Velg en side

Bursdagsinnbydelser 6 – 9 år

20 ÅR – 20 BØKER

Bli med og les en bok for hvert år Bokbamsen har vært i farta! Du kan lese selv, noen kan lese for deg, eller du kan høre på lydbok. Det er det samme hvilken rekkefølge bøkene leses i. Alle de 20 bøkene i invitasjonen kan du låne på biblioteket, men det kan hende du må vente litt på noen av dem. Når du har lest en bok, kan du krysse den av og sette ring rundt om du likte boka godt, syntes den var ok eller ikke likte den. Husk at dersom du har lest noen av bøkene fra før, så må de leses om igjen. Når du har funnet og lest alle bøkene, kan du vise frem invitasjonen din på biblioteket, og da vil du få en liten premie av oss. Kos deg med bøkene! Les og vær glad!

Under kan du lese mer om bøkene i invitasjonen:

 

 2001 – Til Huttetuenes land, Maurice Sendak

Denne bildeboka er for en klassiker å regne innen amerikansk barnelitteratur. Først utgitt i 1963 på engelsk, og senere oversatt til norsk av Anne-Cath. Vestly i 1970. Den forteller historien om Max som har et sinne han ikke klarer å håndtere. Når han blir uvenner med moren sin flykter han inn i en fantasiverden der han møter Huttetuene.

Dette er en barnlig og fantasifull fortelling om det å bli kjent med følelsene sine. Teksten er kort, men fortellingen er dyp.

 

2002 – Snill, Gro Dahle og Svein Nyhus (ill.)

En bildebok laget av det kjente forfatterparet Gro Dahl og Svein Nyhus. Lussi er et snilt og stille barn som gjør alt riktig, og til slutt forsvinner hun inn i veggen.

Fortellingen gir et godt bilde av hvordan det kan være å takle forventningspress, og bildene er med på å tydeliggjøre hvordan det kan virke når man holder deler av seg selv skjult for andre. Dette er en god inngang til samtaler med barn om hva det betyr å være «snill».

 

 

2003 – Biene, Arne Berggren

Arne Berggren er en forfatter som klarer å skrive morsomt om det som er tragisk. I Biene, en lettlest bok, møter vi en pappa som trenger avkobling. Han velger å gå til anskaffelse av bier, og det er da det tragikomiske begynner.

Temaer i boka er forholdet mellom far og sønn og kampen mot de små irritasjonene i livet. Boka har stor skrift og korte setninger, og passer for de som kan lese selv.

 

 

2004 – Hvis jeg bare ikke hadde tatt feil hund, Ingelin Angerborn

Dette er en forviklingskomedie om Tilda som er avstandsforelsket i Axel, og passer på naboens hund Doris. Begge disse tingene får etter hvert uante konsekvenser. Boka følges opp i flere fortellinger om Tilda og ting som ikke går som de skal, og passer for barn som kan lese selv.

Denne boka er en favoritt blant skolebibliotekarer som skal anbefale elevene en god, morsom og passe enkel historie.

 

 

 

 

2005 – Vaffelhjarte, Maria Parr

Historien om Trille og Lena i den vesle bygda Knert-Mathilde har blitt varmt omfavnet av både barn og voksne. Den er adaptert til tv-serie og teaterstykke og har mottatt flere priser. Ni år gamle Trille og Lena finner på mye sprell sammen, og vi følger dem gjennom et år med små og store utfordringer, i både sorg og glede.

Boka er episodisk skrevet og passer særlig godt til høytlesning.

 

 

 

 

2006 – Fjodor går bananas, Pål H. Christiansen

Palles far jobber på havbunnen og hjelper hval som har svømt seg vill eller fisk som har fått en krok i finnen. En dag kommer han hjem med torsken Fjodor som trenger litt ekstra pleie. Palle får i oppgave å passe på Fjodor mens han blir frisk, og det viser seg å være litt av en utfordring. Fjodor har en sterk personlighet, og han vil gjerne finne på masse gøy mens han er utenfor havet. Etter hvert som Palle og Fjodor blir kjent med hverandre, blir de et umake vennepar.

Fortellingen er fjasete, absurd og lettlest, skrevet med korte setninger og store bokstaver. Det er skrevet flere bøker om Fjodor for de som forelsker seg i den rare og tøffe fisken. Passer for lesere som kan lese litt selv.

 

 

2007 – Doktor Proktors prompepulver, Jo Nesbø

Historien om den rare oppfinneren Doktor Proktor er kanskje kjent for mange barn allerede gjennom filmene, men bøkene til Jo Nesbø er skrevet på en måte som gir glede både til barn og voksne. Blant de utroligste oppfinnelser dukker det stadig opp utfordringer for Proktor og de to barna han har som naboer, og vennskap på tvers av personligheter og alder skapes, samtidig som mysterier løses og skurker blir bekjempet.

