Annas himmel
av Stian Hole
Dette er en velskrevet og vakker bok om å takle sorgen etter mammas død. Anna og pappaen hennes må komme seg videre etter at mamma er død, men det er vanskelig. Anna tar med pappa på en reise der de kan fly med fiskene og svømme med fuglene. Da blir alt litt lettere.
Dette er en poetisk og lavmælt bok om sorg og undring, og Stian Hole behandler temaet med stor klokskap og uten å bli for sentimental. Bildene i boka er fantastiske, og man kan vanskelig se seg mett på dem. For hver gang man leser boka, oppdager man nye lag, nye detaljer. Dette er ikke bare en bok, men et gripende kunstverk.
Skorpen
av Charlotte Moundlic og Olivier Tallec
Ingenting blir lenger som vanlig når en mamma dør. Du fortsetter å leve, å leke, å puste, men hva gjør du for ikke å glemme? Du leter etter lukta hennes, du hører stemmen hennes i hodet og ønsker å ha henne hos deg for alltid. Akkurat som da hun levde. I Skorpen følger vi en liten gutt som har mistet mammaen sin. Han finner ut at han hører mammas trøstende stemme når det blør fra såret på kneet, og vil ikke slutte å pirke opp skorpen siden han da er redd for at stemmen vil forsvinne. Godt er det da å ha Mimmi, som kan fortelle ham at han kan ha med seg mamma for alltid, i hjertet.
Boken tar opp all frustrasjon, sinne og sorg som lett oppstår i et barn etter å ha mistet en forelder.
Trøstehunden
av Anne Kristin Aasmundtveit og Line Halsnes (ill.)
En mor dør i en bilulykke, og tilbake sitter to døtre, en far og en hund. Vi følger familien gjennom sorgen på veien mot fornyet tillit og livsglede. En hund kan være fin å ha når livet er vondt.
Dette er en fortelling spesielt myntet på alle de som har en gudstro, siden boken har et religiøst aspekt ved seg og omtaler trøsten i det å føle Guds omsorg i en slik situasjon.
Pappaen min bor i himmelen
av Björg Thorhallsdottir
Bjørg Thorhallsdottir har selv opplevd å miste sin ektemann i ung alder, og Pappaen min bor i himmelen er basert på boken hun lagde til sin egen sønn da pappaen hans døde. For hva forteller man til et barn når et nært familiemedlem dør? Hvilke ord kan man sette på den ordløse sorgen?
Den enkle og poetiske teksten og de vakre og uttrykksfulle bildene er fulle av trøst og visdom, og kan være en verdifull hjelp til å snakke med barn om død og sorg.
Sindre og kråka
av Erlend E. Mo og Akin Duzakin (ill.)
Pappaen til Sindre dør plutselig, og livet blir aldri det samme igjen. Rundt ham begynner folk etter hvert å fortsette med livene sine, men for Sindre stopper alt liksom opp. Alt kjennes vanskelig. Sakte, men sikkert lærer Sindre også å forsone seg med det som har skjedd, og livet går videre.
Denne boken tar for seg den vanskelige forsoningsprosessen som følger etter tap av noen som står en ekstra nær. Den er nydelig illustrert, og er lavmælt i både ord og illustrasjoner.
Gule roser til Pappa
av Anne Kristin Aasmundtveit og Hilde Kramer (ill.)
Fredrik er en liten gutt med store spørsmål. Han opplever mange barns mareritt i det at pappaen hans blir alvorlig syk. Hva skjer når legene ikke kan hjelpe, og hvorfor har ikke mamma flere svar igjen?
Dette er en poetisk og varm fortelling til trøst for barn og voksne i sorg.
Trollet Trym og den hemmelige farven
av Linn Stokke og Hans Normann Dahl (ill.)
Faren til trollungen Trym blir syk og dør, men før han dør får Trym en gave av pappa. Dette er en helt spesiell gave som han må ha alene.
Boken om Trym handler om sorgen etter å ha mistet en far, men den sier også noe om at slutten på noe er en begynnelse på noe annet. Dette er en kapittelbok som egner seg godt til høytlesning.
