Sykdom og legebesøk

 

Lillesoester-paa-legevaktenLillesøster på legevakten

av Kari Grossmann

Etter en skitur med pappa, hopper Lillesøster ned fra en litt for høy skrent og brekker armen. Pappa tar henne med til legevakten der de undersøker og hjelper henne. Til slutt er det visst pappa som synes det hele er mest skremmende. Han blir nemlig så merkelig grønn i ansiktet når han ser en sprøyte …

Dette er en av mange bøker om Lillesøster. Den skildrer et vanlig hendelsesforløp hos legen når man brekker noe; fra undersøkelse, røntgen og til gipsing. Den kan være fin å lese for alle barn, men er ekstra aktuell der et barn har hatt en liknende opplevelse selv. Fra ca. 2 år.

 

ThomasgaartilThomas går til doktoren

av Gunilla Wolde

Thomas skal til doktoren for å sjekke at alt er i orden. Dessuten må han ta en sprøyte. Når Thomas kommer hjem, er det Bamse som må igjennom det samme. Nå er det imidlertid doktor Thomas som bestemmer.

Dette er en skildring av en vanlig legekontroll ved helsestasjonen og er fin å bruke både i for- og etterkant av et slikt besøk. Fra ca. 2 år.

 

Malvin-og-PiassavaMalvin og Piassava

av Kari Grossmann

Malvin er syk, men pappa må på jobben. Heldigvis kommer Besta for å passe på ham. Med fantasien i sving, dikter Besta opp en ramsalt historie om den gangen hun var skipper på sjørøverskuta Piassava. Malvin får høre om sjørøver-Jenny, et råbarket mannskap, en tøffing av en dekksgutt og en balje med litt regnvann og kruseduller.

Alle barn opplever å bli syke av og til, og det er lite som er så koselig som da å bli lest for eller fortalt historier til. En fantasifull bok om en gutt i samme situasjon er kanskje ekstra fin da? Fra ca. 3 år.

 

KarstenpaasykehusKarsten må på sykehus

av Tor Åge Bringsværd og Anne Holt (ill.)

Karsten og Petra konkurrerer om hvem som kan huske høyest i barnehagen. Så faller Karsten av husken og slår hodet så hardt at ambulansen må komme med sirenene på. Deretter bærer det av sted til sykehuset i full fart. Der får vi være med på det som skjer.

Denne boken skildrer et trygt og godt møte med sykehuset, og er fin å lese for alle små sprettballer. Den gjør sykehuset litt mindre skremmende for både barn og voksne. Boken finnes i flere samlebøker, som Karsten+Petra=Bestevenner på bildet. Fra ca. 3 år.

 

AlfredBamseAlfred Bamse på sjukehus

av Kurt Rutledal

Er det like skremmende på sykehus som mange barn og voksne tror? I denne boken besøker Alfred Bamse sykehuset og spør om alt mulig rart for å kunne bli mer kjent med alt det som virkelig skjer på et sykehus. Han snakker med blant annet leger, sykepleiere, ambulansesjåfører, kokker, elektrikere og portører. Gjennom alle hans spørsmål og bokens bilder, blir vi bedre kjent med sykehuset.

Boken kan hjelpe mange barn til å få en bedre forståelse av det som skjer på et sykehus, samtidig som den kan virke avskrekkende og forklarende. De ekte bildene gjør det hele mer virkelig, og i forkant eller etterkant av et sykehusopphold eller-besøk kan den brukes til å fordøye noen av de inntrykkene et barn kan sitte igjen med. Boken har nynorsk tekst. Fra ca. 5 år. (Bilder og utdrag kan selvfølgelig benyttes også for de mindre barna.)

 

FRSTEM~1Førstemamma på Mars

av Gyrid Axe Øvsteng og Per Ragnar Møkleby (ill.)

Dette er en sterk og ærlig bok om et barns reaksjon når moren blir alvorlig syk. Sykehuset der moren ligger, er et skummelt sted, og det tar lang tid før jenta tør å bli med faren dit. Men når hun en dag blir med, blir det bedre enn hun trodde.

Forfatteren av denne boken opplevde selv å få kreft, og ønsket seg en bok for barn der følelser og tanker kunne gjenkjennes, samtidig som den åpnet for samtale rundt alt som blir vanskelig i en slik situasjon. Resultatet er denne ærlige, rørende, sterke, men samtidig optimistiske bildeboken. Nynorsk tekst.

 

KjemomannenKjemomannen Kasper og jakten på de sure kreftcellene

av Helle Motzfeldt

Dette er en bok som på en barnlig og enkel måte prøver å gi en forklaring på hva cellegift er, hvorfor noen trenger det, og hvordan den virker på kroppen. Vi følger kjemomannen Kaspers kamp mot de sure kreftcellene som han vil jage ut av kroppen til en gutt som heter Joachim.

Denne boken er utgitt av Den norske Kreftforening, og kan hjelpe barn som selv får kreft eller som har foreldre som får kreft, til å forstå litt mer av den behandlingen de må igjennom. Den forklarer også hvorfor noen mister håret og blir kvalme. Dette er en bok du leser kun dersom barnet eller noen nær barnet må gjennom en cellegiftkur.

 

Da+pappaenDa pappaen til Johanne hadde kreft

av Anne Marie Handeland

Denne boken handler om Johanne, 2 år, og den gangen pappaen hennes hadde kreft. Med ord og bilder forteller mammaen til Johanne om alt det som skjedde både hjemme og på sykehuset. Heldigvis gikk det bra med pappaen til sist.

Som det står bakpå boken: «Denne boken er for alle. Men dersom noen du er glad i har fått kreft, håper vi boken kan hjelpe deg og de voksne til å snakke sammen.»Bak i boken er det en egen side for de voksne skrevet av mammaen og pappaen til Johanne. Til slutt følger et eget kapittel med råd til de voksne, skrevet av kreftsykepleier Ragnhild Stangeland.

Bok med blomster

 

Bøker der noen rundt barnet blir så syke at de dør, er plassert under temaet «Sorg».