Korpset som tok til høyre i stedet for venstre
av Fridtjof Stensæth Josefsen
Det er 17. mai, og et skolekorps skal ut å spille og marsjere i gatene. Barna gleder seg og korpslederen er klar! Men hva skjer når korpset tar til høyre og ikke til venstre, og ender opp med å gå jorda rundt? Vil de rekke tilbake til Norge før nasjonaldagen er over?
Dette er en aldri så liten kjærlighetserklæring til de mange, fine skolekorps der ute, og en fantasifull og humoristisk bildebok i både tekst og illustrasjoner. Passer fint fra ca. 4 år.
Karsten og Petra hilser på kongen
av Tor Åge Bringsværd og Anne G. Holt
Karsten og Petra tar toget til Oslo sammen med morfar. I løpet av noen dager blir Karsten, Petra, Løveungen og Frøken Kanin kjent med byen. De får se bygninger som Slottet og Stortinget. De tar ferge ut til Bygdøy, ser på Sinnataggen i Frognerparken og så opplever de 17. mai på Karl Johan. På slottsbalkongen står kongen og vinker til barnetoget.
Dette er en slags Oslo-guide for de minste med 17. mai som et fint og samlende høydepunkt i fortellingen. Bøkene om Karsten og Petra er fortsatt svært populære, og mange barn kjenner dessuten denne gjengen fra Barne-TV. Passer fint fra ca. 3 år.
Teo tøffar seg
av Solveig Blindheim Bendixen og Trond Bredesen (ill.)
Det er en varm 17. mai og Teo går i den nye bunaden som moren har sydd. Men den er varm, og han føler seg tørst og sliten. Det er imidlertid litt vanskelig å si ifra til mamma, siden hun er så stolt av ham i akkurat den bunaden.
Fortellingene om Teo er spennende og humoristiske med mye å kjenne seg igjen i. Her er det flere igjenkjennbare 17. maiopplevelser som vi får være med på. Nynorsk tekst. Passer fint fra ca. 5 år.
17. mai
av Pia Strømstad og Ketil Selnes (ill.)
Vi roper hurra for 17. mai, for barnetog og flagg og for at vi får spise så mange pølser og så mye is som vi bare vil. Men vet alle at vi egentlig feirer noe så kjedelig som at 112 menn kom sammen på Eidsvoll i 1814 og bestemte de viktigste lovene for Norge?
Dette er en faktaløve-bok, og i den får vi lære om heliumballonger, grunnlov, is og barnetog, altså slikt som er så viktig på 17. mai. Kan leses høyt fra 4-5 år, og er enkel å lese selv fra 7-8 år.
Teskjekjerringa går i syttendemaitog
av Alf Prøysen og ulike illustratører
Teskjekjerringa går selvsagt i 17. maitog hvert år, i hvert fall når mannen hennes har husket å vaske seg først. Et år må hun ordne opp for Gudrun og Pål som alltid havner bakerst både i toget og på festplassen.
Dette er en kortere fortelling om den alltid så snarrådige og godhjertede Teskjekjerringa. Den finnes i flere samleverk, som blant annet «Barnas festbok», «Teskjekjerringa i eventyrskauen» og «Den store teskjekjerringboka». Dette er en gammelmodig og sjarmerende fortelling for alle som er glade i Teskjekjerringa. Fin å lese høyt fra ca. 4 år.
Hipp hurra! med Anne-Cath. Vestly
av Anne-Cath. Vestly og Johan Vestly (ill.)
Bli med Lillebror og Knerten mens de går i 17. maitog med storebror Phillip og mamma og Vesla (hentet fra «Trofaste Knerten») og bli med Eva og Bjørnar og rullestolen forbi korps og barnetog og på besøk til Kaos (hentet fra «Lilla Olaug og Lubben»).
Boken inneholder fortellinger fra festdager som bryllup, bursdag og 17. mai. 17. maifortellingene er to kortere utdrag fra to av Anne-Cath. Vestlys bøker. Her finner du den gode, gamle 17. maistemningen fra det som nå har blitt skikkelig «gamledager». Slik sett blir disse bøkene også små tidsreiser i seg selv. Anne-Cath. Vestlys kjente og kjære fortellerstil gir gode og koselige lesestunder. Fine å lese høyt fra ca. 5 år.
Slottet
av Marit Lande og Bo Gaustad (ill.)
Marie og morfar står på Slottsplassen 17. mai for å se barnetoget. Marie gleder seg til hun skal begynne på skolen slik at hun kan være med å gå i toget. Morfar forteller henne om slottet, om hvem som bygget det og om hvordan det var i Oslo den gangen byen ble kalt Kristiania. Marie klarer å komme seg forbi gardistene og inn i slottet, og sammen med henne får vi blant annet se ballsalen og fugleværelset.
Dette er en bok som tar utgangspunkt i 17. mai, men som imidlertid handler mest om Norges slott. Den er fin å lese høyt for barn fra ca. 5 år.
Da reven feiret 17. mai
av Fredrik Møystad og Bo Gaustad (ill.)
Reven er sulten, og da folkene på gården drar til byen for å feire 17. mai, legger han en listig plan. Han vil prøve å lure dyra opp i gryta si. Han vil arrangere både 17. mai-tog og fest i det gamle sommerfjøset. Dyra er bekymret for at de ikke har flagg, men reven smigrer og lokker, og snart marsjerer de av gårde, både hane, høner, griser, kalv, sau, katt og kråke mens de synger av hjertens lyst. Men plutselig aner kråka uråd. De går jo slett ikke mot det gamle sommerfjøset.
Dette er en litt annerledes bok om 17. mai med dyr i hovedrollene. Heldigvis går alt veldig bra til slutt! Passer fint fra ca. 3-4 år.
Johannes Jensen føler seg annerledes
av Henrik Hovland og Torill Kove (ill.)
Johannes Jensen føler seg annerledes. Er det halen eller sløyfa eller de rare tennene som gjør det? Kanskje mest halen? Eller er han egentlig ikke så annerledes likevel? Doktor Fjeld er god å ha, og han snakker med Johannes Jensen om hvor ulike vi alle er. Og at det bare er fint!
Dette er ikke en typisk 17. maibok, og den har heller ikke den store dagen som tema. Likevel velger jeg å ta den med på grunn av det siste oppslaget i boken der Johannes Jensen står glad og fornøyd med 17. maisløyfe rundt halen sin på slottsplassen og vinker til kongen. Og så er det en veldig fin bok til samtale og ettertanke rundt hvem vi er og at vi kan være stolte av oss selv også for det som gjør oss litt spesielle. Passer fint fra 3-4 år.