Sorg

annashimmelAnnas himmel

av Stian Hole

Dette er en velskrevet og vakker bok om å takle sorgen etter mammas død. Anna og pappaen hennes må komme seg videre etter at mamma er død, men det er vanskelig. Anna tar med pappa på en reise der de kan fly med fiskene og svømme med fuglene. Da blir alt litt lettere.

Dette er en poetisk og lavmælt bok om sorg og undring, og Stian Hole behandler temaet med stor klokskap og uten å bli for sentimental. Bildene i boka er fantastiske, og man kan vanskelig se seg mett på dem. For hver gang man leser boka, oppdager man nye lag, nye detaljer. Dette er ikke bare en bok, men et gripende kunstverk.

 

 

SkorpenSkorpen

av Charlotte Moundlic og Olivier Tallec

Ingenting blir lenger som vanlig når en mamma dør. Du fortsetter å leve, å leke, å puste, men hva gjør du for ikke å glemme? Du leter etter lukta hennes, du hører stemmen hennes i hodet og ønsker å ha henne hos deg for alltid. Akkurat som da hun levde. I Skorpen følger vi en liten gutt som har mistet mammaen sin. Han finner ut at han hører mammas trøstende stemme når det blør fra såret på kneet, og vil ikke slutte å pirke opp skorpen siden han da er redd for at stemmen vil forsvinne. Godt er det da å ha Mimmi, som kan fortelle ham at han kan ha med seg mamma for alltid, i hjertet.

Boken tar opp all frustrasjon, sinne og sorg som lett oppstår i et barn etter å ha mistet en forelder.

 

Skal det vaere saannSkal det være sånn??! Historien om Elvis

av Peter Schössow

Plutselig er hun der, den vesle jenta med den altfor store lakkhåndveska, og hun tramper og roper i parken. Er hun ikke riktig klok? Slikt kan man da ikke gjøre! Og tenk om den vesle jenta hadde en grunn for det dårlige humøret sitt? Og grunnen het Elvis?

En nydelig og poetisk trøstebok skrevet og illustrert av Peter Schössow.

 

Pappaen min bor i himmelenPappaen min bor i himmelen

av Björg Thorhallsdottir

Bjørg Thorhallsdottir har selv opplevd å miste sin ektemann i ung alder, og Pappaen min bor i himmelen er basert på boken hun lagde til sin egen sønn da pappaen hans døde. For hva forteller man til et barn når et nært familiemedlem dør? Hvilke ord kan man sette på den ordløse sorgen?

Den enkle og poetiske teksten og de vakre og uttrykksfulle bildene er fulle av trøst og visdom, og kan være en verdifull hjelp til å snakke med barn om død og sorg.

 

branne-trond-bestefar-er-en-revBestefar er en rev

av Trond Brænne og Anders Kaardahl

Denne boken handler om Benjamin som har et nært og godt forhold til bestefaren sin. Lille julaften legger bestefar og Benjamin seg ned ute i snøen og ser opp på stjernehimmelen. Benjamin lurer på hva en stjerne egentlig er. Bestefar svarer at noen tror at man blir en stjerne når man dør, men han vet ikke hva han selv tror.  Kanskje man kan bli en blomst eller et dyr også? 1.juledag blir bestefar syk og hentet med sykebil. Bestefar dør og Benjamin må takle sorgen og savnet.

Boken er skrevet med varme og klokskap, og gir oss et innblikk i Benjamins tanker om døden, sorgen og savnet etter bestefar.

 

RoyRoy

av Svein Nyhus og Gro Dahle

Boken handler om en gutt som har mistet hunden sin, Roy. Roy var en elsket og kjær venn, men nå er han død. Boken forteller om guttens sorg, savn og hans søking etter å forstå hvor hunden Roy egentlig befinner seg. Han får mange ulike forklaringer av menneskene rundt seg. Boken blir på denne måten en fabulering rundt spørsmålet om hva som skjer etter døden. Det eneste som er sikkert, er at hunden fortsatt finnes i tankene og minnene til gutten.

 

Trollet TrymTrollet Trym og den hemmelige farven

av Linn Stokke og Hans Normann Dahl (ill.)

Faren til trollungen Trym blir syk og dør, men før han dør får Trym en gave av pappa. Dette er en helt spesiell gave som han må ha alene.

Boken om Trym handler om sorgen etter å ha mistet en far, men den sier også noe om at slutten på noe er en begynnelse på noe annet. Dette er en kapittelbok som egner seg godt til høytlesning.

 

 

Gule roser til pappaGule roser til Pappa

av Anne Kristin Aasmundtveit og Hilde Kramer (ill.)

Fredrik er en liten gutt med store spørsmål. Han opplever mange barns mareritt i det at pappaen hans blir alvorlig syk. Hva skjer når legene ikke kan hjelpe, og hvorfor har ikke mamma flere svar igjen?

Dette er en poetisk og varm fortelling til trøst for barn og voksne i sorg.

 

AdjoherrmuffinFarvel herr Muffin

av Ulf Nilsson og Anna-Clara Tidholm

Denne boken fikk årets barnebokpris i Sverige i 2002. Den handler om det gamle marsvinet Muffin som er blitt trøtt av livet. I denne boken ser han tilbake på livet sitt. Boken om Muffin er en varm og undrende bildebok for de minste om livet og om døden.

 

 

Lillesøster og Mimmi

av Kari Grossmann

Lillesøster og mamma er på vei til bestemorens grav for å stelle den. – Må alle dø? spør Lillesøster. Det blir en fin samtale om livet og døden. Dette er en enkel og klok bok for de små om et viktig og naturlig tema.