Familiemyldreboka
av Mary Hoffamn og Ros Asquith (ill.)
Hva er en familie? Før i tiden var en vanlig familie en mor, en far og kanskje to barn. Nå kan en familie bestå av mange ulike medlemmer, og det er mange måter å være en familie på. Noen barn bor sammen med mor og far, noen med bare en av dem, noen hos besteforeldre og noen med mange flere. Stemødre, halvsøsken og bonusbarn er helt vanlig. Noen barn har to mødre eller to fedre. Noen er adoptert, og noen bor i fosterfamilier. Noen har tanter, onkler, fettere, kusiner, besteforeldre og til og med oldeforeldre som de bor sammen med, mens noen har veldig små familier. Man trenger i grunn bare å være to for å være en familie!
Dette er en fin bok som viser hvor ulike familier er. Den har fargeglade, detaljrike illustrasjoner som passer fint til teksten.
Familier – ulike og unike
av Silje Hrafa Tjersland
Hva kaller man Gunnars mammas nye kjæreste? Skal man kalle begge mødrene til Simon for «mamma», eller har han én mamma og én mor? Hvordan ble Anna egentlig til siden fedrene hennes ikke kunne bære henne frem selv? Hva er egentlig en donor? Og hva betyr det å være adoptert?
Forfatteren er barnevernspedagog og viser frem mangfoldet rundt barns familier og nettverk på en varm og humoristisk måte. Gjennom bøkene gis barna kunnskap om og toleranse overfor ulike familieformer, samt begreper knyttet til familie, slekt, nettverk og hvordan man blir til. «Familier – ulike og unike» består av et lekehus, 3 bildebøker, 25 pappfigurer og en CD med sanger.
Gigabror
av Annika Lind Verdal Homme
Hver annenhver helg kommer Gigabror hjem. Lillebror gleder seg alltid, for da kan de leke, se på film og gjøre alt det morsomme man kan med en skikkelig storebror. Men hvorfor kaller et av de andre barna Gigabror for halvbror? Er han ikke en hel bror?
Dette er en svært sjarmerende bok om to brødre som ikke bor sammen mer enn annenhver helg, men som like fullt er brødre. Svaret Gigabror gir Lillebror når han blir spurt om hvorfor et av de andre barna kaller ham for halvbror, er dessuten særdeles rørende og klokt: «Halv fordi vi er sammen halvpartene av helgene, og bror fordi vi er brødre hele tiden!». Gigabror vokser for hver gang de ser hverandre, og han tar like mye plass på oppslagene i boka som han tar hos Lillebror. Bokas store format passer ypperlig til illustrasjonenes lek med perspektiver, og de friske, klare fargene gir boka en helt egen og vellykket estetisk utforming. Hele boka er gjennomført optimistisk og positiv og oser av Lillebrors iver og glede. Passer fint fra ca. 3 år.
På rømmen i rommet
av Julia Donaldson og Axel Scheffler (ill.)
Ann er en splø og Tor er en splå. De har hver sin farge og kommer fra hver sin familie og hver sin kultur. De får slett ikke lov til å bli venner, men de trosser sine familier og stifter rett og slett sin egen familie. Gjennom deres mot og eksempel får familiene deres øynene opp for at form og farge slett ikke er det som betyr noe når man er glad i noen.
Dette er en ny bok fra paret bak Gruffalo-bøkene. Teksten går på rim, og illustrasjonene er fargerike og lekne. En litt annerledes bok om en ganske så annerledes familie, men den er fin å bruke til samtale rundt ulikheter, toleranse og det som virkelig betyr noe i en familie. Fin fra ca. 3 år.
Bøkene om Brillebjørn
av Ida Jackson og Jens A. Larsen Aas (ill.)
Brillebjørn er en koselig liten bjørn som bor sammen med mamma og mor og opplever mye av det samme som de fleste andre små opplever av hverdag og høytid og gleder og sorger.
Bøkene om Brillebjørn er fine og enkle i tekst og bilder, og er helt supre for de minste. Mange barn er dessuten godt kjent med den lille bjørnen gjennom serien om ham fra NRK Super. Passer fint fra ca. 2 år.
Wilma har to mammaer
av Lone Halvorsen, Maria Therese Olsen og Gin Snipp (ill.)
Wilma er 4 år, går i barnehage og har en helt ordentlig kanin som ser ut som en løve. Hun har blinkesko, og elsker å danse med strutteskjørtet sitt. Dessuten har hun to mammaer. Nå skal Wilma bli storesøster, og det gir henne mange rare bobler i magen. Hva betyr egentlig disse boblene? Hvordan er det å ha to mammaer? Og hvordan kan egentlig to mammaer lage en baby?
Wilmas to mammaer skrev denne boken fordi de syntes det manglet litteratur for barn med to mødre. Boken tar opp noen av de spørsmålene Wilma har, og klarer å forklare det meste på en klok og god måte. Boken har forord av Bård Nylund, leder i LLH.
Hannemone og Hulda
av Jenny Jordahl
Havfruen Hannemone og hulderen Hulda lengter etter noe mer enn hav og sjømenn, skog og tømmermenn. De er visst ikke helt som de andre havfruene og huldrene som forelsker seg i disse og er lykkelige med det. Men hvordan går det når det blå møter det grønne – når Hannemone møter Hulda?
Dette er en veldig søt bok om å finne kjærligheten på en litt annen plass enn hva man kanskje trodde. Mange familier begynner jo nettopp med at han møter ham eller hun møter henne. Boken har nydelige illustrasjoner i herlig fargespill. Passer fint fra 4-5 år og oppover.
