Velg en side

6. – 7. trinn

Både hjemme og på skolen er det viktig at barn blir lest høyt for. Selv etter at de selv har lært å lese, er det svært verdifulle språklige erfaringer som kommer gjennom å bli lest høyt for og ha samtaler rundt innholdet. Her følger tips til høytlesningsbøker for barn på 6. – 7. trinn. Bøkene er også fine egenlesingsbøker for denne aldersgruppen. Tipsene er utarbeidet i samarbeid med flere av lærerne i Øvre Eiker kommune.

 

Krokodilletyven

av Taran Lysne Bjørnstad og Christoffer Grav (ill.)

Odd er redd for mye. Store hunder og store ungdommer gjør at han føler seg enda mindre enn det han er. Han blir valgt sist i gymtimen på skolen, og blir ofte ertet av de andre elevene. Så når klassen drar på tur til Akvariet og Odd møter reptilsjefen Rolf, som har tatoveringer, ring i øret, og som tør å holde en sprell levende krokodille, har Odd funnet sitt forbilde. Han vil bli like tøff som Rolf, så han legger en halsbrekkende plan som involverer å stjele en krokodille og gjemme den på gutterommet. Men så oppstår det en hel rekke vanskeligheter som Odd ikke hadde tenkt på. Det er ikke så lett å skulle ta vare på en krokodille, selv om den er både liten og søt.

En morsom og var fortelling, som tar opp viktige tema som det å føle seg utenfor, om det er greit å stjele og om hvordan man skal ta vare på eksotiske dyr. Illustrert.

 

Hyperpubertet

av Vera Micaelsen

Camilla er 13 år og har nettopp begynt på ungdomsskolen. Hun er ikke blant de kuleste jentene, for hun har ikke fått pupper ennå. På en klassetur blir hun sittende litt for seg selv, og ser et merkelig lys på himmelen. Deretter faller hun i en slags koma. Når hun våkner har kroppen hennes blitt hormonforstyrra, og hun befinner seg i en hyperaktiv pubertet, der puppene plutselig er enorme for så i neste øyeblikk forsvinne helt, og hun får super-mensen og blør ned hele senga.

Bokas tema passer godt for de som er i overgangsfasen mellom barn og ungdom, om det å være usikker på hvordan det er riktig å oppføre seg og hvor man har sin plass. Micaelsen har jobbet mange år med barn og unge, og hun klarer å få fortalt om en vanskelig periode i mange barns liv med både humor og spenning. Her blir puberteten såpass overdrevet at det blir litt ekkelt og ganske festlig, samtidig som det er tydelige skildringer av hvordan det er å ikke være den populære, og hvor vanskelig det kan være å si ifra til venner om noe man ikke syns er greit.

 

fluesommer-f

Fluesommer

av Arne Svingen

Kasper vil helst hoppe stav. Han bor sammen med mamma og pappa, og pappa kan av og til bli fryktelig sint. En dag flytter Bentein inn hos dem, siden moren hans er kreftsyk og Bentein trenger et sted å være mens hun behandles. Et gryende vennskap er stiftet. Men det må jo bli katastrofe når noen andre kommer inn i huset og opplever den veldig sinte pappaen?

Denne boken er så varm, klok og morsom, at den bør leses av alle som er glad i bøker. Den omhandler flere vanskelige tema, og da spesielt vold i hjemmet, men behandler det på en slik måte at boken ikke blir altfor trist å lese. Boken er ispedd mye humor og kjappe replikker som gjør at man kan trekke på smilebåndet samtidig som man synes synd på løvetannbarnet Kasper.

 

Muffe tar saken

av Arne Garvang

En humoristisk og samtidig alvorlig fortelling om hvorfor noen barn er ekle mot andre, og at forklaring kanskje kan være at de ikke har det så godt hjemme. «Muffe» (Mons Ulrik Ferdinand André) oppdager ved en tilfeldighet å se skolens store skrekk, Dina, sitte og gråte med et kosedyr en tidlig morgen. Han bestemmer seg for at dette er såpass rart at han skal finne ut av det, og begynner å lære seg noen spiontriks som gjør at han kan komme nærmere Dina. Han har også en tafatt og distré far, som glimter til når det gjelder som mest.

