Velg en side

Jul

Bukkene Bruse og julenissen

av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund (ill.)

Bukkene Bruse har aldri hatt besøk av julenissen, men når de hører om ham, vil de selvsagt gjerne ha besøk! Bukkene skriver et brev til julenissen, og når julaften kommer, venter de i spenning. Men likner ikke julenissen som kommer mistenkelig på en helt annen ..? Dette er en ellevill fortelling om de tre populære bukkene og det skumle, men litt dumme trollet. Her er det spenning, latter og moro – og litt julestemning på toppen av det hele. Boka er super å lese sammen med barn fra 3-4 år.

 

God jul! sier Nora

av Irene Marienborg

Det nærmer seg jul, og vi får bli med Nora i Luciatog og høre om pepperkakebaking, henting av juletre, og en helt spesiell gave til farmor. Dette er en enkel og fin bok om adventstiden slik den gjerne fortoner seg for mange barn. Her er det mye å kjenne seg igjen i. Illustrasjonene er livlige og sjarmerende. Dette er en bok mange små kan kose seg med i førjulstiden. Passer fint fra ca. 2 år.

 

Juletreet

av Julia Donaldson og Victoria Sandøy (ill.)

Et stort tre blir fraktet fra Norge til England og pyntet med julelys og feiret. Dette er fortellingen om juletreet Norge har sendt til London hvert år som symbol på vennskap og fred og takknemlighet for hjelpen under 2. verdenskrig. Fortellingen er på rim, og den er illustrert med store, fargerike illustrasjoner. En fin og magisk julefortelling. Passer fint fra ca. 3 år.

 

 

Heldiggrisen

av Monia Nilsen

Den lille bygda mangler god mat til jul og bestemmer seg for å spleise på en gris. Grisen vokser seg etter hvert stor og fet, men den er jo så søt, og bygda har blitt så glad i den! Kan de virkelig spise den gode, fine grisen? Heldigvis skjer det noe ganske så uventet. Dette er en sjarmerende og litt annerledes julefortelling. Den er god å lese, og den har fine illustrasjoner som står godt til teksten. Passer fint fra ca. 3-4 år.

 

Snømannens jul

av Sondre Lerche og Victoria Sandøy (ill.)

Hvordan er det å være snømann før jul, mon tro? Er det slik at de også egentlig har lyst til å få komme inn i varmen? Dette er en koselig bok om en snømanns jul. Teksten går på rim, og illustrasjonene er store og fine i klare, gode farger. Passer fint fra ca. 3 år.

 

 

 

 

God jul med Babblarna

av Anneli Tisell og Scubert/Wiik Edman (ill.)

Det er snart jul i Babblarnas dal. Men hva er det egentlig Babblarna gjør ute og inne før jul? Dette er bok for de aller minste med svært enkel tekst og klare, enkle illustrasjoner. Her kan barnet være med på å gjette hvem og hvor og hva. Passer fint fra ca. 1 år.

 

 

 

Tramp og Line: God jul!

av Axel Scheffler

Tramp og Line skal pynte juletreet, men så forsvinner det stadig litt mer av den spiselige julepynten. Plutselig får Tramp så vondt i magen … Her er det lett å kjenne seg igjen i mer eller mindre vanskelige situasjoner de fleste barn kan havne i. Tramp og Line får det alltid bra igjen til slutt ved å løse konfliktene de møter på en god måte. En koselig julebok for de minste.

 

Ingrid og Ivar feirer jul

av Katerina Janouch

Ingrid og Ivar har mye å gjøre før julen kommer. I denne boka blir vi med dem når de pynter, finner juletre, skriver ønskelister og gjør akkurat det de fleste små barn gjør før jul. En enkel og koselig julebok for de minste.

 

 

Reven og Nissen

av Astrid Lindgren og Eva Eriksson (ill.)

Dette er den klassiske boken i ny drakt. Vi følger reven som lusker gjennom skogen og ned til gården for å fange noen høner. Nissen stopper ham og tilbyr ham grøt i stedet. Dette er en lavmælt, vakker julebok.

 

 

 

Mamma Mø og Kråka feirer jul

av Jujja Wieslander og Sven Nordqvist (ill.)

