Velg en side

1. – 3. trinn

Både hjemme og på skolen er det viktig at barn blir lest høyt for. Her følger tips til høytlesningsbøker for barn i 1. – 3. trinn. Tipsene er utarbeidet i samarbeid med ulike bibliotekarer og flere av lærerne i Øvre Eiker kommune.

 

Bøkene om Milla: Milla bestemmer

av Selma Lønning Aarø

Milla og lillebroren Magnus har mast og klaget så mye på mamma og pappa at de til slutt får lov til å bestemme selv. Ikke bare over seg selv, men alt – også mamma og pappa! De må styre økonomien og ordne hjemme. Hva skal de spise? Når skal de legge seg og stå opp? Hva er lov og ikke lov? Kort og godt alt. Det må da bli et paradis på jord?

Bøkene om Milla tar den moderne, norske familien på kornet. Her er treffende og gjenkjennelige situasjoner, bare at det meste er skrudd til noen hakk. Fornøyelige, sjarmerende bøker som passer fint til høytlesning.

 

Apestjernen

av Frida Nilsson

En dag svinger en skitten, gammel Volvo opp foran barnehjemmet der Jonna bor. Ut av bilen kommer en gorilla, og hun bestemmer seg umiddelbart for å adoptere Jonna, men Jonna vil slett ikke ha en stor og klønete gorilla til mamma. Forresten har hun hørt at gorillaer spiser små barn … Men til sin store overraskelse trives Jonna godt på gården til gorillamamma, så hva skal de gjøre når kommunestyret etter en stund vedtar å sende henne tilbake til barnehjemmet?

Dette er en spennende, rørende, morsom og varm bok om raus og uvanlig foreldrekjærlighet fra uventet hold. Forfatteren er flere ganger blitt sammenliknet med Astrid Lindgren, og den sammenlikningen står seg godt. Hun tar barnets perspektiv og holder det gjennom hele fortellingen. Per Dybvigs uttrykksfulle og sjarmerende illustrasjoner passer særdeles godt til teksten. Boka er godt skrevet og passer ypperlig til høytlesning.

 

Billie og Bo

av Kristine Rui Slettebakken og Nora Brech (ill.)

Bo skal aldri ha en bestevenn igjen. Det var i hvert fall det han bestemte seg for da Abdullai flytta. Men da Billie begynner i klassen og bestemmer seg for at Bo er hennes utvalgte, har ikke Bo mye han skulle ha sagt. Og det er faktisk ganske fint å ha en uredd venn! Som nesten alltid har en kvist i håret, som hopper i iskaldt vann med rattata først og som hver dag venter på Bo utafor blokka. Men hva mener egentlig Billie med utvalgt?

Dette er en sprelsk, hjertevarm, morsom og passe rampete bok om vennskap – passer ypperlig å lese høyt!

 

Monsteret i natten

av Mats Strandberg

Den dagen Frank Steen fyller ni år, hender det noe som endrer livet hans for alltid. Naboen Alices hund Uffe blir så oppspilt at den kommer i skade for å bite Frank i hånda, og ganske snart begynner Frank å drømme mystiske drømmer. I drømmen er han dekket av lurvete pels og løper barføtt i skogen. Det eneste han vil, er å bli klappet, klødd bak ørene og kost med. Men hvorfor blir alle så redde når de ser ham?

Spennende, morsomt og passe skummelt, med cliffhangere som gjør at man bare MÅ lese videre. Dette er en fortelling om monstre og mennesker, om å passe inn, og om å finne sin egen flokk.

 

Emma og Isak – Skattejakt og skurkestreker

av Helene Nagelhus og Jens A. Larsen Aas (ill.)

Tvillingene Emma og Isak er ni år. De har en lillebror på to, en mamma og en pappa, en bestemor i nabohuset, og de bor på Eiktun gård. Emma elsker å spille fotball, og hun har to kaniner. Isak ønsker seg en hund mest av alt i hele verden. Men mamma er redd for hunder, så det blir ingen gårdshund på Eiktun. Emma og Isak har alltid et nytt prosjekt på gang, og livet på Eiktun gård er fullt av opplevelser og hverdagshendelser. Gjennom et helt år er vi med Emma og Isak rundt i skogen og på fjellet, på gården og i bygda.

Denne boken er omtalt som en Bakkebygrenda-historie fra vår tid. Den er sjarmerende og godt fortalt, og det er mye å kjenne seg igjen i for lytterne. Boken har fine illustrasjoner, men det er flere sider mellom dem. På den måten blir det ikke blir så forstyrrende å vise dem frem i høytlesningsstund.

 

Dyrenes detektivbyrå: Kattenapperen

av Endre Lund Eriksen og Gisle Normann Melhus

Nora elsker dyr og er kjempeglad for at hun har fått bli aspirant i Dyrenes Detektivbyrå. Sammen med den pensjonerte hvalrossmesterdetektiven Carl Berner og den hyperaktive minken Mirja er hun klar for å etterforske alt av dyresaker i den lille byen Nordlund. Men en dag forsvinner kattungen til en jente i klassen, og Nora selv blir mistenkt!