Boka er kort og skrevet med en muntlig fortellerstemme, som gjør at den egner seg særlig godt til høytlesning. Lydboka er også herlig å høre på, og lest av forfatteren selv.

 

gregor_i_underlandet

Gregor i Underlandet

av Suzanne Collins

Gregor, 11 år, og lillesøsteren Boots bor i New York. En kveld når Gregor skal passe lillesøster, faller hun gjennom en åpning i vaskekjelleren. Gregor følger etter, og faller og faller og faller. Det viser seg at de har kommet til det mørke Underlandet, en verden befolket av enorme edderkopper, flaggermus, kakerlakker, rotter og bleke mennesker med lilla øyne. Det som er så rart, er at denne verdenen har ventet med stor iver på at søskenparet skal komme. Gregor er nemlig omtalt som kriger i en gammel profeti, og Boots er prinsessen alle kakerlakkene tilber. Men så er ikke alt som det skal være i Underlandet, og Gregor og Boots må ordne opp.

Dette er en spennende fantasyfortelling fra forfatteren bak «Dødslekene». Det er ventet fem bøker i denne serien hvor spenning, grøss og humor lever i skjønn forening.

 

Bortenfor-trollbundet

Bortenfor-bøkene

av Jacqueline West

Da elleve år gamle Olivia flytter inn i den gamle steinvillaen i Linden Street, begynner hun snart å ane at ikke alt er som det skal. Det er noe med de rare maleriene som dekker veggene. Men det er først når hun finner et par gammeldagse briller i en støvete hylleskuff, at hun oppdager noe ytterst besynderlig: Hun kan reise inn i bildene, til stedet Bortenfor. Dette er et rike som både er underlig stille og urovekkende dystert. Snart oppdager Olivia at Bortenfor bærer på mange hemmeligheter, og Olivia er til slutt viklet inn i et komplott som er mørkere og farligere enn hun hadde kunnet forestille seg.

I disse fantasybøkene følger vi en tøff heltinne gjennom mange spennende utfordringer. Bøkene er i det hele tatt svært spennende, og med et levende og variert språk er dette blitt populære bøker hos både barn og voksne.

litt-av-en-plan

Litt av en plan

av Arne Svingen

Håkon kommer hjem en dag til en lapp fra pappa hvor det står at han har funnet den store kjærligheten og at barna derfor må ringe mormor slik at hun kan passe på dem. Det er bare det at mormor er så fæl at Håkon bestemmer seg for at han og lillesøsteren Ida kan være alene hjemme i stedet. Det er jo litt av en plan! Men dessverre går ikke alt som planlagt …

Dette er en utrolig morsom bok. Håkon må komme med den ene hysteriske bortforklaringen etter den andre slik at ingen skal fatte mistanke om at de er alene hjemme. Imidlertid kan man samtidig ane en alvorligere undertone hva gjelder denne pappaen og forsømmelsen av barna. Denne boken er lest med stort hell i flere klasser, akkompagnert av ville latterbrøl.

 

Tyskerne kommer

Adolf og banden hans: Tyskerne kommer!

av Tor Edvin Dahl

Adolf og banden hans opplever at det blir krig i Norge. Det går rykter om at Oslo skal bombes. Voksne og barn flykter ut av byen, men Adolf, Borghild og Klaus flykter ikke. De drar til den hemmelige hula. Men så forsvinner Klaus … Plutselig er Adolf og banden hans trukket inn i noe fryktelig farlig.

Dette er første bok om Adolf og banden hans. Bøkene skal følge dem fra tyskerne kommer i 1940 og gjennom fem farlige og harde krigsår. Disse bøkene er fulle av realistisk spenning, samtidig som de er trofaste mot historien og 2. verdenskrig. Disse kan gjerne leses i forbindelse med arbeid rundt nevnte tema.

