Velg en side

Skolestart

Dua MÅ gå på skolen!

av Mo Willems

Dua skal begynne på skolen, men synes alt er skummelt. Tenk om den ikke liker skolen og tenk om læreren ikke liker duer? Dua har mange spørsmål som den gjerne vil ha svar på.

Dette er en morsom bok som rommer mange av de tankene barn kan ha rundt skolestart. Her åpnes det for samtale rundt hva skole er på en humoristisk måte. All tekst i boka er samlet i duas snakkebobler, og både tekst og illustrasjoner er enkle, men uttrykksfulle.

 

Hvordan begynner man på skolen?

av Anna Fiske

Hva har man egentlig i sekken? Hva gjør man egentlig i et friminutt? Hvor lenge sitter man egentlig stille ved pulten? Det er mange følelser og spørsmål knyttet til skolestart. I denne boken er det plass til mange av dem. Barnas følelser blir tatt på alvor, samtidig som boken ufarliggjør overgangen til skolehverdagen.

Dette er en varm og inkluderende bok om en av livets mange overganger. Anna Fiske er flink til å snakke til barna på deres egne premisser, ta dem på alvor og forklare på en god måte. Dette er en super bok å lese sammen med førskolebarna.

 

Skolestart i skogen

av Nicolai Houm og Sandra Steffensen (ill.)

Lille Gunnar Grevling er bekymret for å begynne på skolen, og spør faren sin om det er sant at lærere biter. I førsteklasse møter han forskjellige dyr fra hele skogen, og leseren får følge disse dyrene i episodiske fortellinger om hvordan de synes det er å begynne på skolen.

Denne boken kombinerer de små fortellingene om skogens førsteklassinger med tips og råd til foreldre om hvordan man kan gjøre skolestarten lettere for sin egen pode. Blant annet finnes det tips om høytlesning og hvor viktig det er for å forberede barna til å lytte og øve på konsentrasjon. Boken har fine, fargerike tegninger, og passer godt til høytlesning og samtale rundt det å begynne på skolen.

 

Tambar begynner på skolen

av Tor Åge Bringsværd og Lisa Aisato (ill.)

Trollungen Tambar skal begynne på skolen sammen med venninnen Gurine. Når norske trollbarn skal begynne på skolen, må de flytte hjemmefra og bo på internat, og det gjør alt litt ekstra spennende og rart. Både Tambar og Gurine grugleder seg og er svært spente på sin nye tilværelse.

Dette er den tolvte og siste boken om Tambar. Selv om trollenes skolehverdag er noe ulik hva de fleste andre barn opplever, er det likevel mye å kjenne seg igjen i. Spenningen, forventningene og alle spørsmålene man har rundt en stor overgang i livet er nok de samme for alle typer barn. Lisa Aisatos lekne og fargerike illustrasjoner gjør boken ekstra fin. En ypperlig skolestartbok for alle Tambar-elskere!

 

Bukkene Bruse begynner på skolen

av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund (ill.)

De tre Bukkene Bruse skal begynne på skolen, siden det viser seg at de verken kan telle eller lese ordentlig. Men hvordan går det når trollet har fått ny jobb som rektor på skolen ..?

Dette er en ny og humoristisk bok om de tre bukkene i ny drakt, og denne gang er det altså skolestart det dreier seg om. Småsprø humor for både barn og voksen!

 

Lykketanna

av Anja Dahle Øverbye

Torbjørn skal snart begynne på skolen, og alle spør om han gleder seg. Men Torbjørn gleder seg slett ikke. Han gruer seg. Ikke vil han slutte i barnehagen og ikke vil han begynne på skolen. Hvorfor kan han ikke bare glede seg slik som de andre barna?

Boken handler om andres forventninger til våre følelser, og den handler om det som kan oppleves som veldig skummelt når man går fra liten til større. Skolestart er ikke alltid noe barn gleder seg til, og det er ikke alltid så lett når de rundt en tror og forventer at man gleder seg. Nynorsk tekst.

 

1Garmanns sommer

av Stian Hole

Det er siste dag i sommerferien, og i morgen skal Garmann begynne på skolen. Han har mange tanker rundt både dette og annet, og sommerfuglene er på plass i magen. Ingen av tennene hans er løse heller. Garmann gruer seg.

Dette er en bok om noe som snart skal ta slutt og om noe nytt som skal begynne. Boken rommer mange funderinger og tanker rundt nettopp dette. Bokens illustrasjoner er vakre, detaljrike og rett og slett fantastiske. Man får øye på noe nytt for hver gang man leser boken.

 

Skoleape

av Liv Gulbrandsen og Åshild Kanstad Johnsen (ill.)

Ella bor sammen med Mamma-Lisa og Mamma-Sara og skal begynne på skolen. Når første skoledag inntreffer, vil ikke Ella ha på seg de fine klærne som er lagt frem. I stedet vil hun ha på seg apemasken sin. Rause voksne og barn gjør at hun får være akkurat så apete hun vil hele første skoledag.

Dette er en sprelsk bok om en jente full av spillopper, men først og fremst en bok om hvordan barn bør møtes på raus måte i overgangen til noe nytt. Noen har kalt dette en trøstebok for små skolestartere, for går det bra med viltre ape-Ella på skolen, så går det nok bra med dem også. Herlige, viltre og fargesterke illustrasjoner!

 

Grevlingdager

av Gro Dahle og Kaia Linnea Dahle Nyhus (ill.)

Før var alt så lett. Pim likte å gå på skolen og dagene kjentes lyse og fine. Men så begynte alt å bli vanskelig uten at verken Pim eller mamma helt skjønte hvorfor. Pim vil ikke lenger gå på skolen, og han begynner å grave seg lenger og lenger ned.