Bøkene om Dyrenes detektivbyrå er enkelt og godt skrevet, og byr på mye god underholdning med fart og spenning.

 

 

Jenta som ville redde bøkene

av Klaus Hagerup

Anna elsker bøker. Hun leser hele dagen. Hun leser hjemme og hun leser på biblioteket etter skolen. I bøkene får hun hundrevis av nye venner. Hvis noen dør i en bok, kan hun bare begynne på begynnelsen igjen, og så blir de levende.  Bibliotekar Monsen er Annas beste venn, selv om hun er voksen.  Bibliotekaren forteller Anna at de bøkene som aldri lånes ut, må ødelegges. De tar for mye plass i hyllene. Anna og Monsen synes dette er helt forferdelig, og Anna bestemmer seg for å redde bøkene. Men hvordan skal hun gjøre det?

Dette er en poetisk skrevet magisk fortelling om kjærlighet til bøker og alle som bor i dem. Illustrasjonene i boken er fra Lisa Aisatos hånd, og er rett og slett uendelig vakre.

 

Det fine med Kjersti

av Helena Hedlund

Kjersti elsker gull. Kanskje det er fordi håret hennes glitrer som gull? Under senga har hun en stor gullsamling. En dag finner Kjersti en glitrende ring på skolen som hun tar med seg hjem. Men så forteller læreren at hun har mistet gifteringen sin og spør om noen har sett den. Da blir Kjersti helt stum … og så er det for sent å si at hun har funnet ringen. Alle kommer til å tro at hun er en tyv!

Dette er den første boken i serien om Kjersti. Her er det barnets perspektiv som er viktig. Boken er fin, klok og morsom, og passer ypperlig som høylesningsbok.

 

Tonje Glimmerdal

av Maria Parr

Tonje Glimmerdal er eneste ungen i Glimmerdalen, og den tøffeste jentungen dalen har sett siden de voksne tantene hennes herja på ski mellom fjella. Hver morgen slipper faren til Tonje henne ut, med håp om at hun kommer tilbake om kvelden. Tonje tilbringer dagene på kryss og tvers over hele Glimmerdal. Hun tør nesten alt, for som hennes tante Eir sier: Man trenger bare to ting her i livet, fart og sjølvtillit. Og heldigvis har hun sin gode venn Gunnvald på over sytti år.

Dette er en bok som bobler over av fart og spenning, latter, tårer og mye drama. Passer fint som høytlesning opp mot 4. og 5. trinn også.

 

Ellen, Humla og hemmeligheten

av Maria Frensborg og Tomas Nilsson (ill.)

Omtale

Ellen og bestevenninnen Humla vil ikke bli voksne, for det virker så utrolig kjedelig! På en nitrist voksenfest møter de tante Nelle som påstår at hun slett ikke er voksen, selv om det ser sånn ut. Tante Nelle sier hun vet hva man må gjøre for ikke å bli stor! Hvis de vil vite hemmeligheten, må Ellen og Humla besøke tanten uten at foreldrene vet om det, og det er jo litt skummelt … Heldigvis er jentene modige!

Dette er en småsprø bok med mye humor! Det er laget flere bøker i samme serie.

 

 

Alice Andersen

av Torun Lian

Alice er i midten. Eldre enn lillesøster og yngre enn storebror. Alice snakker lavt og er redd for det meste – for hunder, for havbunnen, for skoleveien. Hun er redd for de lilla jentene i fjerde og kvisete gutter på sykkel og gamle damer som spør om veien helt plutselig. Alice har veldig god fantasi og bekymrer seg for det meste. En dag blir hun innelåst i bilen fordi pappa ikke ser at hun er der …

Dette er boka om en helt vanlig og uvanlig 8-åring, en bok om det å bekymre seg litt for mye for ting, og en bok om at man av og til må gjennom noen fæle ting for å komme til de fine. Boka er en av flere bøker om Alice, er varmt og klokt skrevet, og åpner for mange, fine, viktige samtaler.

 

Krise-Kristine-er-en-katastrofemagnet

Krise-Kristine er en katastrofemagnet

av Joanna Nadin

Krise-Kristine heter egentlig Kristine Olsen. Men at hun har et spesielt talent for katastrofer, er det ingen tvil om. Kristine tenker selv at det hele bare handler om hennes geniale ideer som av og til kan slå litt feil.

Dette er en morsom bok med hele tre morsomme fortellinger om Kristine og de litt rare menneskene rundt henne. Boken ble nominert til den britiske barnebokprisen Roald Dahl Funny Prize i 2011, og har fått mang en latterdør til å slå opp på vidt gap.

 

Stine

Bøkene om Stine

av Tania Kjeldset

Stine er som de fleste andre barn: Hun gruer seg litt til å begynne på skolen, hun synes skoletannlegen er skummel, og så er det fryktelig flaut å ikke kunne svømme når nesten alle andre har lært det.