 

Aston-Martin

Aston Martin

av Magnus Buen Halvorsen

Sverre bor sammen med moren sin. Faren hans døde av kreft for fire år siden. Hver dag sitter Sverre i vinduskarmen og noterer bilene som kjører forbi. Han har tenkt å lage et flott søylediagram over alle bilmerkene han ser. Da vil sikkert moren vil bli stolt. Eller i det minste legge merke til at han finnes.

I denne boken får vi være med på Sverres opp- og nedturer i hverdagen og i følelseslivet. Han savner faren sin, noe også moren gjør, men i den grad at hun ikke klarer å ta seg av Sverre. I boken blir det så tydelig at åpenhet og varme mellom mennesker som står hverandre svært nær, faktisk kan være det vanskeligste i verden. Boken er underholdende og klok, og er litt ekstra god å lese for de som kan kjenne seg igjen i Sverre.

vallona

Spøkelsesskipet Vallona

av Lena Ollmark og Mats Wänblad

Karl skal bo noen uker hos morfar i den vesle byen Krappsjø. Stedet er ganske annerledes nå på høsten enn hva det er om sommeren, og en mystisk tåke ligger over det vesle stedet. Det viser seg at denne tåken skjuler noen dystre hemmeligheter som enkelte vil gå over lik for å holde skjult. Når morfar plutselig forsvinner, må Karl og venninnen Sara begi seg ut i tåken på leting etter ham.

I denne boken er det mange gode grøss for de som liker skumle fortellinger med fæle hemmeligheter fra gamle dager. Man bør ikke være altfor redd for spøkelser om man skal lese denne boken …

 

Jernmannen

Jernmannen

av Ted Hughes

Den mystiske Jernmannen faller utfor en klippe og går i knas. Imidlertid får han satt seg selv sammen igjen. Men så trenger han mat, og går løs på traktorer og gravemaskiner – noe som gjør bøndene ville av raseri og frykt. De fanger og begraver Jernmannen levende, men heldigvis kjemper han seg fri igjen. Vesle Hogarth er den eneste som forstår at Jernmannen bare følger sin natur, og at han egentlig er ganske sårbar. Dessuten kan han være til nytte. Hogarth får en god ide som involverer skrapmetall …

Dette er en nyutgivelse av Ted Hughes’ klassiker fra 1968. Den er skrevet på lyrisk form, og da også oversatt av lyriker Arne Ruste. Boken er nyillustrert av Laura Carlin, og hennes kalde, dramatiske bilder fungerer godt med teksten. Dette er et moderne eventyr med et ønske om fred og forståelse. Må leses høyt med barna på ganske annen måte enn vanlige romaner.

Nobelmysteriet

Nobelmysteriet

av Ingeborg Dybvig

Claras far skal til Stockholm for å ta bilder av den norske Nobelpris-vinneren. Clara blir med ham på reisen. Så blir vinneren slått ned og Nobel-medaljen stjålet. Clara får streng beskjed av sin far om ikke å leke detektiv, men det er jo umulig når den mystiske mannen med ringen stadig dukker opp …

Krim for de unge. Dette er en av flere spennende bøker i Ego Spenning-serien. Ego-bøkene er Cappelen Damms utvalgte kvalitetsbøker for ungdom mellom 10-14 år. Har de først fått snusen i en av dem, er det mange liknende bøker i samme serie å kaste seg over.

 

Pitbull

Bøkene om Pitbull-Terje

av Endre Lund Eriksen

Jim har to kule kompiser, Kurt og Roger. En dag begynner imidlertid en ny gutt i klassen, og det er en livsfarlig fyr som kaller seg Pitbull-Terje. Han bestemmer seg for at han og Jim skal være bestevenner. –Fra nå er vi bestevenner, sier han. –Ellers banker jeg deg! Jim viser ham den hemmelige bunkersen sin, men når Kurt og Roger tar den fra dem, må de finne på noe lurt sammen. Et vennskap er etablert.

