Peppa elsker planeten vår
oversatt av Jan Chr.Næss
I barnehagen skal Peppa og de andre lære om hvordan de kan passe på planeten vår. De lager hver sin bok om hvordan hver og en hjelpe til med miljøarbeidet, og Peppa og Georg lærer at både stor og liten kan gjøre en forskjell.
Bøkene om Peppa har blitt svært populære, og mange små barn kjenner Peppas univers også fra NRK Super. I denne boken handler det om hvordan vi kan ta bedre vare på naturen vår gjennom blant annet resirkulering, så blomster insektene er glade i, spare på strøm og la bilen stå når det er mulig. Boken handler altså om mye av det vi alle kan bli flinkere til å huske i hverdagen. Her er enkel tekst sammen med klare, fargerike illustrasjoner med på å gjøre boken fin å lese fra ca. 2-3 år.
Stormen – Jakob og Neikob
av Kari Stai
Spinnvill overbeviser Jakob og Neikob om at de bør ha flere ting. Hun tar dem med til fabrikken sin der alt lages av plast. Fra fabrikkpipene stiger det røyk, og plutselig kommer Stormen. Gjennom den får Jakob og Neikob øynene opp for hva som skjer når vi lager for mye av ting vi rett og slett ikke trenger.
Bøkene om Jakob og Neikob har blitt svært populære blant mange barn, og denne gang er det altså miljøvern og bruk-og-kast-problematikk det handler om. Her er det enkelt å ha viktige samtaler med barna både underveis og i etterkant. Stilsikre, retroinspirerte illustrasjoner står godt til teksten. Nynorsk tekst. Passer fint fra ca. 3 år.
Opprørt hav
av Finn Valgermo og Line Renslebråten (ill.)
Lise bor i en landsby ved havet, og noe av det beste hun vet, er å være med klassen til stranda for å rydde den for søppel. En dag klassen er på en slik tur, får de se en død hval. Hvalen er full av plast. Sent samme kveld hører Lise et rop om hjelp fra en annen hval. Denne sitter fast i noe, og hun og faren tar båten ut for å forsøke å redde den.
Denne boka tar opp temaer som å rydde langs kysten, plast i havet, og havdyr som blir sittende fast i menneskeskapte materialer. Den går ikke i dybden på noe av dette, men den er fin å bruke som utgangspunkt for viktige samtaler. Dette er en bok i forholdsvis stort format med enkel tekst og tydelige illustrasjoner som får god plass grunnet formatet. Passer fint fra ca. 3-4 år.
Rasken rydder
av Emily Gravett
Rasken er en grevling med ryddemani. Han børster revens pels, pusser fuglenes nebb, støvsuger steiner og plukker blader. Han vil ha det rent og ryddig i skogen! Men så tar det kanskje litt av, og når betong dekker det meste, forstår han at det ikke går an å endre skogen slik.
Dette er en svært sjarmerende bok med et viktig tema: La skogen og trærne få være der de er! Skogen skal være litt buskete og ruskete. Her skal dyra kunne finne mat og kose seg i hi og huler. Teksten går på rim, og illustrasjonene er vakre og fargerike. Passer fint fra ca. 3 år.
Bjørnen Herr Brun
av Henrik Hovland og Åshild Irgens (ill.)
Bjørnen Herr Brun lever et ukomplisert og fint liv i skogen sammen med Fru Brun. En dag dag oppdager de at menneskene gradvis fyller skogen med slalåmbakker, hytter og maskiner. Herr Brun forsøker å lage en underskriftskampanje for å få menneskene til å slutte, men det viser seg å ikke være så lett å få underskriftene til de andre dyra når du har spist et av familiemedlemmene deres tidligere. Hvor skal bjørnene gjøre av seg?
I denne boka handler det om nedbygging av natur, og hvordan dette ikke bare påvirker landskapet, men også dyra som bor der. En sjarmerende bok som kan brukes som utgangspunkt til samtaler om hva som skjer når mennesker hugger ned masse skog for å bygge hus og hytter. For hvor skal dyra egentlig gjøre av seg, og har de egentlig noen rettigheter? Passer fint fra ca. 4 år.
Biene i New York
av Lina Lendahl
Max bor i 20. etasje på selveste hotell Waldorf Astoria i New York, hvor pappa er sjefkokk. Max har bikuber på takterrassen, og disse gir ham en honningsøt idé når det viser seg at pappa kanskje kan miste jobben fordi hotelldirektøren synes han lager for kjedelig mat …
En veldig søt historie om en pappa, en gutt og en sint sjef. Og bier. Boken gir leseren mye kunnskap om bier og honning, og er det noe vi vet, er det hvor viktig biene er for naturen vår. Illustrasjonene er uttrykksfulle og fargerike. Passer fra ca. 5 år og oppover.