Lille julaften kommer svært overraskende på kråka som ikke har rukket å kjøpe presang til seg selv, og han får panikk. Men Mama Mø vet råd. Dette er en klassisk Mamma Mø-bok med mye humor og varme.

 

 

 

 

Gubben og katten får julebesøk

av Sven Nordqvist

Midt i juleforberedelsene snubler gubben Pettersen i en stein og skader foten. Det betyr at han verken kommer seg i butikken eller i skogen for å hente juletre. Katten Findus tror at jula nå er ødelagt, men så får de besøk av både den ene og den andre. Dette er en veldig koselig julebok med lun og god julestemning mellom permene. Passer fint fra ca. 4 år.

 

 

 

 

Gubben og katten og nissemaskinen

av Sven Nordqvist

Gubben Pettersen lover katten Findus at julenissen skal komme på julaften, men kan han egentlig love det? I frykt for at julenissen egentlig ikke finnes, bestemmer han seg for å lage en nisse som kan bevege på seg. Det er i det hele tatt mye rart som skjer på gården deres før jul. Dette er en sjarmerende julebok. og den er delt inn i 24 kapitler slik at man kan lese et hver desemberdag frem til jul.

 

 

Nissen-er-vaaken

Nissen er våken

av Astrid Lindgren

Dette er en lavmælt og stemningsfull bok om nissen som tusler rundt på gården etter at menneskene har lagt seg. Alle sover, men nissen er våken og snakker rolig med alle dyrene han besøker. Den nærmest poetiske teksten har fått svært passende illustrasjoner av den prisbelønte illustratøren Kitty Crowther. Fra ca. 3 år.

 

 

 

 

JulebrevJulebrev fra Ole Brumm

etter A.A. Milne

En dag mottar Nasse Nøff et mystisk brev. «VelKåmen til Nordpålen ved lUnsjTid. Hilsen En VenN.» står det. Han er ikke den eneste som har fått en slik merkelig melding, heller. Hva i all verden skal det bety? Dette er en koselig og enkelt fortalt julehistorie om en kjent og kjær bjørn. Fra ca. 2-3 år.

 

jul-i-storskogenJul i storskogen

av Ulf Stark og Eva Eriksson

Alle dyrene i Storskogen venter på julen og på nissen. De vet imidlertid ikke helt hva jul er og heller ikke hvem nissen er. Men det de vet, er at det er noe fint, at det skal være god mat, og at man skal henge pene ting i trærne. Dette er en koselig og snilt spennende bok med 25 små kapitler; akkurat nok kapitler til at man kan lese et hver dag frem til 1. juledag. Fra ca. 4 år.

 

Opmaak 1

Fie og Milo lager jul

av Pauline Oud

Dette er en koselig julebok for de minste om de to gode vennene Fie og Milo som forbereder seg til jul. De skal lage snømann og pynte treet som de finner. Flere spørsmål til den som leser boken er med på å engasjere de minste. Fra ca. 1-2 år.

 

 

Nilsen-og-julenissen

Nilsen og julenissen

av Bodil Vidnes-Kopperus og Anette V. Heiberg (ill.)

Etter julemiddagen kommer julenissen på besøk. Dette liker slett ikke Nilsen. Men så ser han at julenissen har stjålet skoene til bestemor, og da må Nilsen ordne opp. Dette er en søt julebok for de minste med et velkjent tema. Fra ca. 1-2 år.

 

 

Pulverheksas-julebord

Pulverheksas julebord

av Ingunn Aamodt

Hokus, Pokus og Suppegjøken vil gjerne ha julebord, så Pulverheksa hjelper dem med å lage et. Selv om ingen av de som bor i Pulverskogen helt vet hva et julebord er, så kommer de hele gjengen. Og et ekte julebord blir det! Småtrollene drikker så mye brus at de må tisse minst ti ganger, og Drømmeprinsen sovner med skoene på. Men det er helt greit når det er julebord. En humoristisk fortelling for de minste om et (i hver fall for barn) merkelig og ukjent førjulsfenomen. Fra ca. 3 år.

 

pulverheksa-og-julenissen

Pulverheksa og julenissen

av Ingunn Aamodt

Mens Pulverheksa og Hokus og Pokus baker julekaker og forbereder seg til jul, banker plutselig julenissen på døren. Han har et stort problem: Han vet ikke hva noen ønsker seg til jul, og reinsdyret hans er bortreist! Men Pulverheksa hjelper ham. En koselig julebok med 24 kapitler. Fra ca. 3 år.