Bøkene tar opp vanskelige temaer å en god måte. Terje er overvektig, blir ertet, har en alkoholisert far, mens Jim har en mor med angst. Mobbing, alkoholisme, angst, omsorgssvikt og vennskap er temaer man kan ha samtaler om i tilknytning til disse bøkene. Bøkene har mye direkte tale, er enkel å lese og fungerer godt også som høytlesningsbok. For «Pitbull-Terje går amok» fikk Endre Lund Eriksen Kultur- og kirkedepartementets litteraturpris for beste barne- og ungdomsbok 2002. Filmen basert på boken, vant også Amandaprisen for beste barne- og ungdomsfilm.

stormbreaker

Bøkene om Alex Rider

av Anthony Horowitz

Alex Rider er en 14 år gammel gutt som arbeider, noe mot sin egen vilje, for MI6. Han behersker flere språk, er god i kampsport og er en ung og ettertraktet agent som stadig befinner seg midt i actionfylte eventyr.

Bøkene om Alex Rider er spionbøker for de unge. De er spenningsfylte og har god fremdrift, noe som har gjort dem svært populære, særlig blant gutter.

 

 

 

markus_og_sigmund

Markus og Sigmund

av Klaus Hagerup

Markus er en liten og beskjeden gutt med gjennomsnittlige evner, mens hans bestevenn Sigmund, er høy, vakker, begavet og svært selvsikker. Tidligere er det Markus som altfor lett har forelsket seg, men denne gang er det Sigmund som faller pladask. Sigmund blir hjelpeløst forelsket i rappe-dronningen Bente og går til ytterligheter av personlighetsforvandlinger for å vinne henne. Markus er hans velvillige hjelper inntil han selv faller i kjærlighetens og lojalitetskonfliktens felle.

Dette er den fjerde boken i den populære serien om Markus. Boken er skrevet med mye humor og har mang en komisk scene, men samtidig er den svært ærlig i sin behandling av tenåringens følsomhet og oppriktighet.

Basic CMYK

En pingles dagbok

av Jeff Kinney

Greg er midt imellom en sjefete storebror og en sippete lillebror. Han har velmenende, men helt håpløse foreldre, og er ikke så populær på skolen som han synes han fortjener å være. Greg har også nerdete venner som ødelegger alle sjanser hos det motsatte kjønn. Det er altså mye som gjør hverdagen hans litt vanskeligere, men det er aldri hans skyld når ting går galt.

Dette er bøker som man kan le høyt av! Serien begynte som små tegneseriestriper på internett, men er nå verdensberømte bøker. Forfatteren treffer målgruppa så det suser. Her er det høy grad av gjenkjennelse, treffsikre og morsomme tegninger, og episodiske, korte kapitler. Dette har vært av de mest utlånte bøker ved biblioteket de siste årene. For sin innsats for å gjøre lesevegrere til bokelskere, har Time Magazine kåret Jeff Kinney til én av de hundre mest innflytelsesrike personer i verden.

ennnokkel

En nøkkel, en gåte og fire brev

av Rebecca Stead

12-åringene Miranda og Sal er bestevenner, og trives i godt i nabolaget på Manhattan, New York. Men så begynner det å skje underlige ting. Miranda finner en lapp med en mystisk beskjed, og snart mottar hun flere. Hun forstår at avsenderen vet hva som kommer til å skje i fremtiden, og snart er Miranda overbevist om at hun kan avverge et tragisk dødsfall …

Dette er en smart, spennende og oppslukende bok, men samtidig krever den at leseren henger med i en intrikat fortelling. Her må man gjerne bla seg litt tilbake og få med seg tidligere detaljer for å forstå senere hendelser. I en klasse vil man ha mange hoder som kan huske, og ved høytlesning er det mange av livets store spørsmål som kan diskuteres med utgangspunkt i boken. 7. trinn.

