Velg en side

4. – 5. trinn

Både hjemme og på skolen er det viktig at barn blir lest høyt for. Selv etter at de selv har lært å lese, er det svært verdifulle språklige erfaringer som kommer gjennom å bli lest høyt for og ha samtaler rundt innholdet. Her følger tips til høytlesningsbøker for barn i 4. – 5. trinn. Bøkene kan fint leses av barna selv også. Tipsene er utarbeidet i samarbeid med flere av lærerne i Øvre Eiker kommune.

 

Det fins ikke monstre

av Kory Merrit

Bekkenblomholm er en rolig og ganske så kjedelig, liten by der det aldri skjer noe skummelt. Vel – det er helt til det begynner å forsvinne barn derfra. Problemet er bare at ingen merker det, for ingen husker dem. Verken venner, foreldre eller lærere. Lillesøsteren til Levi forsvinner en dag, og det gjør alle tingene hennes også. Det er som om hun aldri har eksistert. Men Levi husker henne, og jenta Karo tror på det han forteller. De to er de eneste som skjønner at ingen er trygge når mørket senker seg, og de er de eneste som vet om den skremmende skikkelsen som lurer i skyggene … Om ikke Karo og Levi tar opp kampen, vil alle være fortapt.

Dette er en skikkelig spennende bok, men den er også koselig og med en fin moral oppi alt det skumle. Det er flere skrekkreferanser til den voksne som leser boken hentet fra klassiske skrekkfilmer og -bøker. Boken er godt skrevet og fin å lese høyt. Den er illustrert av forfatteren selv.

 

Den ville roboten

av Peter Brown

Da roboten Roz åpner øynene for første gang, oppdager hun at hun er helt alene på en øde øy. Hun har ingen anelse om hvordan hun kom seg dit eller hva hun skal gjøre, men vet at det er viktig å overleve. Etter å ha kjempet seg gjennom en fryktelig storm og unnslippet farlige bjørner, skjønner Roz at hun må tilpasse seg omgivelsene og lære av øyas lite gjestmilde dyr og landskap. Litt etter litt blir Roz venner med dyra, og øya begynner å føles som et hjem. Helt til robotens fortid innhenter henne.

En hjertevarm og spennende barnebok om hva som skjer når natur og teknologi møtes. Boken omtales ofte som en allalderbok, og kan leses både oppover og nedover i klassetrinn.

 

Hilda Humlevik og folka som forsvant

av Irmelin Persdatter Gustavsen

Hilda Humlevik er en ganske vanlig jente med et ganske vanlig liv. Alt snus på hodet når en sleip mann med onde hensikter kaprer hjertet til moren hennes, og de i stedet for å reise på kul sommerferie må flytte til byen Søderdal. Hilda merker raskt at ikke alt er som det skal. For hvem er den bleke mannen på trappa utenfor det nedlagte sanatoriet? Hvorfor er lærerne på skolen så annerledes? Og hva er det egentlig stefaren Timian skjuler på loftet i det nye huset i Kistegata?

Dette er første bok i en helt ny serie. Her er det både mysterier, spenning og mye humor! Boken driver godt, og lar ikke leseren kjede seg et eneste minutt.

 

Over grensen

av Maja Lunde

Vi møter Gerda og broren Otto i Norge i 1942. Foreldrene har skjult to jødiske barn, Sarah og Daniel, i kjelleren, og er blitt arrestert av nazistene. Nå blir det opp til barna å komme seg i sikkerhet, og de bestemmer seg for å legge ut på den lange veien til Sverige for å forsøke å finne sikkerhet der. Nazistene er hakk i hæl på dem hele tiden, og spenningen holdes oppe til siste slutt.

Boken er godt skrevet, kapitlene er korte og slutter ofte på et høyt spenningsnivå med såkalte «cliff hangers». Boka er blitt filmatisert og kom på kino i februar 2020.

