Velg en side

6. – 7. trinn

Både hjemme og på skolen er det viktig at barn blir lest høyt for. Selv etter at de selv har lært å lese, er det svært verdifulle språklige erfaringer som kommer gjennom å bli lest høyt for og ha samtaler rundt innholdet. Her følger tips til høytlesningsbøker for barn på 6. – 7. trinn. Bøkene er også fine egenlesingsbøker for denne aldersgruppen. Tipsene er utarbeidet i samarbeid med bibliotekarene og flere av lærerne i Øvre Eiker kommune.

 

Oppskrift mot ånder som knuser ting

av Tyra Teodora Tronstad

Henry bor sammen med faren sin. Moren er død. Alt går greit så lenge de ikke nevner morens navn. Om det skjer, knuses ulike ting i huset. Moren er nemlig blitt en knuseånd. Men hva er det hun ønsker å fortelle dem gjennom all denne knusingen? For å finne ut av det, trenger Henry både nysgjerrighet og mot, og ikke minst gode venner han ennå ikke vet at han har.

Dette er en svært god bok der sorg, humor og spenning går hånd i hånd i en eventyrlig fortelling. Forfatteren bruker et rikt og særdeles godt språk og har blitt sammenliknet med både Roald Dahl og Astrid Lindgren.

 

 

Trollheim: Kråkeslottets hemmelighet

av Arne Lindmo og Ida Skjelbakken (ill.)

Mystiske ting er på gang i det lille tettstedet Trollheim. Barna snakker med dempede stemmer om skumle ting i skogen. De tre vennene Adam, Tara og Tobias er på vei inn i den lengste og farligste natten i sine liv. Om de skal overleve til daggry må de finne ut av kråkeslottets hemmelighet og gå til kamp mot eldgammel ondskap før hele verden går tapt.

Dette er vinneren av ARKs barnebokpris i 2022. I juryen satt 10 000 elever fra 5. og 6. trinn. Dette er en særdeles vellykket og spennende bok! Den har flotte illustrasjoner og er minst like fin å lese alene som høyt.

 

Natteravnen: Tyvenes dronning

av Johan Rundberg

Det er endelig vår i Stockholm, og på Norrbro samles mange tilskuere rundt en populær knivkasterforestilling. Men på barnehjemmet har Mika annet å tenke på. To av de foreldreløse barna skulker skolen, og konstabel Valdemar Hoff kommer med en uventet anklage. Det tar ikke lang tid før Mika innser at barna er innblandet i noe mye farligere enn det de selv forstår. For å redde dem må hun sette sitt eget liv i fare.

Dette er den andre, frittstående boken i Stockholmstrilogien om barn på samfunnets bunn i 1800-tallets Stockholm. Dette var vinneren av Crimetime Award Årets barnekrim 2021. Boken er velskrevet, og mange trekker paralleller til Sherlock Holmes-bøkene. I denne boken er dog hovedpersonen en jente.

 

Bøkene om Billie

av Sara Kadefors

Billie bor i fosterhjem. Hun er ei sterk jente med en fantastisk evne og kraft til å forandre ting bare gjennom å være helt seg selv. Samtidig er Billie bare en vanlig jente i sjuende klasse – langt borte fra byen hun kommer fra, og langt borte fra mamma.

Bøkene om Billie er klokt skrevet. De er gripende, samtidig som de er fulle av varme og humor. Anbefales på det sterkeste.

 

 

 

Lars er LOL

av Iben Akerlie

Amanda har gledet seg til å være fadder for en søt liten førsteklassing, men så får hun den nye gutten i klassen i stedet; Lars. Lars har Downs syndrom, og ingenting blir som Amanda hadde tenkt. Når hun selv prøver så hardt å passe inn og bli populær, er dette en virkelig stor utfordring. Lars og Amanda finner likevel fram til et vennskap, men når det å bli populær frister som mest, gjør Amanda noen ukloke valg og svikter sin nye venn. Den neste store utfordringen blir derfor å finne tilbake til de verdiene Amanda vil stå for, og å finne tilbake til et gryende vennskap med en gutt som ikke er som alle andre.