 

 

Ruffens-jul

Ruffens jul

av Tor Åge Bringsværd og Thore Hansen

Det er snart jul, men siden Ruffen har glemt å sende julekortene sine, må han svømme av sted til de syv hav for å ønske sine venner en god jul. På veien møter han nissen som virkelig trenger hjelp. Kan en sjøorm hjelpe like bra som et reinsdyr? En humoristisk julefortelling. Fra ca. 4 år.

 

Lille Muldvarp jul.indd

Muldvarpen feirer jul

av Zdenek Miler og Hana Doskocilova (ill.)

Mens vennene ligger og sover sin dypeste vintersøvn, er Muldvarpen travelt opptatt med å stelle i stand til jul. Men så er det ikke så lett å få til alle juleforberedelserpå egen hånd … En klassisk julefortelling om den koseligemuldvarpen. Fra ca. 3 år.

 

 

 

mia-mons-og-pusen-per

Mia, Mons og pusen Per

av Camilla Unger og Solveig Lid Ball (ill.)

Lille julaften oppdager Mia og Mons at pusen Per er blitt borte. Dermed må de sette i gang en leteaksjon. Det blir jo ikke ordentlig jul uten Per! En tradisjonell og koselig fortalt bok. Den tredje om Mia og Mons. Fra ca. 3 år.

 

 

Teskjekjerringa-paa-julehandelTeskjekjerringa på julehandel

av Alf Prøysen og Bjørn Berg (ill.)

Akkurat den dagen kjerringa skal være med mannen på julehandel, skjer det: Hun blir lita som ei teskje. Hvordan skal hun da få mannen til å kjøpe julenek, fuglehus og en mistelkrans som hun ønsker seg? Teskjekjerringa finner på noe lurt … En koselig førjulshistorie med Alf Prøysens kjente og kjære teskjekjerring. Fra ca. 3 år.

Karsten-ogPetra-feirer-Lucia

Karsten og Petra har Lucia-fest

av Tor Åge Bringsværd og Anne Holt (ill.)

I denne boken får vi være med Karsten og Petra på juleforberedelser i barnehagen. De baker, lager julepynt, og så er det Lucia-frokost med lussekatter og lucia-tog. Dette er en koselig bok i ekte Karsten og Petra-stil. Fra ca. 3 år.

 

 

Jul-i-stallen

Jul i stallen

av Astrid Lindgren

Mannen og hans gravide kone kommer gående i snøværet og finner til slutt en stall hvor de kan hvile seg. Dyrene i stallen gir melk og varme til den gravide moren. Så skjer et av livets undre … Denne boken spiller på den gamle julefortellingen fra Betlehem, men er satt i en nordisk og ny setting av Astrid Lindgren. En lavmælt julefortelling fortalt av en av barnelitteraturens mestere.

 

 

Layout 1

Snekker Andersen og julenissen

av Alf Prøysen

Etter at Snekker Andersen og julenissen kjører på hverandre med kjelke, får de begge en julekveld de ikke forventet, og snekkeren får for første gang hilse på nissefamilien i skogen.
For mange blir det rett og slett ikke jul før man har lest denne boken. Dette er en koselig julefortelling for liten og stor. Fra ca. 3 år.

 

 

 

Tassens-jul

Tassens juleeventyr

av Eric Hill

Tassen møter to ulykkelige reinsdyr som har mistet julenissens slede. Tassen og vennene hans bestemmer seg selvfølgelig for å lete etter sleden, og slik begynner Tassens juleeventyr. Tassen er en koselig hund som fortsetter å glede små lesere også i denne koselige juleboken. Fra ca. 2 år.

 

 

 

Musevisa

Musevisa

av Alf Prøysen

Når nettene blir lange, og kulda setter inn…
Syng og les om musenes julefeiring. Dette blir det god julestemning av! Fra ca. 2 år.

 

 

 

julekveldsvise

Julekveldsvise

av Alf Prøysen

Nå har vi vaska golvet og vi har børi ved …
En kjent og kjær julesang fra Alf Prøysen til glede for flere generasjoner. Les, syng og gled dere ved de fine, nostalgiske illustrasjonene. Fra ca. 3 år.