Bøkene er veldig godt skrevet, og passer utmerket til høytlesning.

 

 

 

 

2008 – Dyr i drift: en landbrukstrilogi, Ragnar Aalbu

Boka inneholder tre små fortellinger som nesten er som vitser å regne, om ku, gris og sau. Ragnar Aalbu har tegnet og skrevet absurd om de mest kjente landbruksdyra våre.

Tekstene er ekstremt korte, men inneholder mye ordspill og lek med språket som de aller minste leserne kan trenge hjelp med å forstå. På overflaten veldig lettlest, men med mye innhold mellom linjene og i tegningene. God til å bruke for å snakke om dobbeltbetydning av ord og hva som skaper humor.

 

 

 

 

 

2009 – Alt kan reparerast, Eivor Vindenes

En slags førjulsfortelling som godt kan leses hele året. Vi blir kjent med en bygård der det bor flere mennesker, blant annet Anton som venter på at det skal bli julaften. I denne ventinga finner Anton en nøkkel, en universalnøkkel som tilhører vaktmesteren i bygården, og den kan åpne en uant mengde med dører. Med denne nøkkelen blir Anton en superhelt som kan komme seg inn over alt. Og ganske fort blir han en super-vaktmester-helt som skal reparere alle ting.

Dette er en fortelling som handler om forskjellige mennesker, men mest om vaktmestre og små vaktmester-helter som møter hverandre i førjulstida og blir kjent. Karakterene er festlige og rare, språket er lekent og kapitlene er korte. Passer godt til høytlesning.

 

 

2010 – Hunden, Sverre Knudsen og Bendik Kaltenborn (ill.)

En søt, liten fortelling om Robert på ni år og pappaen hans som skal feire jul i Syden. Pappaen har kjærlighetssorg, for mammaen til Robert har funnet seg ny kjæreste, og Sydenturen er et forsøk på å komme vekk fra det triste. De blir raskt kjent med Marianne og Margrete, som er mor og datter, og alt ser litt lysere ut. På en tur til en nærliggende landsby finner de en liten hund som står alene og uler, og sammen havner de uti en redningsaksjon og ikke minst en utfordring med å få hunden med hjem til Norge.

En kort og nokså lettlest fortelling om tap og glede, og det å bry seg om andre vesener. Passer godt til de som kan lese selv, eller som kort høytlesningsbok.

 

 

2011 – Barbie-Nils og pistolproblemet, Kari Tinnen og Mari Kanstad Johnsen (ill.)

Nils har bursdag og ønsker seg Barbie. Faren hans prøver å få ham til å velge noe som passer bedre til gutter, særlig når den veldig macho naboen og sønnen hans dukker opp rett bak dem i køen på leketøysbutikken.

Ei god bildebok om forskjellige forventninger de voksne har til gutter og jenter, og om hvor modig man noen ganger må være for å si tydelig ifra hva man ønsker seg. Denne bildeboka passer godt til en samtale rundt forventninger til kjønn.

 

 

 

 

2012 – Rumpemelk fra Afrika, Erlend Loe og Alice B. Lima de Faria (ill.)

Lille Marko vil ikke ha vanlig kumelk til maten, han vil ha rumpemelk. Når mamma og pappa sier at det ikke finnes, tar han saken i egne hender og setter seg på kvart-på-fem-bussen til Afrika. Der møter han masse forskjellige dyr som alle prøver å lure Marko til å tro at det ikke finnes rumpemelk, men de drikker alle på noe som ser veldig godt ut.

En fantasifull, absurd og fjasete bok av Erlend Loe som passer til alle som liker en god historie fullstendig blottet for høyere mening og moral. Noen ganger kan det være godt å bare bli underholdt, og ikke lære noe som helst.

 

 

2013 – Gorm er en snill orm, Camilla Kuhn

Gorm er en orm som vil være snill, så han spiser ikke mus slik ormer gjerne gjør. Han jobber på apotek og bruker lønna si på å kjøpe kattemat på boks. Men det er ikke alltid han har nok penger, og når han blir sulten og det kommer ei feit, fin mus inn i apoteket, er det vanskelig å være snill. Da kniper Gorm igjen øynene, og på magisk vis har det alltid ordnet seg når han åpner øynene igjen.

Dette er en god bildebok der bilder og tekst utfyller hverandre, og historien kan brukes til å vise barneleserne hvordan det er mulig å fortelle noe «mellom linjene».