En viktig og humoristisk fortalt bok om hvor vanskelig det kan være å være barn, enten man er en helt vanlig jente eller en gutt som er annerledes. Boken passer ypperlig til høytlesning og kan sette i gang svært viktige samtaler om hvilke verdier som er og bør være viktige for oss.

 

Buffy By er talentfull

av Ingeborg Arvola

Buffy går i 6. klasse på Refstad skole og er ei fattig jente i rike Oslo. Hun kan ikke delta i bursdager, fordi hun aldri har penger til gave. Hun spiser dvask rosenkål til lunsj og knekkebrød til middag. Allikevel er hun ei festlig jente med masse pågangsmot, og i denne boka er hun på jakt etter noe hun er skikkelig, skikkelig flink til. Det viser seg at det er slalåm, en ikke helt billig sport. Så da må Buffy finne en måte å drive med slalåm som er gratis.

Boken er morsomt skrevet fra Buffys perspektiv, men den tar opp et svært viktig tema som det gjerne snakkes altfor lite om: Hvordan er det egentlig å være fattig i Norge i dag? Buffy er den nye Pippi i barnelitteraturen. Boken er illustrert. Historien om Buffy kan vi lese videre om i «Buffy By er inspirert».

 

Vi skulle vært løver

av Line Baugstø

En ny jente i klassen! Malin er spent. Kanskje er det en ny bestevenninne? Kanskje er hun en superjente som kan hamle opp med Sarah og de andre som bestemmer i klassen? Men da den nye jenta begynner, er hun svært sjenert. Malin forsøker å bli kjent med henne, men Leona er ikke enkel å komme inn på. Det viser seg at hun skjuler en hemmelighet, en hemmelighet som blir brutalt avslørt i gymgarderoben. Leona er født i feil kropp! Da får Malin får en ny utfordring: Er hun modig nok til å forsvare den som er utstøtt av alle de andre?

Dette er en velskrevet bok om et viktig og for mange vanskelig tema. Mest av alt handler den om å tørre å stå opp for det som er riktig. Denne boken kan få i gang mange, viktige samtaler.

 

 

fluesommer-f

Fluesommer

av Arne Svingen

Kasper vil helst hoppe stav. Han bor sammen med mamma og pappa, og pappa kan av og til bli fryktelig sint. En dag flytter Bentein inn hos dem, siden moren hans er kreftsyk og Bentein trenger et sted å være mens hun behandles. Et gryende vennskap er stiftet. Men det må jo bli katastrofe når noen andre kommer inn i huset og opplever den veldig sinte pappaen?

Denne boken er så varm, klok og morsom, at den bør leses av alle som er glad i bøker. Den omhandler flere vanskelige tema, og da spesielt vold i hjemmet, men behandler det på en slik måte at boken ikke blir altfor trist å lese. Boken er ispedd mye humor og kjappe replikker som gjør at man kan trekke på smilebåndet samtidig som man synes synd på løvetannbarnet Kasper.

 

Beistet og Bettina

av Jack Meggitt-Phillips

Ebenezer Tweezer er en ungdommelig 511-åring. Han har et beist på loftet, som han mater med all slags saker (blant annet sirkusapekatter, katten sin og en kaktus i ny og ne) og til gjengjeld spyr beistet ut gaver til Ebenezer, også et brygg som gjør at han aldri blir eldre. Men beistet blir stadig mer grådig og snart vil han kun smake et deilig, saftig barn. Så da Ebenezer møter på den foreldreløse jenta Bettina, ser det ut som hans (evige) liv vil fortsette. Men Bettina er langt ifra en normal foreldreløs jente …

Dette er en spinnvill historie – akkurat passe dramatisk, spennende, makaber og morsom! Mange kritikere har plassert denne forfatteren et sted mellom Roald Dahl og David Walliams. I tillegg til alt det elleville vi får lese om, er boken også fylt med varme og stadig temaer som har godt av å bli diskutert.