Bjørnis og de røde prikkene
av Sofie Cappelen og Veronica F. Hiis / Martin Nesheim (ill.)
Helt nord i verden, i et snødekket paradis for isbjørn, seler og ismåker, bor den lille isbjørnungen Bjørnis. En dag får han så vondt i magen, og i havet og på himmelen dukker det opp noen rare, røde prikker han aldri har sett før. Kan det være prikkene som gjør at han har så vondt i magen. Bjørnis sender flaskepost med en bønn om hjelp …
Boken om Bjørnis er skrevet på rim, og rytmen hjelper teksten frem. Illustrasjonene kan sies å være poetiske hva gjelder form og farge. Boken maner til miljøbevissthet rundt en av verdens mest sårbare plasser. Livet i Arktis er avhengig av en kraftig snuoperasjon. Passer fint fra ca. 3 år.
Greta og kjempene
av Zoë Tucker og Zoe Persico (ill.)
Greta bor i en vakker skog sammen med alle dyrene der. Skogen er imidlertid truet av kjemper som hugger ned trærne for å bygge hus. Hva skal Greta og dyrene gjøre for å bevare den lille skogflekken som er igjen?
Dette er en bok inspirert av den svenske jenta Greta Thunberg. Hun klarte å røre en hel verden med sitt brennende engasjement for klima og miljø, og denne boken ønsker å vise at selv et lite menneske kan utgjøre en forskjell. Den har dermed et håp og en fremtidstro i seg. Passer fint fra ca. 5 år.
Dronninga kallar
av Per Olav Kaldestad og Hilde Kramer (ill.)
Har du tenkt på hvordan biene lever? Hva de gjør hver dag, og hva som skiller en god dag fra en dårlig? Når omverdenen truer, må dronninga og arbeiderne forsøke å redde flokken.
Flere bøker er skrevet for voksne om hvor viktige biene er for oss. Denne boken henvender seg til barna med samme mål. Vi må passe på de aller minste her i verden, for de kan ha stor betydning for selv de største av oss. Gylne, honningfargede illustrasjoner. Nynorsk tekst. Passer fint fra ca. 3 – 4 år.
Hjelp småkrypene
av Kristine Kujath Torp
Vil du vite litt mer om noen av småkrypene våre, slike som sommerfuglene og biene, for eksempel? Du vil kanskje også vite hvordan du kan hjelpe dem best mulig?
I denne boken får du vite hvordan du selv kan være restaurantsjef, hotelldirektør og barkeeper for mange av insektene våre. Bevaring av natur og artsmangfold er viktigere enn noensinne, og både barn og voksne kan være med på å gjøre en stor forskjell for de bittesmå. Boken er underfundig og sjarmerende, har mange fargeglade illustrasjoner, og beskriver flere fellesaktiviteter man kan gjøre for å hjelpe småkrypene. Passer fint fra ca. 5-6 år.
Søppel
av Max Estes
Bli med Sigmund og Oskar på jobb fra de begynner om morgenen kl. 4 til de slutter midt på dagen. De kjører en stor, rød søppelbil og tømmer søppelkasser både her og der. Hvordan ville det egentlig ha sett ut om vi ikke hadde noen som tømte søppelet vårt?
Dette er en svært enkel bildebok for de minste. Den vekker samtidig en viktig bevissthet rundt hva som skjer med søppelet vårt. Det blir ikke bare magisk borte når vi har kastet det i en søppeldunk. Gode samtaler om miljø og søppelproblematikk kan derfor følge i etterkant av å ha lest denne boken. Passer fint fra ca. 2 år.
Søppel – FAKTiSK
av Dagny Holm og Tora Marie Norberg (ill.)
Hvorfor sorterer vi søppel? Hva kan søppel brukes til? Hva kan vi gjøre for å lage mindre søppel?
I denne faktaboken kan du lære mer om gjenbruk og gjenvinning, samt lære mer om hva som skjer med søppelet etter at søppelbilen har hentet det. Du får også være med Hugo når han prøver å redde bamsen sin fra søppelbilen. Passer fint fra ca. 5 – 6 år.
Den store Blekkulf-boka
av Bente Roestad og Maugorzata H. Jakobsen (ill.)