 

 

Den magiske vinteren

av Phillip Reeve og Sarah McIntyre (ill.)

Dekksgutten Shen må flykte fra lasteskipet Lykkestjerna når Vintrenes vinter setter inn og hele havet blir til is. Han redder med seg lasten, som består av 66 mops og en kasse med ullgensere, og begir seg ut på isbølgene. I en landsby treffer han på Sika, som forteller ham om et hundesledekappløp til Nordpolen, og ikke lenge etterpå er 66 mopser spent for sleden til Sika, og ferden går nordover.

Dette er en morsom, fantasifull og actionfylt fortelling om kappløpet mot Nordpolen, om de rare vesenene og menneskene som Shen og Sika møter på veien, og om problemene de må løse for å komme seg helt fram. Kapitlene er korte og egner seg godt til episodisk høytlesning, og boka er gjennomillustrert med flotte tegninger.

 

Pym-Petterson

Bøkene om Pym Petterson

av Heidi Linde

Pym er 11 år og opptatt av verdensrommet. Hun har en mor og en far og de to år eldre storesøsknene Sigmund og Sanna. De er tvillinger og krangler hele tiden. En helt vanlig, kjedelig og mislykka familie, synes Pym. Selv stiller hun spørsmål ved det meste, og gjør tingene på sin helt egen måte.

Det blir aldri en kjedelig dag med Pym og alt det mislykkede rundt henne. Dette er morsomme og tankevekkende bøker om en sjarmerende jente.

 

 

Ikke lov å le

av Kine Jeanette Solberg

Alle skal med, heter det. Men hva med den som ikke er grei, inkluderer vi henne også? Kaja er jenta som aldri greier å stoppe når noen begynner å le av det hun sier. Hun er jenta som så gjerne skulle ha en bestevenn, men som sliter med sosiale relasjoner. Veslevoksent erfarer hun at hun er involvert i altfor mange episoder på skolen. Og episoder, ja, det kommer det ingenting godt ut av.

Dette er en sår, tankevekkende og morsom bok. Disse barna som ikke passer inn er det jo skrevet mange bøker om, men her er det et barn som ikke oppfører seg slik at hun er lett å like. Kaja kaller de andre barna stygge ting, hun kaster ting på dem slik at de begynner og blø, og er i det hele tatt ikke så god på å se konsekvenser av egne handlinger. Hun får likevel mye omsorg fra mor, lærer og flere av de andre barna, og så ligger det jo gjerne noe bak en bråkete oppførsel. Denne boken viser at det er mulig både å være annerledes og å bli sosialisert inn i et fellesskap der adferden ikke skader andre.

 

Gangster-Bestemor

Gangster-Bestemor

av David Walliams

Bens bestemor har hvitt hår, gebiss og lommetørkle inni ermet. Ben synes hun virker som en svært kjedelig bestemor, men dette forandrer seg brått når han får vite at hun er en internasjonalt beryktet smykketyv. Bestemor er visst alt annet enn kjedelig. Hennes store drøm er å stjele kronjuvelene, og kanskje får hun det til med Bens hjelp?

Dette er en svært morsom bok skrevet av forfatteren bak suksessen «Verdens rikeste gutt». Den kan fint leses også for yngre barn ned mot 8-årsalder.

 

 

 

Bzzz – Verdens minste bankran

av Aleksander Kirkwood Brown og Andreas Iversen (ill.)

Morsom historie om noen modige mygg som raner blodbanken. 93 og de andre guttemyggene driver dank og spiller biljard dagen lang, mens jentene er ute og suger blod – det er det nemlig bare jentemyggen som kan. Men en dag blir jentene lei og gir gutta beskjed om at neste gang er det deres tur. På jakt etter blod og lettvinte løsninger kommer guttene over noe som heter blodbanken. Flere etasjer med blodposer – som de bare kan stjele! Eller ..?

