Velg en side

Bursdagsinnbydelser 3 – 6 år

 

20 ÅR – 20 BØKER

Bli med og les en bok for hvert år Bokbamsen har vært i farta! Noen kan lese for deg, eller du kan høre på lydbok. Det er det samme hvilken rekkefølge bøkene leses i. Alle de 20 bøkene i invitasjonen kan du låne på biblioteket, men det kan hende du må vente litt på noen av dem. Når dere har lest en bok, kan dere krysse den av og sette ring rundt om du likte boka godt, syntes den var ok eller ikke likte den. Husk at dersom dere har lest noen av bøkene tidligere, så må de leses igjen. Når dere har funnet og lest alle bøkene, kan du vise frem invitasjonen din på biblioteket, og da vil du få en liten premie av oss. Kos deg med bøkene! Les og vær glade!

Under kan dere lese mer om bøkene i invitasjonen:

 

2001 – Ingen, Svein Nyhus

En mann som heter Ingen bor i et hus for seg selv. Ingen spiller kort og Ingen leker, men han er nok litt ensom. Helt til han en dag skriver et brev som Noen finner …

Dette er en underfundig og litt annerledes bok med en tekst som kan leses på flere plan. Den voksne som leser vil nok oppfatte mange dybder som barnet ikke vil få med seg, men kanskje det kan oppstå noe spennende når denne boka leses sammen? Her åpnes det for både humor og alvor i tekst og bilder. Illustrasjonene er minimalistiske, holdes i få farger, og er typiske for Svein Nyhus. En så interessant forfatter og illustratør fortjener en plass på leselista vår!

 

2002 – Pulverheksa lager bursdagsfest, Ingunn Aamodt

Tyven har bursdag, og Pulverheksa bestemmer seg for å lage en bursdagsfest for ham sammen med katten Hokus og kråka Pokus. Men hva i all verden skal de gi ham i gave?

Dette var den fjerde boka som kom om Pulverheksa. Den snille og omsorgsfulle heksa med alle de morsomme vennene har i mange år vært svært populær hos mange barn, og selvsagt måtte vi ta med en pulverheksbok om bursdag på Bokbamsens bursdagsliste!

 

 

2003 – Mamma Mø prøver sklia, Jujja Wieslander og Sven Nordqvist (ill.)

Mamma Mø ser på barna som har satt en sklie ned i vannet en varm sommerdag. Til tross for Kråkas protester, bestemmer hun seg for å prøve å skli når barna har gått hjem. En ku er imidlertid litt tung for denne sklia, og plutselig ser den helt ødelagt ut. Hva skal Mamma Mø og Kråka gjøre med det?

Dette er en av mange, koselige fortellinger om Mamma Mø. Her går humor og oppfinnsomhet hånd i hånd. Mange barn kjenner nå også Mamma Mø fra Barne-TV. Den kjente, kjære kua og den lille temperamentsfulle kråka måtte selvsagt få en plass på boklista vår!

 

 

 

2004 – Apestreker, Julia Donaldson og Axel Scheffler (ill.)

Den lille apeungen sitter ensom i jungelen og finner ikke mammaen sin. En sommerfugl bestemmer seg for å hjelpe den lille apen, men leteaksjonen går nok ikke helt som apen hadde tenkt seg …

Dette er en sjarmerende og morsom bok fra radarparet bak blant annet Gruffalo-bøkene. Fargerike illustrasjoner og en tekst på rim forteller historien. Dette er en av de bøkene som Bokbamsen har lest om og om igjen for svært mange barn i løpet av årene. Det virker ikke som om verken Bamse eller barna går lei av denne, så da måtte vi selvsagt ha den på bursdagslista!

 

 

2005 – Lille Frosk, Jakob Martin Strid

En natt i København farer plutselig en meteoritt gjennom taket til en froskefamilie. Inni den finner de Lille Frosk. De tar vare på ham som sin egen lille frosk, men etter hvert viser det seg at Lille Frosk kan være ganske så rampete. Veldig rampete, faktisk. Da blir det ikke så lett for verken liten eller stor i froskefamilien …

Dette er en svært morsom, smågal og også ganske så rørende bok om en liten frosk som sliter med å finne sin plass i verden. Det ligger mye humor i illustrasjonene i boka, og mange vil nok kjenne igjen streken til forfatteren av de populære bøkene om Mimbo Jimbo. Smågale frosker er det plass til på Bamses liste!

