Skilsmisse

FroetFrøet

av Charlotte Bråten og Rune Markhus (ill.)

En sjelden gang kan man klare å plante en hest. Det klarer i hvert fall Sandra. Hesten Miff som vokser opp av blomsterpotta, tar Sandra med ut på tur og hjelper henne med å forsone seg med at foreldrene er skilt og bor hver for seg. Kanskje Dumme-Marit, pappas kjæreste, egentlig ikke er så dum? Og kanskje mamma ikke har det så fælt når Sandra er på besøk hos pappa?

Dette er en fantasifull og klok bok om å være barn av skilte foreldre. Den har store, tydelige illustrasjoner, og magisk handling og tekst gjør at den ikke blir for direkte i sin behandling av temaet. Dermed vil den for mange være svært god å bruke som utgangspunkt for samtale om alt som kan være vanskelig for barn i samme situasjon som Sandra.

naar mamma blir et monsterNår mamma blir et monster

av Marcus Sauermann og Uwe Heidschötter (ill.)

Noen ting blir litt vanskelige når mammaer og pappaer forvandles til monstre. I denne boken følger vi en gutt gjennom en periode av livet hvor mammaen blir fremstilt som et noe handlingslammet monster. Gradvis klarer gutten og mammaens venner å lokke frem den vanlige mammaen igjen.

Boken er en av få bildebøker om skilsmisse og hvordan den kan oppleves. Den er sår, men likevel barnlig og humoristisk i illustrasjoner og i sin behandling av temaet. Fortellingen finnes også som animasjonsfilm.

Basic CMYKUlla hit og dit

av Kari Tinnen og Siri Dokken (ill.)

Rundt jul skjer det tre viktige ting i Ulla Nilsen Olsen sitt liv. 1) Hun mister en tann. 2) Hun brekker en arm. 3) Mamma og pappa flytter fra hverandre. Er det noe Ulla hater, så er det at ting er nytt og annerledes. Derfor er hun selvfølgelig ekstra sur og vanskelig. Ulla har heldigvis en venn som vet at annerledes også kan bli bra. Det er bare annerledes.

Ulla hit og dit er en varm, humoristisk og optimistisk bok om temaet skilsmisse. Kritikerrost bildebok.

-da-mamma-og-pappa-glemte-a-vare-vennerDa mamma og pappa glemte å være venner

av Jennifer Moore-Mallinos og Marta Fàbrega (ill.)

Dette er historien om en familie som pleide å ha det fint sammen før ting plutselig forandrer seg. Foreldrene begynner å krangle, og en dag flytter pappaen i huset ut. Etterhvert ser likevel jenta at foreldrene begynner å smile og le igjen og skjønner at de er like glade i henne selv om de ikke bor sammen lenger.

Boken oppmuntrer til samtaler rundt temaet og har råd og veiledning for voksne. Hører til «Vi snakker om det»-serien.

 

Baugst¯. Tuva og de tomme hullene.inddTuva og de tomme hullene

av Line Bergstø og Ann Avranden (ill.)

Det er en stund siden Tuva har hatt kontakt med skrotnissen Lage, men nå trenger hun hans hjelp – foreldrene hennes skal nemlig skilles. Tuva opplever at de voksne krangler, men at de prøver å skjule det for Tuva. Det lykkes selvfølgelig ikke, og Tuva trenger noen å snakke med.

Boken er en høytlesningsbok med kapitler, og stimulerer til samtale rundt temaet skilsmisse. Det er skrevet tre bøker om Tuva. Dette er den siste og avsluttende boken.

 

koppen med skaarKoppen med skår i

av Eli Rygg og Malgorzata Piotrowska (ill.)

Tidlig en morgen finner Bendik lappen. Lappen der mamma skriver til pappa at hun vil skilles. Er det min skyld? er det første Bendik tenker. Vi følger Bendik og familien gjennom skilsmissen og hele det første året etter.

Gjennom boken kan de voksne få hjelp til å se hva barna gjennomgår under en skilsmisse, og barn kan få støtte i en vanskelig tid. Boken gir hjelp til å sette ord på følelser og tanker rundt temaet, og kanskje også noen tips til gode og nye måter å løse tingene på. Høytlesningsbok for barn i skolealder.