Velg en side

Sykdom og legebesøk

Brillebjørn er syk

av Ida Jackson og Jens A. Larsen Aas (ill.)

Lillebjørn føler seg varm, hodet banker og alt blir liksom feil. Han har feber og må være hjemme fra barnehagen. Men det er jo så kjedelig å bare ligge stille!

Bøkene om Brillebjørn har blitt svært populære, og de tar for seg hverdagssituasjoner som er lette å kjenne seg igjen i. Her er det det å være syk og måtte være hjemme fra barnehagen det handler om. Behagelige illustrasjoner står godt til teksten. Fra ca. 2 år.

 

Sykehushunden

av Julia Donaldson og Sara Ogilvie (ill.)

Prikke er en sykehushund, og gjør hverdagen bedre for både barn og voksne på sykehuset. Når så Prikke så en dag blir skadet, er det han som må få trøst.

Dette er en fortelling om trøst og mot skrevet på rim og illustrert på livlig, fargerik måte. Vi får innsyn i flere rom og situasjoner på sykehuset. Dette er en optimistisk bok i både tekst og illustrasjoner. Passer fra ca. 3 år.

 

Lillesoester-paa-legevaktenLillesøster på legevakten

av Kari Grossmann

Etter en skitur med pappa, hopper Lillesøster ned fra en litt for høy skrent og brekker armen. Pappa tar henne med til legevakten der de undersøker og hjelper henne. Til slutt er det visst pappa som synes det hele er mest skremmende. Han blir nemlig så merkelig grønn i ansiktet når han ser en sprøyte …

Dette er en av mange bøker om Lillesøster. Den skildrer et vanlig hendelsesforløp hos legen når man brekker noe; fra undersøkelse, røntgen og til gipsing. Den kan være fin å lese for alle barn, men er ekstra aktuell der et barn har hatt en liknende opplevelse selv. Fra ca. 2 år.

 

ThomasgaartilThomas går til doktoren

av Gunilla Wolde

Thomas skal til doktoren for å sjekke at alt er i orden. Dessuten må han ta en sprøyte. Når Thomas kommer hjem, er det Bamse som må igjennom det samme. Nå er det imidlertid doktor Thomas som bestemmer.

Dette er en skildring av en vanlig legekontroll ved helsestasjonen og er fin å bruke både i for- og etterkant av et slikt besøk. Fra ca. 2 år.

 

Malvin-og-PiassavaMalvin og Piassava

av Kari Grossmann

Malvin er syk, men pappa må på jobben. Heldigvis kommer Besta for å passe på ham. Med fantasien i sving, dikter Besta opp en ramsalt historie om den gangen hun var skipper på sjørøverskuta Piassava. Malvin får høre om sjørøver-Jenny, et råbarket mannskap, en tøffing av en dekksgutt og en balje med litt regnvann og kruseduller.

Alle barn opplever å bli syke av og til, og det er lite som er så koselig som da å bli lest for eller fortalt historier til. En fantasifull bok om en gutt i samme situasjon er kanskje ekstra fin da? Fra ca. 3 år.

 

Karsten må på sykehus

av Tor Åge Bringsværd og Anne Holt (ill.)

Karsten og Petra konkurrerer om hvem som kan huske høyest i barnehagen. Så faller Karsten av husken og slår hodet så hardt at ambulansen må komme med sirenene på. Deretter bærer det av sted til sykehuset i full fart.

Denne boken skildrer et trygt og godt møte med sykehuset, og er fin å lese for alle små sprettballer. Den gjør sykehuset litt mindre skremmende for både barn og voksne. Fra ca. 3 år.

 

Tambar på sykehuset

av Tor Åge Bringsværd og Lisa Aisato (ill.)

Tambar er syk og må på sykehuset. Det finnes et eget trollsykehus som alle små og store troll bruker, men det likner veldig på et helt vanlig menneskesykehus. Tambar må overnatte på sykehuset, så han får låne mobiltelefonen til mamma. Men hva gjør han når noen tyver plutselig stjeler den?

Dette er en av flere bøker om den vesle trollgutten Tambar. Han er som barn flest, og synes nok at sykehus er både skummelt og spennende på én gang. Heldigvis går alt veldig bra til sist. Levende, fargerike illustrasjoner føler teksten gjennom hele boken. Passer fint fra ca. 3 – 4 år.

 

Au! sier Nora

av Irene Marienborg

Nora er glad i å sykle i full fart. En dag får hun låne sparkesykkelen til Filip, men så krasjer hun rett i en stein i en bratt bakke. Nora får et stort sår i pannen, og Randi i barnehagen må finne frem renseutstyr og plaster. Når Nora kommer hjem, finner hun ut at det er mye som kan plastres og bandasjeres der også. Ekstra kjekt er det at dopapir kan brukes som bandasje!