 

 

2006 – Garmanns sommer, Stian Hole

Garmann skal begynne på skolen når sommeren er slutt. Han gruer seg. Det kjennes som om han har sommerfugler i magen. Garmann lurer på om voksne gruer seg til noe, og han grubler og funderer på livets små og store overganger, på løse tenner og på livet og døden.

Dette er en poetisk og nydelig bok om den siste sommeren før skolestart. Illustrasjonene er noe helt for seg selv, og tekst og bilder spiller sammen på en fantastisk måte. Liten og stor kan gå på oppdagelsesferd i både ord og bilder. Forfatteren er født og oppvokst i Hokksund, er fast gjest på Bokbamsens leselystfestival, og er i det hele tatt en av Bokbamsens favorittforfattere. Denne boka ble tildelt Brageprisen 2006, og har siden fått flere internasjonale priser. Da er det bare rett og rimelig at den også får en gjev plass på Bokbamsens bursdagsliste!

 

 

2007 – Lillesøster går til barnehagen, Kari Grossmann

Farmor skal følge Lillesøster til barnehagen. Det regner ute, og Lillesøster kler seg godt med klærne til både den ene og den andre. Gummistøvler vil hun derimot slett ikke ha på. Men farmor er nok ganske så lur …

Dette er en av mange bøker om den temperamentsfulle, men godhjertede Lillesøster. Dette er bøker som skildrer hverdagslivet. Både stor og liten kjenner seg igjen i situasjoner som blir beskrevet i bøkene. Siden så mange barn elsker de små bøkene om Lillesøster, måtte hun selvfølgelig få bli med på leselista.

 

2008 – Mine to oldemødre, Lisa Aisato

Møt to sterke, men svært så ulike gamle damer fra to ganske så ulike land. En norsk oldemor kan man sitte på fanget til og spise kaker hos. En gambisk oldemor på bilde i stua og på sprakete telefonlinje kan man drømme om …

Dette er en varm og vakker bildebok om å ha røtter i flere land. Lisa Aisato har selv vokst opp med to oldemødre på hvert sitt kontinent, og i denne boka gir hun oss litt av sin egen historie. Lisa Aisato er i dag svært kjent, både som forfatter og illustratør, og har vært med på å berike barnelitteraturen med sine poetiske tekster og vakre, spennende illustrasjoner. Denne boka var imidlertid hennes debut som barnebokforfatter, og er en av få bildebøker om å vokse opp med flerkulturelle røtter. Vi ville derfor gjerne ha den med på lista vår!

 

 

2009 – Bukkene Bruse på badeland, Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund (ill.)

Må de tre bukkene Bruse dra til setra hvert eneste år, liksom? Hvordan hadde det gått om de dro til badeland i stedet? Denne sommeren gjør de nettopp det. Men så dukker trollet sannelig opp der også …

Dette er en ellevill fortelling om en annerledes sommer for de tre bukkene Bruse. Her er det mye moro for liten og stor! Siden denne boka ble en så stor suksess, har det kommet flere bøker om de moderne og morsomme bukkene. Her er det bare å lese og le høyt av tekst og illustrasjoner. Selvsagt måtte vi ha med denne boka på bursdagslista!

 

 

2010 – Tambar er et troll, Tor Åge Bringsværd og Lisa Aisato (ill.)

Tambar ser ut som en helt vanlig gutt, men han har en stor hemmelighet: Han er nemlig egentlig et troll, og det må ingen få vite! Trollhalen gjemmer han bort inni buksene, så den saken er grei. Men så har han disse voldsomme trollkreftene, og de er ikke alltid så enkle å skjule. Særlig ikke når to gutter er slemme mot bestevennen Gurine …

Dette er den første av mange bøker om den lille trollgutten Tambar. I bøkene leker forfatteren med flere skikkelser fra folkeeventyrene våre og plasserer dem inn i en moderne, norsk hverdag. Resultatet har blitt en serie med spennende, morsomme bøker mange barn har blitt veldig glade i. En snill trollgutt måtte vi selvfølgelig få plass til på boklista!

