Cornelia flytter i fosterhjem
av Ritva Fyhn-Pettersen og Mette Fyhn (ill.)
Cornelia blir passet på av barnevernet siden moren er for syk til å ta vare på henne. Den lille jenta skal nå flytte til et fosterhjem, men hvordan kommer det til å gå?
Denne boken er tenkt til alle små som opplever å måtte flytte til et fosterhjem. Den kan være med på å gi barn en litt mildere overgang til deres nye hjem. Boken er skrevet med et barnlig språk, og er illustrert med barnlige tegninger.
Da Josefine kom i fosterhjem
av Sissel Henriksen og Jorunn Kopperud (ill.)
Josefine er 9 år og har bodd i fosterhjem i to år. I boken forteller hun om livet før hun flyttet i fosterhjem og om den prosessen hun har vært igjennom.
Denne boken er svært realistisk i skildringen av et barns opplevelse av omsorgsvikt, sorg, lojaliteskonflikter og tilpasning til et nytt liv. Boken kan være en god hjelp for barn i samme situasjon gjennom det at Josefine setter ord på mange av de vanskelige følelsene hun har. Voksne som er eller tenker på å bli fosterforeldre, vil nok også ha godt av å lese denne boken.
Ahmed flytter i fosterhjem
av Abida Akhtar
Ahmed er bare 5 år gammel, og bor på et asylmottak. Han kom til Norge fra Afghanistan for seks måneder siden, og synes fortsatt at det er vanskelig å forstå norsk. Ahmed savner hjemlandet sitt og venner og familie derfra, men var, som mange andre, nødt til å flykte på grunn av krigen. Nå venter et fosterhjem på den lille gutten.
Forfatteren av boken er norsk-pakistansk, og kom selv til Norge som 4-åring. Hun har skrevet flere bøker om vanskelige tema, slik som «Samira hentes av barnevernet» (2017). Boken om Ahmed er skrevet for å gi forståelse for barn i en ekstremt vanskelig situasjon, og er fin som utgangspunkt til samtale om et vanskelig tema.
Det knuste hjertet
av Beate Heide og Evy Martinsen (ill.)
Boken handler om den fem år gamle Lisa som havner i fosterhjem fordi foreldrene hennes ikke makter å gi henne god nok omsorg. Lisa opplever det som om hjertet knuses i mange biter. Hun og fostermoren forsøker å samle alle bitene og sette dem sammen igjen.
Dette er en bok for både barn og voksne om å havne i fosterhjem. Forfatteren arbeider til daglig som spesialpedagog og klinisk pedagog og gjorde grundige forberedelser før hun skrev denne boken. Parallelle tekster på norsk og nordsamisk. Fra ca. 6 år.
Tips til de voksne:
En ekstra – en bok om å være fosterhjem
av Unni Banggren
Mange barn og ungdommer trenger en ny familie de kan bo hos fordi de ikke kan bo hjemme, enten for et kortere eller lengre tidsrom. Hvordan er det egentlig å være fosterhjem? Hvorfor er det slik at noen barn og ungdommer ikke kan bo hjemme hos sine biologiske foreldre? Hvem er disse barna og hvilke behov har de? Og hva skal til for å være et godt fosterhjem?
Med lang erfaring fra eget fosterhjemarbeid, tegner Gunni Banggren et bilde av hvordan det er å åpne hjemmet sitt for barn og ungdom, og hvilke utfordringer, gleder og sorger fosterfamilier kan få i møte med det nye familiemedlemmet. Boken er en verktøykasse som gir tips og ideer til hvordan fosterfamilier kan oppnå godt samspill og stabilitet i hverdagen.