Bøkene om Nora er sjarmerende både i tekst og illustrasjoner, og mang en stor og liten kan kjenne seg igjen i situasjonene som beskrives. Fra ca. 2 år.

 

Emmas lillebror er syk

av Gunilla Wolde

Emmas lillebror er full av prikker og er syk. Doktoren sier at han har fått meslinger. Emma forsøker å få mammas og pappas oppmerksomhet, og maler masse prikker på seg selv også. Når de skal vaske vekk prikkene om kvelden, skjer det noe merkelig …

Emma- og Thomas-bøkene er gamle klassikere som kan leses igjen og igjen. De handler om barns hverdag, og selv om noen av dem er noe utdaterte hva gjelder tematikk, er hendelsesforløp og følelser svært gjenkjennbart for de som leser dem. Passer fint fra ca. 2 år.

 

Prikkesyken

av Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig (ill.)

Grisungen vil gjerne leke at han er syk og trenger lege, for da kan han visst få drikke så mye brus han vil. Reven tar på seg legefrakk og er klar til dyst. Han finner en lur måte å gjøre Grisungen syk på, og foreskriver en resept på kokosboller og brus fire ganger daglig. Men hva skjer når nyhetene om den fantastiske legen sprer seg i skogen? Får de i det hele tatt tid til å kose seg med fangsten?

Dette er tøysete om innbilt sykdom og lek i en av flere bøker om Reven og Grisungen. Her bobler språk og illustrasjoner av liv og glede, og boken er stappfull av humor som treffer både barn og voksne. Passer fint fra ca. 4 år.

 

Bamselegen ordner opp

av Marita Abel-Grüner og Svein Erik Okstad (ill.)

På et eget sykehus for kosedyr hjelper Gilbert og bamselege Charlotte ulike kosedyr med ulike sykdommer. I denne boken er det tre kosedyr med henholdsvis korona, ørebetennelse og kreft som må ha hjelp.

Dette er en bok som er skrevet etter TV-serien fra NRK Super om «Bamselegen». Her forklares og fortelles det med humor og alvor om ulike sykdommer og hvordan de må behandles og undersøkes. Alt på barnas premisser. Passer fint fra ca. 3 år.

 

Se og lær: Sykehuset

av Katie Daynes, Zöe Fritz og Stefano Tognetti (ill.)

Hva skjer egentlig på et sykehus? Hvordan er det å være på besøk hos noen der, og hvordan er det å være den som selv blir operert? Sykehus er store og travle – det er det ingen tvil om.

Dette er en informativ faktabok om sykehuset og alt som skjer der. Den er kartonert, og har over 50 klaffer å løfte på. Dette gjør den mer spennende. Illustrasjonene hjelper teksten med å forklare alt som skjer. Passer fint fra ca. 4 år.

 

AlfredBamseAlfred Bamse på sjukehus

av Kurt Rutledal

Er det like skremmende på sykehus som mange barn og voksne tror? I denne boken besøker Alfred Bamse sykehuset og spør om alt mulig rart for å kunne bli mer kjent med alt det som virkelig skjer på et sykehus. Han snakker med blant annet leger, sykepleiere, ambulansesjåfører, kokker, elektrikere og portører. Gjennom alle hans spørsmål og bokens bilder, blir vi bedre kjent med sykehuset.

Boken kan hjelpe mange barn til å få en bedre forståelse av det som skjer på et sykehus, samtidig som den kan virke avskrekkende og forklarende. De ekte bildene gjør det hele mer virkelig, og i forkant eller etterkant av et sykehusopphold eller-besøk kan den brukes til å fordøye noen av de inntrykkene et barn kan sitte igjen med. Boken har nynorsk tekst. Fra ca. 5 år. (Bilder og utdrag kan selvfølgelig benyttes også for de mindre barna.)

 

BØKER OM ALVORLIG SYKDOM:

 

Vi er løver

av Jens Mattsson og Jenny Lucander (ill.)

To brødre leker at de er løver på savannen. De brøler og skremmer og forsvinner inn i fantasiens fantastiske verden uansett hvor de er. Men så blir storebror syk og mister håret, og løvebrølene blir svakere. Går det an å leke litt løve inne på sykehuset også?