Bli med Blekkulf og vennene hans på miljøeventyr under vann. I denne boken finner du fortellingene «Venner er godt å ha», «Den store oppdagelsesferden», «Alle tiders rockeband» og «Haiald sitter i garnet».
Blekkulf så dagens lys allerede i 1989 i NRK. Siden den gang har det blitt laget bøker, animasjonsfilmer, sanger og dukketeater, og Blekkulfs mor, Bente Roestad, har i samarbeid med Norges Miljøvernforbund laget en miljøvernklubb for barn som i dag heter Blekkulfs Miljødetektiver. Det finnes flere bøker om Blekkulf, alle med spennende og lærerike miljøfortellinger. Passer fint fra ca. 4 år.
Sjøhesten Hippo og plasten i havet
av Ina Giske og Børge Sandnes (ill.)
Sjøhesten Hippo blir sendt på en reise ut i det mektige og fascinerende havet, men dette er en reise han ikke selv har valgt å legge ut på. På veien møter han mange havskapninger som på ulikt vis er preget av plasten i havet.
Dette er en bok for alle som er glade i havet. Vi får en fortelling om vennskap og samarbeid på tvers av ulikhet, men mest av alt er dette en fortelling om de utfordringene plast i havet fører til for de som bor der. Faktadelen bakerst i boken går dypere inn på hvilke problemer som er knyttet til plast i havet, og hva hver og en av oss kan gjøre med dette. Nynorsk tekst. Passer fint fra ca. 6 år.
Søppelplasten i havet
av Kirsti Blom og Geir Wing Gabrielsen
Noen mener at havet er i ferd med å bli en søppeldynge. Det er så mye plastsøppel i havet, at fisk og dyr har magene fulle av plast. Havet har alltid vært sjøfuglenes matfat, men nå er mye av maten byttet ut med plast. Det er skremmende og trist på én gang. Kan vi gjøre noe med det?
Denne boken, som er resultatet av et samarbeid mellom forfatter Kirsti Blom og forsker Geir Wing Gabrielsen, skildrer hvordan havet på mange vis er i ferd med å utvikle seg til en søppeldynge. Men den forteller oss heldigvis også hvordan du og jeg kan hjelpe havhester og sjøfugler med å få det bedre. Rundt om i verden er det mange som har funnet opp smarte oppfinnelser og lure løsninger. Passer fint fra ca. 7-8 år.
Under polarisen
av Line Renslebråten
I polarhavet finnes et stort mangfold av spennende skapninger. Under polarisen finner vi i det hele tatt et helt eget økosystem hvor alt henger sammen og er avhengig av hverandre. Det er viktig at vi bevarer dette!
Folk flest har begynt å få øynene opp for hvor viktig det er å bevare den rike faunaen og floraen vi finner langt nord. Denne boken kombinerer fakta med flotte, klare og fargesterke illustrasjoner, og løfter frem hvorfor det er så viktig å ta vare på dette fantastiske økosystemet. Passer fint fra ca. 7 år.
Grønne greier – om natur og miljø og sånt
av Ole Mathismoen og Jenny Jordahl (ill.)
Siden 2016 har «Grønne greier» prydet baksiden av Aftenposten Junior. I denne boken er mange av klima- og miljøspørsmålene derfra samlet og behandlet på en god måte.
Boken er en tegneseriebok om klima og miljø. Her blir miljøspørsmål behandlet på en frisk og tilgjengelig måte, og til dels svært vanskelige tema er tilrettelagt for unge lesere. Illustrasjonene til Jenny Jordahl er fargerike og humoristiske. Forfatteren Ole Mathismoen har jobbet med miljø- og klimasaker i Aftenposten i over 30 år og slik tilegnet seg mye kunnskap og historie, og tegneseriefigurene er rett og slett de to skaperne av boken, Jenny og Ole. Passer fint fra ca. 8 år.
Ville greier – om natur og dyr og sånt
av Ole Mathismoen og Jenny Jordahl (ill.)
Bli med og les spennende og interessante tegneserier, lær nytt faktastoff og gå på ekspedisjon i store myldrebilder der du vil finne noe nytt for hver gang du leter.
Denne boken er oppfølgeren til boken «Grønne greier» som er beskrevet ovenfor. Når handler det imidlertid aller mest om dyr og deres natur, men temaene behandles med minst like mye klokskap og kanskje en enda større dose humor enn i forrige bok. Skaperne av boken viser oss her en yrende verden det virkelig er verdt å kjempe for! Passer fint fra ca. 8 år.