 

2011 – Når alle sover, Nicolai Houm og Rune Markhus (ill.)

Når alle sover, våkner Boba. Han er en kjempe som går gjennom byen hver natt og smadrer alt han ser. Etter ham kommer Fetir Lutemann som reparerer alt igjen. Ingen vet noe om dem, bortsett fra bakeren og datteren hans. En natt skader Fetir Lutemann foten, får ikke reparert alt, og byen våkner til Bobas ødeleggelser. Men hva skjer når de finner og fanger ham?

Dette er både en spennende og en rørende historie om en gigantisk kjempe og om en liten jente som ønsker å hjelpe ham. Illustrasjonene er holdt i få farger og står svært godt til teksten. På biblioteket er vi mange som er svært glade i Boba, så dermed måtte boka med på bursdagslista vår!

 

 

2012 – Bruk skallen! sa Pappa Åberg, Gunilla Bergström

Albert og Milla synes pappa Åberg er urettferdig. Skal han liksom straffe dem for noe som de ikke er skyld i? Men er det nå egentlig det pappa gjør? Pappa Åberg er nok litt lurere enn som så …

Da denne boka kom i 2012, var det mange som ble litt ekstra glade. Helt siden den første boka om Albert Åberg kom i 1972, har bøkene om den lille gutten som bor sammen med pappaen sin blitt svært populære. Denne boka inneholder samme type fortelling, lune humor og klokskap som så mange av de andre bøkene. Én ting er dog annerledes: Pappa Åberg røyker ikke lenger pipe! Albert Åberg er en av Bokbamsens store helter, så en bok om ham måtte selvfølgelig inn på lista!

 

 

2013 – Alvin Pang på rømmen, Endre Lund Eriksen, Olve Askim (ill.)

Alvin Pang bor sammen med moren, søsteren Elvira og stefaren Freddy. Det er planleggingsdag i barnehagen, og Alvin tenker at dagen skal brukes til akkurat det han vil. Stefaren Freddy vet imidlertid å sette grenser, og Alvin blir så sur at han bestemmer seg for å rømme. Han kidnapper i samme slengen lillesøsteren sin, og det er nok ikke så lurt …

Dette er den fjerde boka om Alvin Pang. Her er det mye å kjenne seg igjen i for både liten og stor! Bøkene om Alvin er skrevet med en stor porsjon humor, men også med mye varme. Vi synes Alvin virkelig fortjener en plass på bursdagslista vår!

 

2014 – Karsten og Petra på tur, Tor Åge Bringsværd og Anne G. Holt (ill.)

Karsten og Petra skal på overnattingstur i skogen sammen med mammaen til Petra. Mamma har med et telt, og Karsten og Petra har med seg hver sin sovepose og en skikkelig tursekk. I skogen er det mye å finne på: De bader, leker gjemsel, griller og finner dyrespor.

Dette er en av mange bøker i serien om Karsten og Petra. Bøkene om Karsten og Petra har blitt svært populære hos mange barn, og de omhandler tema som de fleste barn kan kjenne seg igjen i. NRK har filmatisert mange av bøkene, og det har ført til et oppsving i antall Karsten og Petra-fans. Bøkene er dessuten skrevet av en bauta i norsk barnelitteratur, og det er klart at vi skulle få plass til en av disse på lista vår!

 

2015 – Hvor er mammaen min? av Chris Haughton

Den lille ugla havner på avveie og synes det er vanskelig å finne veien hjem igjen. Lille ekorn prøver å hjelpe ham med å finne mammaen, men de finner i stedet mange andre dyr som slett ikke likner på den lille ugla. Klarer de å finne mamma til slutt?

Dette er en enkel og søt bok, men med masse humor for barn. Den er illustrert i en helt spesiell stil slik bare denne forfatteren kan. Boka har vært med på mang en lesestund sammen med Bokbamsen, og den får alltid smil og latter frem hos mange barn. Humor for de minste skal man ikke kimse av, og derfor skal denne boka selvsagt med blant bøkene som skal leses.

 

2016 – Rasken rydder, Emily Gravett

Rasken er en grevling med ryddemani. Han elsker å rydde og vaske og skrubbe, og ordner med både dyr og trær i skogen. Men så tar han helt av og glemmer hva en skog egentlig skal være. Kan han få gjort det godt igjen?