 

Nudistene

av Bjørn Ingvaldsen

Det begynner en ny gutt i klassen til Rose og Sina. Han er rarere enn rarest, og det blir bare verre jo mer de blir kjent med ham. Tjodleik, som han heter, har merkelig god selvtillit til å være så rar, han skammer seg verken for å være den eneste i klassen uten mobiltelefon eller at han er lidenskapelig opptatt av bilskilt. Han skammer seg heller ikke for å ha en nudist-familie, altså en hel familie som går rundt nakne så ofte de kan, og som omfavner det naturlige ved kroppen. Rose og Sina blir nødt til å samarbeide med denne rare gutten på et skoleprosjekt, men så dukker det et mysterium opp. Noen har stjålet alle mobiletelefonen til elevene på skolen, og skoleprosjektet til Rose, Sina og Tjodleik blir å løse mysteriet og fange tyven.

Bjørn Ingvaldsen setter gjerne ting på spissen med sin særegne humor, og her er det mye å more og undre seg over. Forlaget kaller boka “lett krim”, men det er de festlige karakterene som gjør denne boka interessant å lese. Her er det mye som kan sette i gang spennende samtaler med barn og ungdom.

 

Muffe tar saken

av Arne Garvang

En humoristisk og samtidig alvorlig fortelling om hvorfor noen barn er ekle mot andre, og at forklaring kanskje kan være at de ikke har det så godt hjemme. «Muffe» (Mons Ulrik Ferdinand André) oppdager ved en tilfeldighet å se skolens store skrekk, Dina, sitte og gråte med et kosedyr en tidlig morgen. Han bestemmer seg for at dette er såpass rart at han skal finne ut av det, og begynner å lære seg noen spiontriks som gjør at han kan komme nærmere Dina. Han har også en tafatt og distré far, som glimter til når det gjelder som mest.

Boka er kort og skrevet med en muntlig fortellerstemme, som gjør at den egner seg særlig godt til høytlesning. Lydboka er også herlig å høre på, og lest av forfatteren selv.

 

Opphavet

av Torbjørn Moen

Kristoffer er 12 år gammel og havner i en spennende og mystisk rebusjakt når han finner en nøkkel i en gammel jakke på loftet. Jakka tilhører faren til Kristoffer, som forsvant da Kristoffer var 5 år gammel, og på nøkkelen er det en rebus som leder Kristoffer til nye koder som må løses. Han havner utfor skurker og spioner, pistoler, hemmelige rom og mørke parkeringshus før han er i nærheten av noe svar på den største gåten av dem alle: Hvor ble det av faren hans i alt mylderet?

Dette er en underholdende og spennende bok. Passer muligens aller best for 5. og 6. trinn.

 

 

Hyperpubertet

av Vera Micaelsen

Camilla er 13 år og har nettopp begynt på ungdomsskolen. Hun er ikke blant de kuleste jentene, for hun har ikke fått pupper ennå. På en klassetur blir hun sittende litt for seg selv, og ser et merkelig lys på himmelen. Deretter faller hun i en slags koma. Når hun våkner har kroppen hennes blitt hormonforstyrra, og hun befinner seg i en hyperaktiv pubertet, der puppene plutselig er enorme for så i neste øyeblikk forsvinne helt, og hun får super-mensen og blør ned hele senga.

Bokas tema passer godt for de som er i overgangsfasen mellom barn og ungdom, om det å være usikker på hvordan det er riktig å oppføre seg og hvor man har sin plass. Micaelsen har jobbet mange år med barn og unge, og hun klarer å få fortalt om en vanskelig periode i mange barns liv med både humor og spenning. Her blir puberteten såpass overdrevet at det blir litt ekkelt og ganske festlig, samtidig som det er tydelige skildringer av hvordan det er å ikke være den populære, og hvor vanskelig det kan være å si ifra til venner om noe man ikke syns er greit.

 

litt-av-en-plan

Litt av en plan

av Arne Svingen

Håkon kommer hjem en dag til en lapp fra pappa hvor det står at han har funnet den store kjærligheten og at barna derfor må ringe mormor slik at hun kan passe på dem. Det er bare det at mormor er så fæl at Håkon bestemmer seg for at han og lillesøsteren Ida kan være alene hjemme i stedet. Det er jo litt av en plan! Men dessverre går ikke alt som planlagt …

Dette er en utrolig morsom bok. Håkon må komme med den ene hysteriske bortforklaringen etter den andre slik at ingen skal fatte mistanke om at de er alene hjemme. Imidlertid kan man samtidig ane en alvorligere undertone hva gjelder denne pappaen og forsømmelsen av barna. Denne boken er lest med stort hell i flere klasser, akkompagnert av ville latterbrøl.

