Velg en side

Vennskap

 

Monsterbesøk av Áslaug Jónsdóttir, Kalle Güettler og Rakel Helmsdal

Storemonster skal besøke Veslemonster, men så er Raggmonster på besøk, og Storemonster får ikke slippe inn. Etter hvert prøver de å leke sammen, men det er ikke så lett å leke tre når man er vant til å være to. Heldigvis finner de ut at de kan bygge et slott sammen alle tre til slutt.

Dette er en av flere bøker om disse sjarmerende monstrene. Her behandles et tema som for mange er vanskelig: Å leke tre sammen. Boken er fin å lese og bruke som utgangspunkt for en samtale om nettopp det at man må øve seg på å inkludere flere i lek. Passer fint fra ca. 3 år.

 

 

 

Boka om å være venner av Mary Hoffman og Ros Asquith (ill.)

Hvordan blir man venner? Og hva er egentlig en venn? Hva skal man gjøre om man blir uvenner? Disse og flere andre spørsmål rundt vennskap blir tatt opp i denne boken.

Her skildres vennskap på en humoristisk og klok måte. Boken er full av fargerike og morsomme tegninger som står godt til teksten. Passer fint fra ca. 4 år.

 

 

 

 

Gi meg en klem av Simona Ciraolo

Den lille kaktusen Felipe kommer fra en stolt familie der alle skal stå stille og bli beundret. Men Felipe trenger nærhet, og han ønsker å finne noen å klemme. Først blir han venn med en ballong, men det ender i katastrofe og stor skam for familien hans. Felipe må reise hjemmefra for å se om han omsider klarer å finne noen som kan tåle nærheten hans.

Dette er en utrolig søt fortelling om nærhet, ensomhet og vennskap. Det er ikke alltid så lett å nærme seg andre, og det er ikke alltid så lett å finne gode venner som tåler alle sider ved en. Fortellingen er ispedd mye humor, både i teksten og i de svært sjarmerende illustrasjonene. Passer fint fra ca. 3 år.

 

Layout 1Malvin og Ella av Kari Grossmann

Malvin skal bli med Ella hjem, og hun har lovet ham at han skal få låne alle lekene hennes. Malvin gleder seg. Men da de kommer til Ella, viser det seg at hun vil bestemme det meste. Heldigvis ordner det seg ved hjelp av boller og en stor pappeske.

Den fjerde boken om Malvin handler om vennskap og det å få være med på å bestemme leken. Troverdig og lett gjenkjennelig for mange små. Fra ca. 3 år.

 

 

Slem av Veronica Salinas og Camilla Engman (ill.)

Anda får ikke være med på leken til de andre dyra, og forstår ikke helt hva hun gjør galt. Hun prøver å være aktiv og vennlig, men uansett hva hun prøver, får hun det liksom ikke til. Først blir hun ensom og trist av dette, men så blir hun sur og hevngjerrig, og vil at de andre også skal ha det vondt. Men blir det bedre på den måten?

Dette er en fin bok om en litt sår and som kjenner på følelsen av å være utenfor og utestengt. Boken er super som utgangspunkt til samtale om hvordan man åpner leken for andre og om hvordan det å prøve å ta igjen med samme mynt når man er sår, ofte blir litt galt. Passer fint fra ca. 3 år.

 

VennerVenner + Uvenner + Savnet av Trond Brænne og Per Dybvig

I disse tre bøkene møter vi dyra på gården. De er en morsom gjeng med snåle dyr. Selv om en hest, en skjære, en gris, en hare og en høne bor ulikt og oppfører seg på svært ulike måter, er de gode venner. Men som blant gode venner flest, kan det også her oppstå konflikter og såre følelser.

Dette er morsomme bøker. Her fungerer samspillet mellom tekst og illustrasjoner på svært god måte, og man kan ikke annet enn å trekke på smilebåndene når man leser dem. I tillegg til den opplagte humoren, sier disse bøkene mye viktig om både toleranse og vennskap. I Savnet handler det om å ikke ta sine venner for gitt. Fra ca. 3 år.

 

Hvem kan reddeHvem kan redde Albert Åberg? av Gunilla Bergström

Albert har en god venn i Skybert. Han krangler aldri, vil aldri bestemme og synes alt Albert gjør er tipp topp. Det er likevel er en dum ting med Skybert, og det er at han alltid forsvinner når de store guttene kommer for å erte Albert. En dag møter Albert Viktor, og da blir ting annerledes. Selv om Viktor også vil bestemme, og selv om de krangler om den største bollen og slikt, stiller de opp for hverandre når det trengs som mest. Og Skybert? Nei, han trengs ikke mer.

Dette er en av de klassiske bøkene om Albert Åberg, og den er like god i dag som den var da den kom ut i 1976. Lite er forandret i vennskap mellom barn, og boken er fin å lese med tanke på samtaler rundt vennskap, erting, krangling og lojalitet. Fra ca. 3 år.

 

opp_og_nedOpp og ned av Oliver Jeffers

Dette er en litt annerledes bok om vennskap. Gutten og pingvinen (som møttes i den vakre boken Mistet og funnet) er gode venner og gjør alt mulig sammen. En dag finner imidlertid pingvinen ut at det er noe han vil gjøre helt alene: Han vil fly! Dette virker ganske så umulig, men så en dag leser han en stillingsannonse for jobben som levende kanonkule på sirkus …

Dette er en morsom og vakker bok om det enkle i et vennskap. Store, vakre illustrasjoner gjør boken til noe man kan nyte sammen med barnet. Fra ca. 2-3 år.

 

TrampoglineBøkene om Tramp og Line av Axel Scheffler

Tramp og Line er gode venner, men de havner alltid i en eller annen type vanskelighet som må løses. Om det er en konflikt dem imellom, eller om det handler om noe vanskelig som skjer med en eller begge, så er situasjonene og følelsene rundt dem svært gjenkjennelige for mange barn.

Dette er enkle og fine bøker fra illustratøren bak bøkene om Gruffalo. Fra ca. 2 år.

 

 

IngridogivarBøkene om Ingrid og Ivar av Katerina Janouch og Mervi Lindman (ill.)

Ingrid og Ivar finner på mye morsomt sammen. De klatrer, bader, hopper, leker og gjør alt som andre småbarn gjør.

Dette er enkle bøker om vennskap for de aller minste. Her er det bare godt humør og ingen krangling, men den fungerer fint for de minste som et eksempel på hvordan man kan leke og ha det gøy sammen med en venn. Fra ca. 2 år.

 

 

SlikbegyntedetBøkene om Karsten og Petra av Tor Åge Bringsværd og Anne Holt (ill.)

Karsten og Petra er bestevenner og går i samme barnehage. De opplever mye av det som venner flest opplever, og må finne ut av ting i fellesskap.

Dette er milde og snille bøker om vennskap uten de største følelsesutbrudd, men den hverdagslige og koselige fortellerstilen har gjort disse bøkene til favoritter blant mange barn. Det er lett å kjenne seg igjen i det meste av det Karsten og Petra opplever og lærer. Fra ca. 3 år.

 

 

VaerengodvennVær en god venn: En liten hjelpebok for barn om vennskap av Christine A. Adams og R.W. Alley (ill.)

Denne boken viser barn hvordan man kan ta vare på vennskap. Den tar opp hva det er som fremmer vennskap, og hva slags oppførsel som kan jage vennene bort. Den viser fallgruvene ved å være «en av gjengen», og hva som kan gjøres når man savner en venn eller har mistet bestevennen sin. For barn på småskoletrinnet.