 

KnaskEllerKnep

Bøkene om Simen og Tuva

av Tore Aurstad og Carina Westberg

Simen og Tuva befinner seg stadig i farlige situasjoner. Ved hjelp av kløkt og samarbeid, må de hamle opp med ulike skurker og skumle personer.

Disse bøkene tilhører Løve Pluss-serien. Løve pluss er spenning skrevet for de mest øvede Leseløve-leserne. Bøkene har mindre bokstaver og litt mer omfattende tekst. Språklig og innholdsmessig er tekstene mer utfordrende. Passer også fint til høytlesning.

 

 

Berts dagbok

Berts dagbok

av Anders Jacobsson og Sören Olsson

Bert Ljung liker jenter, spiller fotball og er bassist i rockebandet Heman Hunters. Og så skriver han dagbok.

Bert-bøkene er en serie romaner i dagbokform. Her er det mye humor, komiske personer og latterlige episoder som får latteren til å sitte løst. Gjenkjennelsen med det indre og gryende ungdomskaoset, gjør at man fryder seg under høytlesningen. Litt flau kan man også bli … Det er laget tegneserier, tegnefilm og filmer av bøkene om Bert.

 

Eva og Adam

Bøkene om Eva og Adam

av Måns Gahrton

Tidligere var Adam og Eva bare venner. Men så skjedde det: De ble kjærester!

Dette er bøker for dem som befinner seg i førpuberteten og er på full fart inn i ungdomstiden. Bøkene handler tross alt om det viktigste i de årene; skole, venner og forelskelse. Gjennom bøkene følger vi Eva og Adams vennskap, usikkerhet, sjalusi, forelskelse, skuffelser og forsoninger, skoletimer og samvær med klassevenner, fester og gitartimer og mye, mye mer. Det er flere forviklinger i Eva og Adams liv, men som regel går det bra til slutt. I hvert fall for en stund … Filmatiseringen av bøkene ble en stor suksess. Her er gjenkjennelsens glede stor!

j:/Mosaic/share/workareapost5220

Nino Glass: Kidnapperne fra Subcity

av Øistein Borge

Oppfinner og alenepappa Hermann Glass forsvinner på mystisk vis fra åpen gate i London, og hjemme i Norge sitter den 13 år gamle Nils Norbert, Nino, og er sikker på at faren er kidnappet. Ved hjelp av sin trofaste delfin, Solo, kommer Nino seg til London hvor flere mysterier må løses. Der begynner også jakten på Conrad Finks, en banditt som har planer om å bygge en undersjøisk by som skal fungere som fristed for ettersøkte forbrytere.

Dette er en spennende thriller skrevet for ung ungdom. Den er godt fortalt, og gjør at man får lyst til å lese også de neste bøkene om unggutten Nino Glass. Dette er en god bok om vennskap, lojalitet og mot til å ikke gi opp.

den-siste-magiker

Den siste magiker

av Sigbjørn Mostue

Simen Clausens liv blir brått snudd på hodet etter at han får knust en rute hos byens original. Det viser seg at mannen i virkeligheten er en ekte magiker, og i tillegg den siste gjenlevende magikeren i verden. Han trenger en etterfølger, og valget faller på Simen.

Dette er en spennende bok om magiens verden. Den er ikke bare svært underholdende, men både moral og etikk er flettet inn i historien. Boken er lystelig, trist og vemodig på en gang. Dette er første bok i en trilogi.

 

 

Ulverbror

Ulvebror

av Michelle Paver

Torak er 12 år og på flukt. Han er såret og alene, men en foreldreløs ulvevalp slutter seg etter hvert til ham, og sammen med Renn, jenta fra Ravneklanen, legger de ut på ferden mot Verdensåndens fjell.

Dette er en eventyrlig bok om vennskap, overlevelse og svik. Den tar deg med tusener av år tilbake i tiden, til skogens urmørke, og til en verden full av overtro. Dette er også en verden med ulver, kjempeokser og skjulte folk. Tidsmessig er den lagt rundt steinalder. Det er skrevet flere bøker om Torak.