Velg en side

1. – 3. trinn

Både hjemme og på skolen er det viktig at barn blir lest høyt for. Her følger tips til høytlesningsbøker for barn i 1. – 3. trinn. Tipsene er utarbeidet i samarbeid med flere av lærerne i Øvre Eiker kommune.

Krise-Kristine-er-en-katastrofemagnet

Krise-Kristine er en katastrofemagnet

av Joanna Nadin

Krise-Kristine heter egentlig Kristine Olsen. Men at hun har et spesielt talent for katastrofer, er det ingen tvil om. Kristine tenker selv at det hele bare handler om hennes geniale ideer som av og til kan slå litt feil.

Dette er en morsom bok med hele tre morsomme fortellinger om Kristine og de litt rare menneskene rundt henne. Boken ble nominert til den britiske barnebokprisen Roald Dahl Funny Prize i 2011, og har fått mang en latterdør til å slå opp på vidt gap.

 

Teo_tar_sjansen

Teo tar sjansen

av Solveig Blindheim Bendixen (Nynorsk)

På sfo har de fått ny klinkekulebane. Det dumme er at tredjeklassingene ikke vil la Teo få slippe til. En dag han er inne på sfo for å drikke vann, finner han ut at han kan smugle med seg banen innenfor regnbuksa. Dessverre blir ikke alt helt slik som Teo har sett for seg.

Bøkene om Teo er gode bøker om barns nære hverdag. Her er gjenkjennelse, humor og spenning i fint samspill. Forfatteren er utdannet førskolelærer, har jobbet i skolen i mange år, og kjenner slik sett barnas skolehverdag ekstra godt.

 

Stine

Bøkene om Stine

av Tania Kjeldset

Stine er som de fleste andre barn: Hun gruer seg litt til å begynne på skolen, hun synes skoletannlegen er skummel, og så er det fryktelig flaut å ikke kunne svømme når nesten alle andre har lært det.

Bøkene om Stine og klassekameratene hennes, Markus og Gunn, er lettleste, humoristiske og levende. Den første boken «Stine klasse 1A»følger Stine når hun begynner på skolen, og de neste bøkene gjennom 2. og 3. trinn. Gode høytlesningsbøker om hverdagslige, men viktige temaer for barn 6-9 år.

 

 

Hedvig

Bøkene om Hedvig

av Frida Nilsson

Hedvig bor i Hutaheiti og er nabo med Ingen. Heldigvis forandrer det seg når hun begynner på skolen. Der får hun endelig en god venn. Hedvig har imidlertid mange sprell hun må få utløp for, og dermed skjer det mye rart og spennende rundt henne hele tiden.

Bøkene om Hedvig er fulle av fart og humor. Forfatteren skriver om de helt store spørsmål – livet, døden og kjærligheten – med grenseløs humor og stort alvor, og blir av kritikerne ofte sammeliknet med Roald Dahl. Morsomme høytlesningsbøker!

 

 

Ella

Bøkene om Ella

av Timo Parvela og Ida Larmo (ill.)

Ella og vennene hennes går i andre klasse. På skolen synes Ella det er skikkelig gøy. Av og til syns læreren også det. Det er ingen steder det skjer så mye moro som på skolen.

Dette er friske bøker fulle av sprelske påfunn. Her garanteres latter hos både barn og voksne.

 

 

 

1

Bøkene om Garmann

av Stian Hole

Garmann er en tankefull, grublende gutt, og i bøkene om ham følger vi ham fra dagen før han skal begynne på skolen og til han blir litt eldre og opplever alt fra skumle Roy i fjerde klasse, til sin første forelskelse.

To av bøkene i trilogien om Garmann har vunnet Brageprisen, og det er ikke uten grunn. Stian Hole forteller på en klok, poetisk og var måte om den grublende Garmann og hans tanker og opplevelser. Disse bøkene kan man få mange gode samtaler ut av. Illustrasjonene i bøkene er ikke bare flotte, men rett og slett små kunstverk i seg selv.

Vida-Vagabond-blir-haimat

Vida Vagabond blir haimat

av Marita Liabø og Inga Sætre (ill.)

Hva skal man gjøre når foreldrene absolutt skal ta en med til Den dominikanske republikk på ferie? Vida har nok intet valg, men heldigvis har pappa lovet henne at hun skal få svømme med haier! Men går det bra, da?

Dette er en morsom og eventyrlig bok til høytlesning! Her kan både barn og voksne kjenne seg godt igjen.

 

 

Samsonogroberto

Bøkene om Samson og Roberto

av Ingvar Ambjørnsen

Samson og Roberto er et umake par. Samson er en snill og meget stygg hund. Roberto er en sulten og meget smart katt. Sammen driver de Fjordgløtt Pensjonat, der grevlingen Greta er pikkolo og oteren Olli er en slags vaktmester.

Dette er svært fornøyelige bøker om svært sjarmerende og fantasifulle skapninger. Her møter vi blant annet en fjorten kilos torsk ved navn Helge og bandet Krakilske Kamerater. Her ligger det mange eventyr og venter på leseren.

 

Doktor Proktor

Doktor Proktors prompepulver

av Jo Nesbø og Per Dybvig (ill.)

Trym og Truls som gjør alt de kan for å gjøre livet surt for Lise og Bulle, Lises nyinnflyttede nabo. Heldigvis blir Lise og Bulle kjent med en annen nabo; doktor Proktor. Det viser seg at doktor Proktor har funnet opp verdens kraftigste prompepulver. Slikt blir det mye moro av!

Promp blir man aldri for gammel til å le av, og i denne boken er det mangt et hysterisk og morsomt øyeblikk. Ta barna med på en fantasifull og morsom lesestund med den gale doktor Proktor.