 

 

2014 – En rolig ettermiddag, Enid Blyton

Enid Blyton skrev bøkene om Fem-gjengen fra 1942 til 1962, men i 2014 ble flere korte historier fra samme forfatter utgitt for første gang i en enkel og illustrert versjon. Det er disse lettleste versjonene vi har tatt med i Bokbamsens 20 bøker. Fem-gjengen består av to gutter, to jenter og en hund, som løser forskjellige mysterier som dukker opp i nabolaget deres. Det er flere bøker i serien, og du kan selv velge om du vil lese En rolig ettermiddag, Gode gamle Timmy, George må klippe håret eller En spennende ferie.

Bøkene er lettleste, spennende og underholdende.

 

 

 

 

2015 – Boble-løgner, Anneli Klepp

Boka hører med i serien Lines verden, og handler om Lines ønske om å passe inn sammen med venninnene Emma og Eva. De har nemlig fått nye, helt like boblejakker, og de sier at kule venner har helt like, nye ting. Men Line får ikke ny jakke av mamma, for hun fikk ny i fjor. Da må Line være kreativ, samtidig som hun forteller noen små løgner her og der som gir henne en boblende følelse i magen.

Fortellingene om Line er morsomme og realistiske og lette for barn å kjenne seg igjen i. Denne handler om å fortelle løgner, om ønsket om å passe inn og det å tenke på andre.

 

 

 

2016 – Biene i New York, Lena Lindahl og Endre Skandfer (ill.)

Max og faren hans bor i et høyhus i New York, der faren jobber som kokk på en restaurant. Men han trues med å miste jobben, da sjefen for restauranten ikke synes maten er spennende lenger. Max og faren må finne en ny og spennende ingrediens, og de får på magisk vis hjelp av noen bier som gir dem verdens beste honning. Men problemene stopper ikke der.

En fin og kort fortelling om konkurranse, om å ta vare på naturen og være åpen for undring. Boka har fargerike illustrasjoner og passer for de som kan lese selv.

 

 

 

 

2017 – Ei kjedeleg bok, Vegard Markhus

En morsom og interaktiv bildebok som gjør seg veldig godt til høytlesning. Hovedpersonen er fanget i ei bok, og han syns det er så kjedelig at han prøver å finne en måte å komme seg ut av den på. Sammen med leseren pønsker han ut ting han kan gjøre for å unnslippe den kjedelige hverdagen sin, og til slutt finner han en god og kreativ løsning.

Dette er en fortelling som til syvende og sist handler om at kjedsomhet gir rom for oppfinnsomhet og fantasi.

 

 

2018 – Sikade, Shaun Tan

En bildebok med lite tekst, men den er nokså omfattende i innhold, og har store malte bilder. Vi møter en liten sikade som jobber på et grått kontor i byen der han blir dårlig behandlet og lite satt pris på. Historien tematiserer menneskeverd, utenforskap, og hvordan vi behandler de som er annerledes enn oss selv. Det ser mørkt og trist ut en stund, men det ender heldigvis godt for sikade.

Dette er ei bok de minste leserne kan ha godt av å lese sammen med noen, og den passer bra til å ha en samtale rundt. Den er også fin å lese for voksne.

 

 

 

2019 – Monsterbesøk, Áslaug Jónsdóttir, Kalle Güettler og Rakel Helmsdal

Storemonster og Veslemonster er bestevenner, og det er skrevet flere bildebøker om dem. I denne boka får Veslemonster besøk av Raggmonster, og hvordan går det når det plutselig er tre som skal leke sammen?

Bøkene om monstrene er gode på å vise hverdagsutfordringer i barns liv, og de tar på alvor ulike dilemmaer barn kommer ut for. Monstrene er morsomt illustrert, og situasjonene de havner i er både gjenkjennelige og komiske.

 

 

 

 

 

 

 

2020 – Heldiggrisen, Monia Nilsen

I en fattig landsby får Presten en god idé før jul. Hvis alle sammen spytter i litt penger, har de i fellesskap råd til å kjøpe inn en liten gris som de kan fø opp og spise til neste julaften. Dermed blir den lille grisen et felles prosjekt som hele landsbyen hjelper til med. Alle passer på den, mater den og koser med den. Hver søndag sjekker de hvor mye grisen veier, og den vokser stadig, helt til grisen er større enn en buss! Men alle bortsett fra slakteren i landsbyen har blitt så glad i grisen at de begynner å synes det er trist at den skal bli julemat. Så viser det seg at heldiggrisen selv finner en løsning.

Dette er en søt fortelling og en fint illustrert bildebok som handler om samarbeid og hvordan vi kan ta vare på dyrene.