Ballongjegeren
av Anniken Bjørnes og Mari Kanstad Johnsen (ill.)
En gutt ligger i et hvitt rom med en hvit dyne og en hvit pute. Om natten blir alt mørkt, det hvite forsvinner, og gutten kan se stjernene. Det er fint, synes han.
Dette er en rørende og sterk bildebok om noe de fleste av oss nesten ikke orker å tenke på engang. Vi forstår at gutten i boken ligger på sykehus, er alvorlig syk og mest trolig skal dø, selv om dette aldri skrives direkte. Boken er i stedet full av guttens livsglede, optimisme og kjærligheten omkring ham. Store og fargerike illustrasjoner følger en ordknapp, men innholdsmettet tekst.
Lillesøster og Mimmi
av Kari Grossmann
Lillesøster og mamma er på vei til bestemorens grav for å stelle den. – Må alle dø? spør Lillesøster. Det blir en fin samtale om livet og døden.
Dette er en enkel og klok bok for de små om et viktig og naturlig tema.
Bjørn og bestefar
av Nigel Gray og Vanessa Cabban
Bjørn besøker bestefar hver dag. Bestefar er flink til å fortelle, og Bjørn synes besøkene er noe av det morsomste han vet. En dag havner imidlertid bestefar på sykehus, og nå er det Bjørn som må fortelle en historie for ham. Etterpå sovner bestefar stille inn.
Dette er en enkel og god bok om å miste en bestefar. Det at det er bjørner alt handler om, kan gjøre det lettere for noen som vet de skal miste noen eller har mistet noen, å lese om det som er så vondt. Illustrasjonene er koselige og er med på å avdramatisere det som skjer. Her er det en naturlig og god avskjed med livet som skildres.
Kanskje bestefar er en stjerne?
av Karin Hake og Malgorzata Piotrowska (ill.)
Sara har et nært forhold til bestefaren sin. Han henter henne i barnehagen rett som det er, og de to kan stå i vinduet sammen og se på stjernene. En dag dør bestefar, og Sara blir med i begravelsen. Hun undrer seg over hvor bestefar er nå som han er død. Kanskje han er en stjerne?
Dette er en fin bok fortalt gjennom en femåring. Den er realistisk og godt fortalt, og illustrasjonene er vakre og litt drømmende.
Bestefar er en rev
av Trond Brænne og Anders Kaardahl
Denne boken handler om Benjamin som har et nært og godt forhold til bestefaren sin. Lille julaften legger bestefar og Benjamin seg ned ute i snøen og ser opp på stjernehimmelen. Benjamin lurer på hva en stjerne egentlig er. Bestefar svarer at noen tror at man blir en stjerne når man dør, men han vet ikke hva han selv tror. Kanskje man kan bli en blomst eller et dyr også? 1.juledag blir bestefar syk og hentet med sykebil. Bestefar dør og Benjamin må takle sorgen og savnet.
Boken er skrevet med varme og klokskap, og gir oss et innblikk i Benjamins tanker om døden, sorgen og savnet etter bestefar.
Skal det være sånn??! Historien om Elvis
av Peter Schössow
Plutselig er hun der, den vesle jenta med den altfor store lakkhåndveska, og hun tramper og roper i parken. Er hun ikke riktig klok? Slikt kan man da ikke gjøre! Og tenk om den vesle jenta hadde en grunn for det dårlige humøret sitt? Og grunnen het Elvis?
En nydelig og poetisk trøstebok skrevet og illustrert av Peter Schössow.
Georg er borte
av Ragnar Aalbu
Georg er katten til en liten gutt. Den har nå vært borte i mange dager, og gutten og faren hans bestemmer seg for å lete etter ham. Mens de leter, er de innom mange små samtaler om livet og døden.