Verdens minste bankran er en kjapp, actionfylt og morsom bok, som egner seg godt til høytlesning. Morsomt for både barn og voksne! Morsomt illustrert i svart, hvitt og blodrødt. Bakerst i boka får du 10 fakta om mygg og 10 fakta om blodbanken.

 

Vaffelhjarte

av Maria Parr (nynorsk)

Trille og Lena er naboer, og bor på en liten plass som heter Knert-Mathilde. Trille er sikker på at Lena er han beste venn, men han er ikke like sikker på om han er hennes beste venn. Han blir i hvert fall med på alle rare innfall og krumspring Lena gjør, og de står for det meste av dramatikken som skjer i dalen. Men en dag snakker moren til Lena om at de skal flytte. Hvordan skal Trille overleve uten bestevennen sin? De må legge en plan slik at Lena kan få lov til å bli.

En hjertevarm og søt fortelling om hvordan det er å være barn, når livet både er idyllisk og vanskelig på samme tid. Korte, episodiske kapitler ispedd illustrasjoner i svart-hvitt.

 

Krokodilletyven

av Taran Lysne Bjørnstad og Christoffer Grav (ill.)

Odd er redd for mye. Store hunder og store ungdommer gjør at han føler seg enda mindre enn det han er. Han blir valgt sist i gymtimen på skolen, og blir ofte ertet av de andre elevene. Så når klassen drar på tur til Akvariet og Odd møter reptilsjefen Rolf, som har tatoveringer, ring i øret, og som tør å holde en sprell levende krokodille, har Odd funnet sitt forbilde. Han vil bli like tøff som Rolf, så han legger en halsbrekkende plan som involverer å stjele en krokodille og gjemme den på gutterommet. Men så oppstår det en hel rekke vanskeligheter som Odd ikke hadde tenkt på. Det er ikke så lett å skulle ta vare på en krokodille, selv om den er både liten og søt.

En morsom og var fortelling, som tar opp viktige tema som det å føle seg utenfor, om det er greit å stjele og om hvordan man skal ta vare på eksotiske dyr. Illustrert.

 

Verdens kuleste gjeng: Sceneskrekk

av Maja Lunde

Sceneskrekk er den første boken i serien om verdens kuleste gjeng. I boken møter vi Bjørg, Helena, Alfred og Ivan. De er svært forskjellige, men sammen er de likevel verdens kuleste gjeng. Vennegjengen bestemmer seg for å danne et band som skal spille på en av klassens hagefester, men de har et lite problem: ingen av dem er musikalske eller spiller noe instrument. I de videre bøkene står denne gjengen oppe i mange, ulike

Bøkene om denne kule gjengen handler om å ta utfordringer på strak arm, om å tørre å være seg selv, om vennskap og det å være sterkere sammen. Bøkene er lettleste og humoristiske, og illustrasjonene er morsomme.

 

Villheks

Villheks-bøkene

av Lene Kaaberbøl (Nynorsk og bokmål)

Clara tror hun er en helt vanlig jente med et helt vanlig liv, inntil hun en dag blir klort i ansiktet av en svart katt. Fra den dagen blir ingenting som før. Moren tar henne med til tanten, som mener at Clara kanskje er en villheks som henne selv. Men Clara kan jo ingenting om trolldom og svartekunster?

Bøkene i serien om Clara er gode og spennende fantasybøker for barn. I Claras verden er trolldom noe helt annet en barnemat, og vi får følge hennes kamp for å overleve. Claras kjærlighet til dyr og naturen rundt henne får også stor plass i boken. Bøkene kan fint lese også for 6. – 7. trinn.

 

Matilda

Matilda

av Roald Dahl

Det sies at alle foreldre er glade i sine barn, men med Matilda kan man virkelig begynne å lure. Dette er fortellingen om en fantastisk og genial jente født av to idioter. Ved hjelp av en klok bibliotekar og en god lærer, klarer hun likevel å skape en god hverdag i alt det vanskelige. Hennes magiske krefter kommer også godt med …

Denne boken er en av Roald Dahls aller beste. Her går hverdag og magi hånd i hånd, og man kan ikke annet enn å bli glad i den fantastiske, brilliante og gode Matilda. En spennende og morsom bok til høytlesning.

