Velg en side

Engstelse

Harehjerte

av Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus (ill.)

De fleste er redde for noe, enten det er trange rom, slanger, veps eller klovner. Caro er aller mest redd for at mamma skal dra. Da begynner harehjertet å slå fort, fort. Mormor skal passe på Caro mens mamma er borte. Hun forteller Caro at hun selv er redd for mørket og at alle i grunn er redde for noe. Så er det viktig å huske at alle som er redde også er modige. I samtale med mormor roer harehjertet seg etter hvert litt ned. Og så kommer jo mamma tilbake.

Gro Dahle er en mester når det kommer til å formidle sterke og også vanskelige følelser. Her handler det om en følelse alle kan kjenne seg igjen i, og noen sterkere enn andre. Mange barn sliter i perioder med separasjonsangst, og denne boka omhandler temaet på en lur og lett gjenkjennelig måte. Illustrasjonene er svært uttrykksfulle og støtter oppom teksten på en god måte. Passer fint fra ca. 3 år.

 

Johannes Jensen tar nattoget

av Henrik Hovland og Torill Kove

Johannes Jensen skal på en konferanse i Bergen, og for å komme dit, må han ta nattoget. Men en by full av bergensere og et tog fullt av fremmede blir litt mye for ham. Heldigvis er Doktor Fjeld der også for å sette tingene litt i perspektiv.

Johannes Jensen er en engstelig krokodille, og denne tredje boken om ham er en varm fortelling om det å være redd, men da også om det å måtte være modig. Stilrene illustrasjoner står fint til teksten. Fra ca. 3 år.

 

Bellas bekymring

av Tom Percival

Bella er en glad og fornøyd jente, helt til den dagen hun oppdager en liten bekymring. Så blir bekymringen større og større, og hun plages stadig mer.

Denne boken er god som utgangspunkt for å snakke om det å bekymre seg og være redd. I boken er det først når Bella åpner seg og begynner å snakke om det, at bekymringen blir mindre og til slutt ikke plager henne mer. Illustrasjonene er svært uttrykksfulle, og bekymringen er personifisert som en stadig voksende, krusedull-skikkelse med øyne som hele tiden stirrer på Bella. Illustrasjonene i boka er i gråtoner der bekymringen er stor, mens fargene kommer frem når Bella er glad. Sammen med en kortfattet og ganske enkel tekst, henvender den seg til de mindre barna. Passer fint fra ca. 4 år.

 

Den lille urosaurusen

av Rachel Bright og Chris Chatterton (ill.)

Det er en nydelig dag, og den lille urosaurusen gleder seg til å gå tur i skogen. Men med ett er uroen der: Tenk om han faller? Tenk om han går seg vill? Tenk om han ikke har nok mat? Og hva hvis det begynner å regne? Heldigvis husker han mammas ord etter hvert og klarer å kose seg igjen.

Det er lett for både liten og stor å engste seg unødig og glemme å leve i nuet. Kanskje denne boka kan hjelpe noen et stykke på vei? Teksten går på rim og illustrasjonene er fargerike og uttrykksfulle. Passer fint fra ca. 3 år.

 


Det går bra, Lille Krabbe

av Chris Haughton

Lille Krabbe skal være med Store Krabbe til sjøen for første gang. Han synes det er litt skummelt, men Store Krabbe er trygg og god og får ham med seg. Så viser det seg at Lille Krabbe tør mer enn han trodde.

Om å engste seg og overvinne redsler. Store, stilige illustrasjoner og enkel tekst gjør den fin å lese med de små. Fra ca. 2 år.

 

Det-skumleste

Det skumleste av alt

av Debi Gliori

Pip skriver en liste over ting han er redd for. Listen blir lengre og lengre for hver gang Pip tenker seg om. Det er mye han synes er skummelt! Men så en dag står han plutselig ansikt til ansikt med det skumleste av alt i skogen. Da skjønner han at det kanskje ikke er nødvendig å være så redd for alt likevel.

Dette er en nesten-skummel, men også morsom og koselig bok om å være redd for noe og så bli tryggere. Gjennom denne boken kan man få mange, gode samtaler med barn rundt redsel og trygghet. Fra ca. 3 år.

 

Engstelige EddieEngstelige Eddie

av Melanie Watt

Eddie er et engstelig ekorn som aldri tør å bevege seg ut av nøttetreet sitt. Verden utenfor virker altfor farlig. Der finnes det jo både edderkopper, haier, bakterier og grønne bakterier. Men så en dag skjer det noe uventet som forandrer Eddies tilværelse.

Denne boken handler om å være engstelig, men også om å prøve å overvinne følelsen. Av og til må man gjøre noe selv om man er litt redd. Da kan man kjenne på den gode følelsen av å ha vært modig. Boken åpner for samtale om nettopp disse tingene. Fra ca. 3 år.

 

Odd-er-et-eggOdd er et egg

av Lisa Aisato

Odd er snart syv år, og i snart syv år har han trodd at hodet hans har vært et skjørt egg. Derfor er det mye Odd ikke tør. Men så møter han den glade jenta Gunn, og da skjer det noe med Odd.

Dette er en vakker bok om å sprenge grenser og oppleve at verden kanskje ikke er så farlig som man har trodd. – Det er nok heller ikke helt tilfeldig at moren til Odd er tegnet som en høne …

 

SoverduikkeSover du ikke, Veslebjørn?

av Martin Waddel og Barbara Firth (ill.)

Veslebjørn får ikke sove. Han er redd for mørket. Storebjørn prøver å hjelpe Veslebjørn ved å tenne lykter, men Veslebjørn er fortsatt redd. Det er jo mørkt utenfor bjørnehula også. Men det mørket kan jo ikke Storebjørns lykter lyse opp. Hvordan skal Storebjørn få Veslebjørn til å føle seg trygg?

Dette er en vakker og lavmælt godnatthistorie om to elskelige bjørner. Boken tar opp et tema mange kjenner seg igjen i, nemlig det å være mørkeredd. Men trenger man å være redd for mørket? Hvordan kan man føle seg trygg? Mange barn trenger å snakke mye om dette. Man kan jo også huske på at mange voksne er bittelitt redde for mørket … Fra ca. 3 år.