Lille-Zlatan og kule onkel Tommy
av Pija Lindenbaum
Lille-Zlatan er svært glad i onkelen sin, Tommy. De går på kafé sammen, de svømmer, de går turer, og de har det veldig moro. En dag sitter det imidlertid en fremmed mann på kjøkkenet til onkelen, og han blir liksom bare sittende. Lille-Zlatan vil at han skal gå! Men det viser seg at han ikke har tenkt å gå, han er nemlig onkelens svært gode venn. Og kanskje han egentlig ikke er så verst?
I denne boken følger vi en gutt som fylles av sjalusi når han må dele onkelen med en annen. De finner likevel ut av situasjonen sammen, og det meste ordner seg. Det er skrevet særs få bøker om familier med to fedre, så derfor tok jeg med denne om to onkler. Det er en freidig og hjertevarm bok om et tema som er lett gjenkjennelig for mange.
Bøkene om Petra/ Karsten og Petra
av Tor Åge Bringsværd og Anne G. Holt (ill.)
Bøkene om Karsten og Petra handler om to ganske så vanlige barn fra to ganske så vanlige familier; Karsten med mor og far og Petra med bare mor. Petra har i tillegg en tydelig og tilstedeværende bestefar som gjerne stiller opp. De to barna leker og gjør som barn flest i en lang, lang rekke fine, koselige bøker.
Bøkene om Karsten og Petra er kjente og kjære for de fleste barn, og fikk et virkelig oppsving gjennom TV-serien om dem. Det at Petra bor med en enslig forsørger, er bare helt naturlig i disse bøkene. Fine fra ca. 3 år.
Bøkene om Jason
av Camilla Mickwitz
Jason er en helt vanlig liten gutt. Han bor i byen sammen med den veldig travle moren sin, Gudrun. Hun drar ham med seg sånn at han og bamse bare så vidt klarer å henge med. Hverdagen som fabrikkmedarbeider er hektisk for mamma Gudrun, men i helgene trenger de ikke styrte av sted. Da kan de sove lenge og være sammen hele dagen.
Bøkene om Jason og moren kom først i 1975 og var virkelig moderne i sin tid. Dette er klassikere til glede for nye lesere. Illustrasjonene går i gult, oransje, rødt og brunt og gjør at bøkene liksom lyser 70-tallet. Fine fra ca. 4 år.
Bøkene om Alvin Pang
av Endre Lund Eriksen og Olve Askim (ill.)
Alvin er en ganske så vanlig gutt med ganske så vanlige hverdagsproblemer. Hva skal man gjøre med plagsomme småsøstre? Kan man rømme hjemmefra? Blir alltid bursdagsfester slik man ser dem for seg?
I bøkene om Alvin Pang møter vi Alvin som bor sammen med mor, stefar og lillesøster. Dette er humoristiske, varme bøker med sprelske, uttrykksfulle illustrasjoner. Passer fint fra ca. 4 år.
Bøkene om Albert Åberg
av Gunilla Bergström
Albert Åberg er en fantasifull og morsom gutt som bor sammen med pappaen sin.
Den første boken om Albert kom i 1972, og bøkene om den sjarmerende gutten har siden da fengslet små og store lesere. Albert bor sammen med pappa som den mest naturlige ting i verden. Moren hører vi aldri noe om. Mange har i det senere reagert på at pappa Åberg røyker pipe i mange av bøkene, men dette er ikke noe barn henger seg så veldig opp i. Det er fortellingene som er viktige her, og fortellingene om Albert og pappa er kloke, varme og fulle av lun humor. Passer fint fra ca. 3 år.
Bøkene om Malvin
av Kari Grossmann
Malvin er en gutt som gjør og opplever som barn flest. Vi kan være med ham på ulike hverdagseventyr i de ulike bøkene om ham.
Bøkene om Malvin er hverdagsnære og lette å kjenne seg igjen i. Uten at det på noen måte gjøres noe nummer ut av, forstår vi at Malvins foreldre bor fra hverandre, men har delt omsorg for ham. Bøkene er skrevet med et typisk Grossmann-glimt i øyet og passer fint for barn fra ca. 3 år.
Pappa kommer
av Inger Lindahl og Gunilla Kvarnström (ill.)
Axel pakker kofferten sin. I morgen skal han til pappa. Når han venter, kjennes det som om det tar en evighet. Når pappa endelig kommer, blir Axel sint. Det ordner seg likevel fint mellom dem.
Dette er en varm bok mange barn kan kjenne seg igjen i. Den er god som utgangspunkt til å snakke med barna om hva man føler når man savner og lengter etter en som ikke er der. Passer fint fra ca. 4 år.
Pappaer overalt
av Kaia Dahle Nyhus
Hovedpersonen i boken samler på pappaer av alle slag, og lurer veldig på hva slags pappa han selv har. Det er tydelig at han ikke vet hvem pappaen er.
Det er lov å savne en pappa selv om man aldri har møtt ham. I denne boken går hovedpersonen gjennom en lang liste ulike pappaer han har observert samtidig som han undrer seg over hvordan hans egen pappa egentlig er. Boken er fin som utgangspunkt til samtale om et tema som for mange kan være vanskelig å snakke om. Passer fint fra ca. 4 år.
Mine to oldemødre
av Lisa Aisato
Hvordan er det å vokse opp med én oldemor i Norge og én i Gambia? En norsk oldemor kan man sitte på fanget til og spise kaker hos. En gambisk oldemor på bilde i stua og på sprakete telefonlinje, kan man drømme om…
Forfatteren har selv vokst opp med norsk mor og gambisk far, og har røtter i to ulike land og kulturer. Dette er utgangspunktet for denne hjertevarme, nydelig illustrerte boken. Passer fint fra ca. 3 år.