 

Pitbull

Bøkene om Pitbull-Terje

av Endre Lund Eriksen

Jim har to kule kompiser, Kurt og Roger. En dag begynner imidlertid en ny gutt i klassen, og det er en livsfarlig fyr som kaller seg Pitbull-Terje. Han bestemmer seg for at han og Jim skal være bestevenner. –Fra nå er vi bestevenner, sier han. –Ellers banker jeg deg! Jim viser ham den hemmelige bunkersen sin, men når Kurt og Roger tar den fra dem, må de finne på noe lurt sammen. Et vennskap er etablert.

Bøkene tar opp vanskelige temaer å en god måte. Terje er overvektig, blir ertet, har en alkoholisert far, mens Jim har en mor med angst. Mobbing, alkoholisme, angst, omsorgssvikt og vennskap er temaer man kan ha samtaler om i tilknytning til disse bøkene. Bøkene har mye direkte tale, er enkel å lese og fungerer godt også som høytlesningsbok. For «Pitbull-Terje går amok» fikk Endre Lund Eriksen Kultur- og kirkedepartementets litteraturpris for beste barne- og ungdomsbok 2002. Filmen basert på boken, vant også Amandaprisen for beste barne- og ungdomsfilm.

 

markus_og_sigmund

Markus og Sigmund

av Klaus Hagerup

Markus er en liten og beskjeden gutt med gjennomsnittlige evner, mens hans bestevenn Sigmund, er høy, vakker, begavet og svært selvsikker. Tidligere er det Markus som altfor lett har forelsket seg, men denne gang er det Sigmund som faller pladask. Sigmund blir hjelpeløst forelsket i rappe-dronningen Bente og går til ytterligheter av personlighetsforvandlinger for å vinne henne. Markus er hans velvillige hjelper inntil han selv faller i kjærlighetens og lojalitetskonfliktens felle.

Dette er den fjerde boken i den populære serien om Markus. Boken er skrevet med mye humor og har mang en komisk scene, men samtidig er den svært ærlig i sin behandling av tenåringens følsomhet og oppriktighet.

 

 

Eva og Adam

Bøkene om Eva og Adam

av Måns Gahrton

Tidligere var Adam og Eva bare venner. Men så skjedde det: De ble kjærester!

Dette er bøker for dem som befinner seg i førpuberteten og er på full fart inn i ungdomstiden. Bøkene handler tross alt om det viktigste i de årene; skole, venner og forelskelse. Gjennom bøkene følger vi Eva og Adams vennskap, usikkerhet, sjalusi, forelskelse, skuffelser og forsoninger, skoletimer og samvær med klassevenner, fester og gitartimer og mye, mye mer. Det er flere forviklinger i Eva og Adams liv, men som regel går det bra til slutt. I hvert fall for en stund … Filmatiseringen av bøkene ble en stor suksess. Her er gjenkjennelsens glede stor!

 

den-siste-magiker

Den siste magiker

av Sigbjørn Mostue

Simen Clausens liv blir brått snudd på hodet etter at han får knust en rute hos byens original. Det viser seg at mannen i virkeligheten er en ekte magiker, og i tillegg den siste gjenlevende magikeren i verden. Han trenger en etterfølger, og valget faller på Simen.

Dette er en spennende bok om magiens verden. Den er ikke bare svært underholdende, men både moral og etikk er flettet inn i historien. Boken er lystig, trist og vemodig på en gang. Dette er første bok i en trilogi.

 

 

Ulverbror

Ulvebror

av Michelle Paver

Torak er 12 år og på flukt. Han er såret og alene, men en foreldreløs ulvevalp slutter seg etter hvert til ham, og sammen med Renn, jenta fra Ravneklanen, legger de ut på ferden mot Verdensåndens fjell.

Dette er en eventyrlig bok om vennskap, overlevelse og svik. Den tar deg med tusener av år tilbake i tiden, til skogens urmørke, og til en verden full av overtro. Dette er også en verden med ulver, kjempeokser og skjulte folk. Tidsmessig er den lagt rundt steinalder. Det er skrevet flere bøker om Torak.