Bøkene om Stine og klassekameratene hennes, Markus og Gunn, er lettleste, humoristiske og levende. Den første boken «Stine klasse 1A»følger Stine når hun begynner på skolen, og de neste bøkene gjennom 2. og 3. trinn. Gode høytlesningsbøker om hverdagslige, men viktige temaer for barn 6-9 år.

 

 

Hedvig

Bøkene om Hedvig

av Frida Nilsson

Hedvig bor i Hutaheiti og er nabo med Ingen. Heldigvis forandrer det seg når hun begynner på skolen. Der får hun endelig en god venn. Hedvig har imidlertid mange sprell hun må få utløp for, og dermed skjer det mye rart og spennende rundt henne hele tiden.

Bøkene om Hedvig er fulle av fart og humor. Forfatteren skriver om de helt store spørsmål – livet, døden og kjærligheten – med grenseløs humor og stort alvor, og blir av kritikerne ofte sammeliknet med Roald Dahl. Morsomme høytlesningsbøker!

 

 

Ella

Bøkene om Ella

av Timo Parvela og Ida Larmo (ill.)

Ella og vennene hennes går i andre klasse. På skolen synes Ella det er skikkelig gøy. Av og til syns læreren også det. Det er ingen steder det skjer så mye moro som på skolen.

Dette er friske bøker fulle av sprelske påfunn. Her garanteres latter hos både barn og voksne.

 

 

 

1

Bøkene om Garmann

av Stian Hole

Garmann er en tankefull, grublende gutt, og i bøkene om ham følger vi ham fra dagen før han skal begynne på skolen og til han blir litt eldre og opplever alt fra skumle Roy i fjerde klasse, til sin første forelskelse.

To av bøkene i trilogien om Garmann har vunnet Brageprisen, og det er ikke uten grunn. Stian Hole forteller på en klok, poetisk og var måte om den grublende Garmann og hans tanker og opplevelser. Disse bøkene kan man få mange gode samtaler ut av. Illustrasjonene i bøkene er ikke bare flotte, men rett og slett små kunstverk i seg selv.

 

Samsonogroberto

Bøkene om Samson og Roberto

av Ingvar Ambjørnsen

Samson og Roberto er et umake par. Samson er en snill og meget stygg hund. Roberto er en sulten og meget smart katt. Sammen driver de Fjordgløtt Pensjonat, der grevlingen Greta er pikkolo og oteren Olli er en slags vaktmester.

Dette er svært fornøyelige bøker om svært sjarmerende og fantasifulle skapninger. Her møter vi blant annet en fjorten kilos torsk ved navn Helge og bandet Krakilske Kamerater. Her ligger det mange eventyr og venter på leseren.

 

Doktor Proktor

Doktor Proktors prompepulver

av Jo Nesbø og Per Dybvig (ill.)

Trym og Truls som gjør alt de kan for å gjøre livet surt for Lise og Bulle, Lises nyinnflyttede nabo. Heldigvis blir Lise og Bulle kjent med en annen nabo; doktor Proktor. Det viser seg at doktor Proktor har funnet opp verdens kraftigste prompepulver. Slikt blir det mye moro av!

Promp blir man aldri for gammel til å le av, og i denne boken er det mangt et hysterisk og morsomt øyeblikk. Ta barna med på en fantasifull og morsom lesestund med den gale doktor Proktor.

 

 

Georgs-magiske-medisin

Georgs magiske medisin

av Roald Dahl

Georg har en bestemor som ikke er som bestemødre flest. Hun er nemlig en fæl, gammel dame som gjør livet surt for Georg. Georg tenker at en spesialmedisin kanskje kan gjøre henne litt snillere, men medisinen får litt andre virkninger enn hva han hadde sett for seg …

Dette er Roald Dahl på sitt mest fantasifulle og lekne. Fantasien setter få grenser for alt som skal med i medisinen og alt som skjer med bestemor etter at hun har tatt den. Dette er en morsom bok for både store og små!

 

Myggsprayen-

Bøkene om Reven og Grisungen

av Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig

Dette er humor for både liten og stor! Bøkene om Reven og Grisungen er så fantasifulle og humoristiske at det bare er å gi seg over. Her møter man på mange rare dyr og sprelske påfunn.

Dette er bøker som har blitt svært populære blant førskole- og skolebarn, og en høytlesningsstund med disse bøkene vil garantert trekke godt i smilebåndene.

 

Charlie-og-sjokoladefabrikken

Charlie og sjokoladefabrikken

av Roald Dahl

Charlie Bucket lever sammen med sine foreldre og besteforeldre. Familien er svært fattig, og det er sjelden Charlie føler seg noe annet enn sulten. Men så en dag finner han en av fem gullbilletter med invitasjon til Willy Wonkas hemmelighetsfulle sjokoladefabrikk, og da endrer alt seg.

Denne boken er en av barnelitteraturens klassikere, og det er ikke uten grunn. Roald Dahl tar oss med inn i et fantastisk sjokolade- og godteriunivers i denne boken. Alt på barnas premisser. De takknemlige, gode og snille barna, vel å merke … Morsom, fantasifull og rørende høytlesningsbok.