Grevlingdager handler om skolevegring og hvordan det er lett å grave seg stadig dypere ned i angsten for skolehverdagen. Men den viser også hvordan man kan komme seg ut av den ved hjelp av tilrettelegging og forståelse og det å klare å våge noe man egentlig ikke tør. En viktig bok om et viktig tema. Sterke og uttrykksfulle illustrasjoner bærer boken sammen med en var og klok tekst.

 

Hvor er skoyerguttenHvor er skøyergutten Albert Åberg?

av Gunilla Bergström

Pappa Åberg er bekymret. Albert er liksom ikke helt seg selv. Han er stille og ordentlig og gjør alt han får beskjed om. Albert har nok tankene sine et helt annet sted. I morgen begynner han nemlig på skolen.

Gunilla Bergström skriver som vanlig med lun og klok penn om de små og store utfordringer i livet til Albert Åberg. Mange små skolestartere og skolestarterforeldre har mye å kjenne seg igjen i her.

 

 

Mitt lykkelige liv

av Rose Lagercrantz og Eva Eriksson (ill.)

Danni gleder seg til å begynne på skolen, og hun og Ella Frida blir bestevenner. Danni tenker at hun er verdens lykkeligste, men etter juleferien forteller læreren at Ella Frida skal flytte, og Dannis verden faller i grus. Sakte må hun bygge den opp igjen.

Dette er en svært sjarmerende og varm fortelling om skolestart og bestevennskap, alt illustrert med vakre tegninger. Boken er av mange regnet som en av de beste barnebøkene utgitt de senere år, og den har fått et vell av priser og gode anmeldelser verden over.

 

 

Hedvig er skolejente

av Frida Nilsson og  Katarina Vintrafors (ill.)

Hedvig bor langt av sted og har ingen barn rundt seg. Heldigvis skal hun begynne på skolen! Der møter hun mange andre barn, får en veldig god venn, og finner på mye rart.

Dette er den første boken i serien om den livlige, sjarmerende Hedvig. Disse bøkene bobler av spillopper, galskap og glede! Gode lesestunder venter.

 

 

 

Villes verden: Ville begynner på skolen

av Anne Sofie Hammer og Dina Gellert (ill.)

Ville er en vilter gutt som er ferdig med barnehagen og klar for skolestart. Men hvordan skal det egentlig gå med ham på skolen? Ville er nemlig ekspert på å finne på nettopp slike ting som de voksne kan bli litt sinte for. Uten at Ville helt forstår hvorfor.

Bøkene om Ville er noen av Danmarks mest leste barnebøker, og er både dramatisert og filmatisert. Kombinasjonen av hverdagsrealisme og en klekkelig dose sjarmerende moro har vist seg å være en suksessfaktor. Her er det mye å glede seg over!

 

 

Vilma Skoledilla

av Abby Hanlon

Vilma skal begynne å skolen etter ferien, og hun har bestemt seg for å få seg en ekte venn. Hun har nemlig omgitt seg med mest oppdiktede venner tidligere. Men hvordan går man egentlig frem for å ta kontakt med noen andre? Tar man på seg elleve underbukser, eller roper man?

Dette er en varm og morsom fortelling om en jente mange barn kan kjenne seg igjen i. Det er den andre boken i serien om Vilma.

 

 

Stine, klasse 1A

av Tania Kjeldset

Om skolestart, om løse tenner og tenner som sitter altfor fast, om store gutter som plager, og enda større gutter som beskytter og som man kan bli forelsket i. Stine er en småengstelig, men også smårampete jente som liker å ha en skilpadde å betro seg til og en bestefar å snakke med, en som husker hvordan det var.

Lettlest og sjarmerende fortelling fra en førsteklassings hverdag, levende skildret av en forfatter som har et våkent blikk for kontrastene mellom voksen- og barneperspektivet på tilværelsen.

 

 

Ronny og Julia – Bestevenner

av Måns Gahrton og Johan Unenge (ill.)

Ronny og Julia er bestevenner og leker sammen så ofte de kan. Nå skal de snart begynne på skolen, og da er det godt å være to. Julia gleder seg mens Ronny gruer seg. Men så går det visst veldig bra med dem begge, og vips så er det høstferie før de vet ordet av det.

Dette er den tredje boken om Ronny og Julia, naboer og bestevenner. Her er det det nære og gjenkjennelige som skildres, så bøkene om de to barna er lette å kjenne seg igjen i. Illustrasjonene er litt tegneserieaktige og står fint til teksten.

 

 

Boka om å begynne på skolen

av Helena Bross og Emma Göthner (ill.)

Det er dagen før Isak skal begynne på skolen. Han sitter hjemme på senga og kjenner hvordan det kiler i magen. Å skulle begynne på skolen er spennende, gøy og skummelt på en gang! Det Isak ikke vet, er at de andre i klassen hans er like nervøse og spente som ham. Da er det flaks at læreren er veldig snill og at de gjør mye gøy på skolen sammen.

I denne boka følger vi en gruppe barn gjennom hele det første året på skolen. Vi blir kjent med skolen slik den er en helt vanlig hverdag, med ukeplaner, lekser, gymtimer, norsk, matte og morsmålsundervisning. Fin å lese før skolestart.

 

 

Jonas skoleguttJonas skolegutt

av Hogne Moe og Werner Grossmann (ill.)

Dette er boken om Jonas som skal begynne på skolen. Vi møter ham mens han ennå er barnehagegutt, og følger ham gjennom sommeren til han begynner på skolen. Det er mye som blir nytt for Jonas.

Boken er fin å lese for de som skal begynne på skolen. Den inneholder mange sanger og er rikt illustrert.