Velg en side

Eventyr i ny drakt

De tre bukkene Bruse

gjenfortalt av Mac Barnett og illustrert av Jon Klassen

Dette er det tradisjonelle eventyret om de tre bukkene som må over brua for å komme seg til seters. Men selv om denne boka holder seg tro mot selve eventyret, er både tekst og illustrasjoner utført slik at alt blir både mer spennende og så mye morsommere enn hva vi er vante med. Vi blir dessuten bedre kjent med trollet under brua, selve hovedpersonen i denne boka.

De jordfargede illustrasjonene støtter og utfyller den lekne teksten på beste måte, og lek med perspektiv og størrelse høyner leseropplevelsen. Dette er et godt fortalt eventyr i glimrende samarbeid mellom forfatter og illustratør.

 

De tre små grisene som skulle reise til Mars

av Brage Bang Bjørkmo og Monica Sogn (ill.)

De tre små grisene bor ved siden av et romfartssenter, og en dag er de så heldige å få reise til Mars. De må bygge hver sin romrakett før de kan få dra, og da er det ulikt hva de tenker om kvalitet før avreise. I rommet lurer Ulvar Ulv …

Her er det mye tøys og moro med ordet «gris», og promping får god plass mellom boksidene, siden dette tross alt er måten å manøvrere seg på i verdensrommet. Illustrasjonene er klare og fargerike og står godt til teksten. Morsom for både barn og voksen.

 

Bukkene Bruse

av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund

Om Bukkene Bruse er på badeland, på gamlehjemmet eller på skolen, så er det en som alltid er i nærheten. Trollet er like sint og rampete som i det opprinnelige eventyret om de tre bukkene.

Disse nye eventyrbøkene har blitt mange barns favoritter. De er sprelske i både tekst og bilder, og trollet gir bøkene et frydefullt gys. Heldigvis kan de små le godt av ham når han sklir i vannsklia, får rumpebrann eller tar bilder av rumpa si på kopimaskinen. Her er det mye å le av for både liten og stor!

 

Prinsessen og grisen

av Jonathan Emmet og Poly Bernatene (ill.)

En prinsesse og en gris blir forbyttet slik at grisen vokser opp på slottet og jenta hos en bondefamilie. Hva har skjedd? Er det en ond fe på ferde? For slik skjer jo hele tiden i eventyrene, vet du.

Dette er en morsom eventyrbok der det stadig spilles på særtrekk fra de tradisjonelle eventyrene. Og det går jo på et vis bra til slutt. Mye moro for liten og stor!

 

 

De tre små ulvene og den store stygge grisen

av Eugene Trivizas og Helen Oxenbury (ill.)

Det var en gang tre søte, små ulver med myk pels og dunbløte haler. En dag ville de ut i verden og bygge seg et hus, men de hadde ikke tenkt på at den store, stygge grisen lusket omkring.

Dette er en svært morsom variant av det tradisjonelle eventyret! Forfatteren tar det da også hakket lenger når den store, stygge grisen kommer med lufttrykksbor og dynamitt i sin iver etter å ødelegge ulvenes hus.

 

Ut på eventyr

av Bjørn Ousland

Tre brødre drar ut i verden på jakt etter heder og ære. Men for å komme seg inn i Trollfjellet og beseire det fæle trollet, trenger de gode hjelpere.
I denne fragesprakende fortellingen får folkeeventyrene gjennomgå. Det handler likevel fremdeles om det gode mot det onde og om at man kommer lenger med å være snill og grei.

 

 

Tiril langt, langt borte

av Øyvind Torseter

Tiril bor langt ute i skogen sammen med mamma, og hun kjeder seg. Derfor gjør hun flere smårampete ting hun slett ikke får lov til. Etter å ha fått kjeft av moren, sitter Tiril alene på rommet og er trist og lei. Da hører hun plutselig sørgelig musikk fra et sted ute i skogen. Hun sniker seg ut gjennom vinduet og legger ut på et spennende eventyr …

Denne boken er basert på Brageteaterets forestilling «Langt, langt borte» som igjen var inspirert av Th. Kittelsens mange malerier og eventyrtegninger. Den er full av eventyrlige skapninger og særtrekk, men er først og fremst en fortelling om det å klare å si unnskyld.

 

Rødhette og Ulvhild på kjøpesenteret

av Unni Lindell og Lars Rudebjer (ill.)

Rødhette, Ulvhild og Bestemor drømmer om å være på kjøpesenteret. Ulvhild elsker å shoppe, men hun har lite penger. En dag blander Rødhette Ulvhilds skjønnhetspiller og bestemors medisin, og det går litt galt. Rødhette må derfor legge ut på et eventyr som tar henne til kjøpesenteret om natten. Der møter hun blant annet en liten prins. Så oppdager hun en hemmelig gulldør og bak den, et helt kongerike.

Dette er en humoristisk og eventyrlig fortelling prydet med morsomme myldretegninger.

 

Dragejakten

av Bjørn Ousland

Den bortskjemte prinsessen ønsker seg en ny gave hver eneste dag, og til bursdagen sin ønsker hun seg intet mer enn en drage! Dermed må kongen love bort halve kongeriket og prinsessen til den som kan klare å fange en drage. En fattig gutt har en løsning på dette …

Dette er en morsom vri på de tradisjonelle eventyrene våre. Her er det sprelske tegninger og mye humor i både tekst og bilder.

 

Klabert

av Tor Åge Bringsværd og Thore Hansen (ill.)

Klabert har en viktig oppgave. Han passer nemlig på at eventyrene går for seg slik de skal. Tenk hvis Askepott aldri mistet skoen sin, eller Snehvit aldri kom frem til huset til de syv dvergene. Det er godt Klabert er på plass for å holde orden på alt! Han er den eneste av sitt slag, og likner derfor kun på seg selv.

Dette er en koselig bok som spiller på eventyrtradisjonene våre på en fin og original måte. Den egner seg godt som høytlesningsbok.

 

 

Mulegutten

av Øyvind Torseter

Kongen har sendt ut seks av sine sju sønner for å finne seg passende prinsesser. Sønnene kommer ikke tilbake og Mulegutten insisterer på å finne ut hva som har skjedd med brødrene. Han oppdager at trollet har gjort om brødrene og prinsessene deres om til stein. Han må komme seg inn i fjellet for å overliste trollet og få reddet prinsessen trollet holder fanget der.

Denne eventyrboken spiller på eventyret om «Risen som ikke hadde noe hjerte på seg» og er en morsom vri på det tradisjonelle eventyret. Det er mye humor og morsomme replikker i boken. Dessuten har vi her en litt mer moderne prinsesse som er både tøff og handlekraftig. Bildene er fulle av humor og fantasi.

 

Vemmelege vers

av Roald Dahl og Quentin Blake (ill.)

Morsomme og skrekkelige omskrivninger av kjente eventyr på rim. Roald Dahl viser leseren hva som EGENTLIG skjedde med Askepott, Rødhette og Gullhår. Karakterene har tredd inn i den moderne tid, og har både språket som følger med og mye mer handlekraft og selvstendighet enn det vi er vant til fra brødrene Grimm. Illustrert. Passer best for mellomtrinnet. Egner seg også godt til høytlesning. Nynorsk tekst.