Dette er en bok med vakre illustrasjoner og en drivende tekst på rim. Den har et klart miljøbudskap: Ta vare på skogen og la den være litt ruskete og buskete! Siden vi mener at barn skal få lov til å klatre i trærne og ligge i mose og spise blåbær og gnage litt på bark, synes vi det er ekstra viktig å ta vare på skogen vår. Derfor måtte denne boka inn i bursdagsinvitasjonen.

 

 

2017 – Brage tenner så det brenner, Robert Starling

Brage er egentlig en vennlig drage, men når noen forteller ham hva han skal gjøre eller hva han ikke kan, blir han fryktelig sint. Det er jo ikke så lett å være rundt Brage når han blir sint, for Brage tenner på alle plugger og setter fyr på det meste rundt seg. En dag får vennene nok, og de orker ikke å være sammen med ham mer. Brage må lære seg å styre temperamentet, og etter å ha begynt å få teken på det, legger han merke til at mange dyr har ulike måter å kjølne seg ned på: Reven må se på noe fint, kråka må snakke om det, kaninen må ut og løpe og mamma teller til ti. Så er det faktisk mange andre morsomme ting å bruke ilden sin på …

Dette er en fin bok om sinnemestring. Morsomme illustrasjoner gjør at leseren må le litt underveis av alt som blir svidd til aske, men først og fremst følger vi denne lille dragen langs veien han må gå for å få det litt lettere med seg selv og de som er rundt ham. En hjelpebok for sinnatagger ønsket vi selvsagt å få med på leselista vår!

 

2018 – Rare Reidar, Rut Granli og Bård Sletvold Torkildsen

Det nærmer seg Halloween, og Reidar gleder seg! Han skal  være en skummel hai som skremmer alle. Men så er det mamma som syr kostymet hans, og når hai-kostymet er ferdig, ser han i grunn bare rar ut. Kommer hele kvelden til å bare bli pinlig nå?

Dette er en morsom bok om en glad familie der foreldrene er like ivrige som barna når det kommer til utkledning og godteri. Så viser den oss også at det er greit å føle seg litt rar av og til og at det kanskje går an å le litt godhjertet av både seg selv og andre. Illustrasjonene er fargerike og uttrykksfulle og står godt til teksten. En norsk bok om en nyere skikk som har kommet for å bli – den måtte vi la få en plass på lista vår.

 

2019 – Monsta – Verdens søteste monster, Dita Zipfel og Mateo Dineen (ill.)

Monsta er opplært til å skremme. Det er det beste han vet. Faren hans var også en skikkelig skummel type. Men så er Monsta så bitteliten, og han klarer ikke å skremme et lite barn engang! Hva skal et monster gjøre med det?

Dette er en morsom bok om et søtt, lite monster det er lett å bli glad i. Dersom du var redd for monstre før, vil du ikke være det etter å ha lest denne boken. Herlige illustrasjoner forteller like mye som teksten i denne boka. Teksten er skrevet med slurvete håndskrift, og skal være monsterets egne nedtegnelser. Det fungerer fint når en voksen leser. Mange barn synes monstre er slik deilig og litt skummelt spennende, og da ønsket vi å få med en godslig monsterbok på jubileumslista vår!

 

 

2020 – Surpomp, Suzanne Lang og Max Lang (ill.)

Sjimpansen Jim våkner en dag og er i dårlig humør. Det er en nydelig dag i jungelen, og alle de andre dyrene syns det er merkelig at han kan være så sur på en så fin dag. Jim påstår at han ikke er sur, men ingen tror på ham. Han går jo tross alt rundt og luter med skuldrene, rynker bryna og skuler rundt seg. Så da prøver Jim å se glad ut utenpå. Kanskje det vil føre til at han føler seg bedre innvendig også?

En gøyal og enkel bok om det å ha en litt dårlig dag, være i dårlig humør, og om gode råd som kanskje ikke fungerer så godt likevel. Teksten er kort og illustrasjonene fargerike og fine. Siden både bamser og folk kan være litt surpompete av og til, hadde vi lyst til å ta med denne boka på bursdagslista vår også!