 

 

Georgs-magiske-medisin

Georgs magiske medisin

av Roald Dahl

Georg har en bestemor som ikke er som bestemødre flest. Hun er nemlig en fæl, gammel dame som gjør livet surt for Georg. Georg tenker at en spesialmedisin kanskje kan gjøre henne litt snillere, men medisinen får litt andre virkninger enn hva han hadde sett for seg …

Dette er Roald Dahl på sitt mest fantasifulle og lekne. Fantasien setter få grenser for alt som skal med i medisinen og alt som skjer med bestemor etter at hun har tatt den. Dette er en morsom bok for både store og små!

 

Myggsprayen-

Bøkene om Reven og Grisungen

av Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig

Dette er humor for både liten og stor! Bøkene om Reven og Grisungen er så fantasifulle og humoristiske at det bare er å gi seg over. Her møter man på mange rare dyr og sprelske påfunn.

Dette er bøker som har blitt svært populære blant førskole- og skolebarn, og en høytlesningsstund med disse bøkene vil garantert trekke godt i smilebåndene.

 

 

kurt_blir_grusom

Bøkene om Kurt

av Erlend Loe

Kurt har bart, en søt kone og tre rare barn. Dessuten er han truckfører. Kurt har likevel et lite problem: Han blir litt lett revet med, både på den ene og andre måten.

Bøkene om Kurt har en mild og herlig form for galskap i seg, og er svært underholdende. Boken «Kurt blir grusom» finnes også som animasjonsfilm.

 

 

 

Mai-Britt og Mars-Britt

Bøkene om Mai-Britt og Mars-Britt

av Anne Holt og Anne Holt (ill.)

Mai-Britt og Mars-Britt er to svært forskjellige jenter. Mens Mai-Britt er mer stille og forsiktig, er Mars-Britt verken redd for ertende gutter eller skumle hunder. Til gjengjeld roter hun seg opp i flere problemer enn venninnen, og må lære at det av og til lønner seg å være litt mer forsiktig og ettertenksom.

Bøkene om Mai-Britt og Mars-Britt er fulle av viltre påfunn og morsomme episoder. De er skrevet med lekent språk og er delt inn i kortere kapitler. Fine høytlesningsbøker.

 

Otto Monster

Bøkene om Otto Monster

av Jon Ewo og Reidar Kjelsen (ill.)

Otto Monster har toppkarakterer på skolen. Dette er imidlertid svært skamfullt i monsterverdenen, og livet er ikke bare enkelt for Otto. Hva skjer når han faller i en vulkan på leirskole? Og er det hyggelig å ha besøk av kusine Beate Bølle? Og hvorfor kommer monsterlegen når de andre i familien er syke, men ikke når Otto er syk?

Dette er fantasifulle bøker om et sjarmerende monster. I disse bøkene kan man få være med på mange monstereventyr sammen med Otto. Man skal nok tåle litt gugge og møkk for å lese fortellingene, dog. Leseløve.

 

RundeRolf

Runde Rolf Røver

av Kristoffer Weltzien og Hilde Kramer (ill.)

Runde Rolf Røver er lykkelig gift med Vakre Veronika. Rent bortsett fra det, er ikke livet så greit for røveren. Han er nemlig så innmari dårlig til å røve. Det er selvfølgelig litt dumt når man først er røver av yrke. Kanskje er det det at Runde Rolf Røver er gavmild mot venner og har ansvarsfølelse for omgivelse som gjør ham til en dårlig røver?

Dette er boken om røveren med et stort og varmt hjerte som så gjerne vil ha råd til å kjøpe en kjole til sin kone. Boken er koselig å lese, varm og underfundig, og er illustrert med søte tegninger.

 

Rafting_KORR.ps, page 1 @ Normalize ( Rafting_omslagsoriginal.in

Bøkene om Svein og rotta

av Marit Nicolaysen

Svein og rotta Halvorsen opplever mye morsomt og spennende i bøkene som er skrevet om dem. Den svarte og hvite hetterotta er som et likestilt familiemedlem i familien til Svein. Halvorsen heier på ManU og ser fotballkamper på tv. Ikke helt som andre rotter, synes Svein.

Bøkene om Svein og rotta har vært populære i mange år. De er morsomme og gode høytlesningsbøker fra ca. 2.-5. trinn.

 

Charlie-og-sjokoladefabrikken

Charlie og sjokoladefabrikken

av Roald Dahl

Charlie Bucket lever sammen med sine foreldre og besteforeldre. Familien er svært fattig, og det er sjelden Charlie føler seg noe annet enn sulten. Men så en dag finner han en av fem gullbilletter med invitasjon til Willy Wonkas hemmelighetsfulle sjokoladefabrikk, og da endrer alt seg.

Denne boken er en av barnelitteraturens klassikere, og det er ikke uten grunn. Roald Dahl tar oss med inn i et fantastisk sjokolade- og godteriunivers i denne boken. Alt på barnas premisser. De takknemlige, gode og snille barna, vel å merke … Morsom, fantasifull og rørende høytlesningsbok.

Maria

Bøkene om Maria

av Lise Knudsen

Maria er en levende og morsom jente som vi blir godt kjent med gjennom bøkene som er skrevet om henne. Fra den første boken «Maria – snart skolejente» og til den siste, blir Maria eldre og møter på nye utfordringer.

Bøkene tar opp ulike emner som er enkle å kjenne seg igjen i for barna. Lise Knudsen har fått mye skryt for den troverdige måten hun skriver om tankene og følelsene til Maria. Fine høytlesningsbøker.