Velg en side

Skilsmisse

Krigen

av Gro Dahle og Kaia Linnea Dahle Nyhus (ill.)

Inga har sett bilder av krigen i avisen og hørt lyden av bombene og skuddene på tv. Heldigvis bor Inga i et fredelig land der ikke engang humlene er farlige. Likevel kommer krigen nærmere når mamma og pappa trekker den inn i Ingas hjem. Det er som om den flytter inn i henne. Der blir den boende, selv lenge etter at mamma og pappa har flyttet fra hverandre. Kan man få det bra igjen etter å ha vært igjennom en krig? Kan man få krigen ut av kroppen, selv om den har satt seg helt fast?

Dette er en sterk bok om hva en konfliktfylt skilsmisse kan føre til hos et barn. Noen av illustrasjonene er voldsomme og vonde, men det er jo nettopp så voldsomt og vondt for de som opplever dette. En viktig bok for barn som står og har stått i slike konflikter, og ikke minst en svært viktig bok for de voksne som glemmer at man ikke kan krige rundt et barn.

 

Froet

Frøet

av Charlotte Bråten og Rune Markhus (ill.)

En sjelden gang kan man klare å plante en hest. Det klarer i hvert fall Sandra. Hesten Miff som vokser opp av blomsterpotta, tar Sandra med ut på tur og hjelper henne med å forsone seg med at foreldrene er skilt og bor hver for seg. Kanskje Dumme-Marit, pappas kjæreste, egentlig ikke er så dum? Og kanskje mamma ikke har det så fælt når Sandra er på besøk hos pappa?

Dette er en fantasifull og klok bok om å være barn av skilte foreldre. Den har store, tydelige illustrasjoner, og magisk handling og tekst gjør at den ikke blir for direkte i sin behandling av temaet. Dermed vil den for mange være svært god å bruke som utgangspunkt for samtale om alt som kan være vanskelig for barn i samme situasjon som Sandra.

 

naar mamma blir et monsterNår mamma blir et monster

av Marcus Sauermann og Uwe Heidschötter (ill.)

Noen ting blir litt vanskelige når mammaer og pappaer forvandles til monstre. I denne boken følger vi en gutt gjennom en periode av livet hvor mammaen blir fremstilt som et noe handlingslammet monster. Gradvis klarer gutten og mammaens venner å lokke frem den vanlige mammaen igjen.

Boken er en av få bildebøker om skilsmisse og hvordan den kan oppleves. Den er sår, men likevel barnlig og humoristisk i illustrasjoner og i sin behandling av temaet. Fortellingen finnes også som animasjonsfilm.

 

Basic CMYKUlla hit og dit

av Kari Tinnen og Siri Dokken (ill.)

Rundt jul skjer det tre viktige ting i Ulla Nilsen Olsen sitt liv. 1) Hun mister en tann. 2) Hun brekker en arm. 3) Mamma og pappa flytter fra hverandre. Er det noe Ulla hater, så er det at ting er nytt og annerledes. Derfor er hun selvfølgelig ekstra sur og vanskelig. Ulla har heldigvis en venn som vet at annerledes også kan bli bra. Det er bare annerledes.

Ulla hit og dit er en varm, humoristisk og optimistisk bok om temaet skilsmisse. Kritikerrost bildebok.

 

-da-mamma-og-pappa-glemte-a-vare-vennerDa mamma og pappa glemte å være venner

av Jennifer Moore-Mallinos og Marta Fàbrega (ill.)

Dette er historien om en familie som pleide å ha det fint sammen før ting plutselig forandrer seg. Foreldrene begynner å krangle, og en dag flytter pappaen i huset ut. Etterhvert ser likevel jenta at foreldrene begynner å smile og le igjen og skjønner at de er like glade i henne selv om de ikke bor sammen lenger.

Boken oppmuntrer til samtaler rundt temaet og har råd og veiledning for voksne. Hører til «Vi snakker om det»-serien.

 

Skilsmissehelter

av Trude Trønnes Eidsvold, Rosa von Krogh og Kine Yvonne Kjær (ill.)

Dette er kalt en banebrytende bok for barn og unge, og skal være en veiviser for alle som trenger informasjon om hvor det er hjelp å få, og om hvilke rettigheter barn har når foreldrene deres skiller seg. Denne boken er skrevet til barn som har opplevd brudd mellom foreldre eller de som kjenner noen som har opplevd det.

Gjennom fem sanne historier fra fiktive barn, ekspertråd fra kompetente fagfolk og et barnepanel bestående av barn og unge av skilte foreldre, får leseren i tillegg til veiledning forhåpentligvis også troen på at ting blir bedre. Nettsiden skilsmissehelter.com er en nettside for skilte foreldre med råd og vink som kan være til hjelp i det som for mange er en vanskelig situasjon. Passer for de litt eldre barna, fra ca. 9 år og oppover.

 

Baugst¯. Tuva og de tomme hullene.inddTuva og de tomme hullene

av Line Bergstø og Ann Avranden (ill.)

Det er en stund siden Tuva har hatt kontakt med skrotnissen Lage, men nå trenger hun hans hjelp – foreldrene hennes skal nemlig skilles. Tuva opplever at de voksne krangler, men at de prøver å skjule det for Tuva. Det lykkes selvfølgelig ikke, og Tuva trenger noen å snakke med.

Boken er en høytlesningsbok med kapitler, og stimulerer til samtale rundt temaet skilsmisse. Det er skrevet tre bøker om Tuva. Dette er den siste og avsluttende boken.

 

 

koppen med skaarKoppen med skår i

av Eli Rygg og Malgorzata Piotrowska (ill.)

Tidlig en morgen finner Bendik lappen. Lappen der mamma skriver til pappa at hun vil skilles. Er det min skyld? er det første Bendik tenker. Vi følger Bendik og familien gjennom skilsmissen og hele det første året etter.

Gjennom boken kan de voksne få hjelp til å se hva barna gjennomgår under en skilsmisse, og barn kan få støtte i en vanskelig tid. Boken gir hjelp til å sette ord på følelser og tanker rundt temaet, og kanskje også noen tips til gode og nye måter å løse tingene på. Høytlesningsbok for barn i skolealder.