Dette er en god og ærlig bok om å savne noen, være redde for å miste dem, og ikke minst være klar over at døden er en naturlig del av livet. Nå er det slik at Georg kommer tilbake i denne boken, men mens de leter etter ham, er faren til gutten veldig klar på at de må forberede seg på at Georg kan være død. Dette fører til mye undring rundt livet og døden sett både fra barnets og den voksnes perspektiv. Her finner vi et vanskelig tema ujålete og ærlig fortalt gjennom uttrykksfulle, stilrene illustrasjoner i kombinasjon med en forholdsvis enkel tekst. Passer fint fra ca. 3 år.
Roy
av Svein Nyhus og Gro Dahle
Boken handler om en gutt som har mistet hunden sin, Roy. Roy var en elsket og kjær venn, men nå er han død. Boken forteller om guttens sorg, savn og hans søking etter å forstå hvor hunden Roy egentlig befinner seg. Han får mange ulike forklaringer av menneskene rundt seg. Boken blir på denne måten en fabulering rundt spørsmålet om hva som skjer etter døden. Det eneste som er sikkert, er at hunden fortsatt finnes i tankene og minnene til gutten.
Farvel herr Muffin
av Ulf Nilsson og Anna-Clara Tidholm
Denne boken fikk årets barnebokpris i Sverige i 2002. Den handler om det gamle marsvinet Muffin som er blitt trøtt av livet. I denne boken ser han tilbake på livet sitt.
Boken om Muffin er en varm og undrende bildebok for de minste om livet og om døden.
SORGBØKER SOM OGSÅ BESKRIVER BEGRAVELSE/BISETTELSE PÅ EN GOD MÅTE:
Når dinosaurer gråter
av Sverre Henmo og Bjørn Ousland (ill.)
Martin har et godt og nært forhold til bestefaren sin, men en dag er plutselig bestefar død. Og det midt oppi at Martin planlegger bursdagsselskap og snart skal bli storebror! Martin har mange spørsmål rundt mye av det som skjer etter at bestefar er død. Hva er egentlig kremasjon? Hva skjer når noen blir lagt i jorda? Og hvor er egentlig bestefar? Kanskje bestefar er sammen med alle andre som har dødd, som dinosaurene og sånn?
Dette er en bok som søker å gi svar på mye av det barn lurer på om død og sorg, men også om alt det praktiske som skjer etterpå. Det kan være fint for barn å lese om de ulike sorgreaksjonene familien rundt Martin har, samtidig som vi får høre om Martins egen sorg. Bisettelsen til bestefar beskrives på en enkel og likefrem måte og er godt beskrevet. Boken egner seg for høytlesning fra ca. 5 år.
Sverre i begravelse
av Anne Grete Listrøm og Malgorzata Piotrowska (ill.)
Sverre mister oldemoren sin og skal være med i begravelsen hennes. Han har mange spørsmål om døden og det som skjer. Det er godt å ha mammas trygge armkrok og bestefars fang når ting blir leit.
Denne boken tar opp døden på en fin måte samtidig som den tar seg tid til Sverres tanker og undring over det som har skjedd. Den er god å bruke sammen med barn som selv skal delta i en begravelse. Det at det er oldemor som dør, gjør at døden ikke kommer fullt så nær som i flere andre bøker der det er foreldre eller besteforeldre som dør, og boken er mer undrende enn sorgtung.
Olava og bestefar
av Marit Heier Lajord og Line Halsnes (ill.)
Olava er 7 år og har en bestefar som er 70. Han tar henne med på mye fint, og de koser seg sammen. Men så blir bestefar veldig syk og dør. Vi får være med Olava i sorgen og i alt det praktiske som skjer etterpå, med likskue og begravelse – alt sett gjennom hennes øyne.
Dette er en vakker bok om det å ha en god bestefar, om savnet når noen dør, og om alt det praktiske som skjer etterpå. En stor del av boken omhandler likskuet og begravelsen, og beskrivelsene er jordnære og fine. Det er ikke ofte et dødt menneske er beskrevet på en så barnlig og naturlig måte i barnebøker, men her får vi blant annet være med når Oava kjenner på bestefars hår, hender og hud under likskuet. Boken er med på å gjøre døden til noe naturlig og håndfast, og den forklarer mye av det barn lurer på når det kommer til det som skjer etter at noen dør. Fine illustrasjoner. Nynorsk tekst.