Dette er en utrolig nydelig og sterk bok om fantasi, søskenkjærlighet og sykdom. Tekst og illustrasjoner utfyller hverandre på en svært fin måte i denne boken. Illustrasjonene viser oss alvoret i situasjonen, mens teksten hele tiden følger lillebrors stemme og barnlige oppfatning av det som skjer rundt ham. Det sistnevnte gjør at boken blir dypt rørende uten å bli for tung eller trist. Det er sjelden bildebøker for barn viser barns sykdom på denne måten, og det gjør boken så viktig. Vinner av Nordisk Råds Barne- og ungdomslitteraturpris 2020. Passer fint fra 3-4 år.

 

Å ri på enhjørninger

av Mariangela Di Fiore og Lisa Aisato (ill.)

Vilja har kreft. Hun bor på sykehuset, og det er ikke sikkert at hun rekker å komme tilbake til barnehagen igjen før hun skal begynne på skolen. Livet på sykehuset er ganske så annerledes fra det livet hun hadde før, men det er mye fint som skjer der også. Å leke med Sindre er noe av det morsomste hun vet. Noe av det dummeste Vilja vet, er at storebror William ikke vil komme på besøk så ofte.

Dette er en sår, vakker, vond, rørende, men livsglad bok om en fryktelig vanskelig situasjon for et barn og familien rundt. Den tar det syke barnet på alvor, og viser hvordan barn selv i vanskelige situasjoner kan være så flinke til å leve i nuet. Mariangela Di Fiore bodde selv i over to år på barnekreftavdelingen på Rikshospitalet med sitt eget kreftsyke barn, og er derfor i stand til å skildre livet der på en helt enestående måte. Samtidig som man har alt det grusomme og vonde, la forfatteren merke til all varme, humor og omsorg barna imellom, og blant de som var på besøk eller jobbet med og rundt barna. Mariangela Di Fiore har sagt at dette er boken hun selv gjerne skulle ha hatt da grunnen forsvant under dem da de fikk beskjed om at datteren på 2,5 år hadde kreft. De uendelig vakre, uttrykksfulle illustrasjonene til Lisa Aisato bygger opp rundt den inderlige teksten og gjør dette til en bok som virkelig strekker seg rett inn i hjertet på leseren. Den kan fint leses sammen med barn fra ca. 4-5 år og oppover.

 

FRSTEM~1Førstemamma på Mars

av Gyrid Axe Øvsteng og Per Ragnar Møkleby (ill.)

Dette er en sterk og ærlig bok om et barns reaksjon når moren blir alvorlig syk. Sykehuset der moren ligger, er et skummelt sted, og det tar lang tid før jenta tør å bli med faren dit. Men når hun en dag blir med, blir det bedre enn hun trodde.

Forfatteren av denne boken opplevde selv å få kreft, og ønsket seg en bok for barn der følelser og tanker kunne gjenkjennes, samtidig som den åpnet for samtale rundt alt som blir vanskelig i en slik situasjon. Resultatet er denne ærlige, rørende, sterke, men samtidig optimistiske bildeboken. Nynorsk tekst.

 

KjemomannenKjemomannen Kasper og jakten på de sure kreftcellene

av Helle Motzfeldt

Dette er en bok som på en barnlig og enkel måte prøver å gi en forklaring på hva cellegift er, hvorfor noen trenger det, og hvordan den virker på kroppen. Vi følger kjemomannen Kaspers kamp mot de sure kreftcellene som han vil jage ut av kroppen til en gutt som heter Joachim.

Denne boken er utgitt av Den norske Kreftforening, og kan hjelpe barn som selv får kreft eller som har foreldre som får kreft, til å forstå litt mer av den behandlingen de må igjennom. Den forklarer også hvorfor noen mister håret og blir kvalme. Dette er en bok du leser kun dersom barnet eller noen nær barnet må gjennom en cellegiftkur.

 

Da+pappaenDa pappaen til Johanne hadde kreft

av Anne Marie Handeland

Denne boken handler om Johanne, 2 år, og den gangen pappaen hennes hadde kreft. Med ord og bilder forteller mammaen til Johanne om alt det som skjedde både hjemme og på sykehuset. Heldigvis gikk det bra med pappaen til sist.

Som det står bakpå boken: «Denne boken er for alle. Men dersom noen du er glad i har fått kreft, håper vi boken kan hjelpe deg og de voksne til å snakke sammen.»Bak i boken er det en egen side for de voksne skrevet av mammaen og pappaen til Johanne. Til slutt følger et eget kapittel med råd til de voksne, skrevet av kreftsykepleier Ragnhild Stangeland.

Bok med blomster

 

Bøker der noen rundt barnet blir så syke at de dør, er plassert under temaet «Sorg» (bokbamsen.no/boktips/boker-til-tema/sorg)