, og da begynner det å skje saker og ting.
På mange måter er dette en trist fortelling, men den er skrevet på en herlig humoristisk og fantasifull måte, noe som har gjort den til en klassiker innenfor barneboksjangeren. Selv om barn i dag ikke alltid vet hva buksevann er, er bokens emne dessverre fortsatt svært aktuelt.
Trine – en annerledes bok om mobbing
av Janne Aasebø Johnsen
Trine stenges ute av medelevene sine. Hun opplever blikk, latter og sårende kommentarer, og blir redd for å gjøre noe feil. Hun tenker til slutt at det er hennes egen feil at hun ikke har noen å leke med. Heldigvis har hun noen rundt seg som bryr seg om henne.
I boken veksler forfatteren mellom å skrive fra elevens, lærerens og helsesøsters synspunkt. Her er det de stille, stille jentene som får et ansikt. Boken viser oss også mye av det de voksne kan gjøre i møte med barn som ikke har det bra i skolehverdagen.
Johannes Jensen føler seg annerledes
av Henrik Hovland og Torill Kove (ill.)
Johannes Jensen føler seg annerledes, og er sikker på at alle ser rart på ham. Kanskje det vil bli bedre om han bruker slips i stedet for sløyfe? Eller kanskje han kan knyte opp halen sin? Heldigvis tar doktoren en grundig prat med Johannes Jensen. Kanskje er det fint å være litt annerledes? De fleste er jo det, i bunn og grunn.
En lavmælt og humoristisk bok om en svært elskelig krokodille. Denne er fin å bruke som utgangspunkt for samtale der mobbing kanskje ikke er det egentlige emnet, men heller følelsen av å være annerledes og bli stirret på og snakket om. Tegningene i boken viser jo at ingen stirrer på Johannes Jensen selv om han selv tror det.
NB!
For litt eldre barn og ungdom er det som nevnt skrevet mange gode bøker om mobbing, slike som:
Lars er LOL av I. Akerlie, Girl Online av Z. Sugg, Mirakel av R.J. Palacio, Antboy av K.B. Andersen, Kampen mot superbitchene av A. Solberg, De tøffeste gutta av Arne Svingen, De4 Anonym av V. Voss og Pitbull-Terje går amok av E.L. Eriksen. Spør biblioteket om flere gode tips!