 

Loven2

Løven, heksa og klesskapet

av C.S. Lewis

Dette er den andre boken i serien om det magiske landet Narnia, der dyrene snakker og løven Aslan er den skapende kraft. Fire barn finner en hemmelig inngang til dette landet gjennom et garderobeskap, og dermed er et fantastisk eventyr i gang. De får hver sin avgjørende rolle i den store kampen mellom Aslan og Heksa Hvit; det gode og det onde.

Det er mange år siden denne boken første gang ble utgitt, men siden da har den fortsatt å fascinere generasjon etter generasjon med eventyrlystne lesere. Det er et visst gammelmodig språk i boken, men den fungerer godt som spennende høytlesningsbok likevel. Men kan lese videre om Narnia i flere etterfølgende bøker, så eventyret stopper ikke her.

 

miominmio

Mio, min Mio

av Astrid Lindgren

Bo Vilhelm Olsson, Bosse, er en niårig, foreldreløs gutt helt til den dagen han ved hjelp av et gulleple og en flaskeånd forstår at han egentlig heter Mio og er sønn av Kongen i Landet i det fjerne. Sammen med sin nye venn Jum-Jum og hesten Miramis, drar han i vei for å bekjempe den onde ridde Katoslik at Landet i det fjerne skal være et godt sted å bo for alle.

Dette er en fantastisk eventyrbok skrevet slik bare Astrid Lindgren kunne skrive. Dette er spennende, eventyrlig, fantasifullt og dypt innsiktsfullt om en liten gutt og hans kamp mot det onde. Noen bøker går man aldri lei. Dette er en av dem.

 

verdens-verste-larer

Verdens verste lærer

av Peter Lidbeck og Rune Markhus (ill.)

Dette er boken om læreren som aldri skulle ha vært lærer. Barneskolelærer Karin Karlsson hater nemlig barn. Men hun gjør i hvert fall ikke forskjell på folk. Hun hater nemlig alle barn.

Dette er en særs frisk og frittalende barnebok, full av svart humor. Bare de tøffeste av lærere bør lese denne med sine elever. Gjør man det, får man mye å le av sammen, og elevene vil trolig bli litt ekstra takknemlige for at du ikke minner om Karin Karlsson. Eller gjør du det ..? Leseløve Pluss.

 

 

heksene

Heksene av Roald Dahl

og Quentin Blake (ill.)

Det finnes hekser av mange slag på denne jord. De fleste av dem har kledd seg ut, og i denne boken skal alle samles på et hotell til årsmøte under det falske navnet «Det Kongelige Selskap til Bekjempelse av Barnemishandling». I virkeligheten har de noe helt annet på agendaen: De vil nemlig fjerne alle barn fra jordens overflate. Dessverre for heksene, vet de lite om at det på det samme hotellet bor en svært oppvakt gutt og med sin kloke bestemor. Men klarer de å stoppe heksene i å sette sin onde plan ut i livet?

Dette er en spennende, grøssende og morsom bok. Vi er mange som har hatt svært vellykkede lesestunder med denne boken!

 

Jorgen+Anne

Jørgen + Anne = Sant

av Vigdis Hjorth

Anne forelsker seg raskt i den nyinnflyttede Jørgen, men så er hun så redd for at han kan komme til å elske Ellen, hun med den fine hestehalen. Dermed skriver Anne et falskt kjærlighetsbrev, og så er forviklingene i gang …

Dette er en veldig søt bok om den første forelskelsen. Forfatteren lever seg godt inn i alle de små og store tanker og følelser som flommer over når man for første gang opplever noe slikt. Boken ble første gang utgitt i 1984, og fikk sin renessanse etter at den ble filmatisert i 2011.