Flere barn lever sammen med psykisk syke voksne som er med på å gjøre hverdagen deres vanskelig. Omsorgssvikt og ulike former for overgrep kan forekomme i familier der en voksen av ulike årsaker har mistet kontroll over seg selv og eget liv. Dessverre er det slik at de fleste barn som lever under slike forhold, gjør alt for å skjule det som skjer. Det er ikke mange barnebøker som skildrer en slik hverdag, men her er eksempler på bøker som kanskje kan hjelpe noen av disse barna til å få satt ord på vanskelige følelser. Barn må få vite at de IKKE er alene med problemet og at de er UTEN skyld i det de opplever.
Dragen
av Gro Dahle og Svein Nyhus (ill.)
Hjemme hos Lilli bor en drage. Hun må hele tiden passe på at dragen ikke blir sint, for da kan det bli farlig. Ingen kan bli med Lilli hjem, for ingen må se dragen. Heldigvis får Lilli til slutt hjelp av en dragetemmer som forteller dragen hvordan den må trene for å kunne få ha Lilli boende hjemme hos seg. For dragen er jo egentlig så veldig glad i Lilli.
Dette er en vond, men viktig bok om særlig de psykiske overgrep et barn utsettes for av en uforutsigbar og tyrannisk mor. Det er vondt å lese om hvordan Lilli går på tå hev for ikke å vekke og forstyrre den raskt rykende dragen. Dessverre er dette hverdagen for flere barn, og det er godt at denne boka finnes. Den understreker at ingenting er Lillis feil. Det er dragen som har skylden og som må bli snillere. Boken er på parti med barnet og viser at det kan være håp om hjelp bare man sier ifra.
Jordbær og svarte pannekaker
av Mia Tuft og Kristin Bjerke (ill.)
Pappa kan plutselig glemme at han står midt i middagen. Noen ganger blir pannekakene gode, andre ganger blir de svartbrente. Pappa har vært i en trafikkulykke der han fikk en hodeskade, og etter det har pappa blitt glemsk og fått et annet humør. Det er ikke alltid like lett å forholde seg til en slik pappa.
Denne boken er skrevet av psykologspesialist Mia Tuft, og den retter seg spesielt til de som opplever at en forelder endrer seg etter sykdom eller skade. Det kan være fryktelig vanskelig for et barn å takle slike endringer. Boken møter disse vanskene, men tar likeledes vare på alt det gode som fortsatt preger pappaen, så slik sett er den også optimistisk. Boken er fargerikt illustrert. Passer fra ca. 4 år.
Håret til mamma
av Gro Dahle og Svein Nyhus (ill.)
Emma synes hun har verdens fineste mamma. Mamma har til og med sol i håret! Men noen dager er solen borte, og håret til mamma blir flokete og bustet. Da ligger hun bare på sofaen og er trist, redd og rar. Emma tenker at det må være vanskelig å tenke med så mye bust, så hun henter børsten og begynner å børste og børste. Men for å komme helt inn til de vanskelige flokene, må hun inn der det ville og farlige bor …
Dahle og Nyhus har sammen laget en poetisk bildebok om depresjon og angst. Den er både vond og god å lese, men er en viktig og riktig bok om et vanskelig tema.
Sinna Mann
av Gro Dahle og Svein Nyhus (ill.)
Boj bor sammen med mamma og pappa. Av og til blir pappa Sinna Mann. Da er det fælt å være Boj og lytte til alle de grusomme lydene. Heldigvis kan pappa få hjelp.
Dette er en ekstremt sterk bildebok, men likevel en viktig og håpefull bok om en vanskelig hverdag flere barn dessverre kjenner seg igjen i. Det viktigste budskapet i boken går nettopp til alle som har det som Boj: Det er ikke din skyld, og du må si ifra til noen om du har det så vanskelig. Slik skal det ikke være!
Akvarium
av Gro Dahle og Svein Nyhus (ill.)
Moa bor i tredje etasje og gjennom vinduet sitt hun kan se hele verden. Moren til Moa bor i akvariet i stua. For moren til Moa er en fisk. En stor, flott gullfisk. Moa synes hun er finere enn alle fisker i hele verden. Men hvordan forholder omverdenen seg til en liten jente som bor alene med en gullfisk? Og hvordan takler Moa ensomheten, og alle de dagligdagse gjøremålene barn på samme alder vanligvis ikke engang forholder seg til?
Dette er en bok om et vanskelig og vondt tema; omsorgssvikt. Hvordan kan et barn ta vare på en voksen når det egentlig skal være motsatt?
Ikke tull med Småen
av Selja Maria Siggerud og Morten Hornburg (ill.)
Foreldrene til Småen skal bort en kveld, og Småen skal passes av farens gode venn. Men så vil barnevakten ligge ved siden av Småen i senga og ta på ham, og da blir alt vondt og trist. Overgriperen sier samtidig at dette er deres hemmelighet som aldri må fortelles til noen. Småen klarer derfor først ikke å snakke med foreldrene sine om det som har hendt, men så møter han en elg som forklarer hvorfor vonde hemmeligheter må deles.
Dette er en bildebok om overgrep mot barn fortalt på en enkel og litt naiv måte som gjør det lettere for de små å forstå hva den handler om. Det at handlingen er satt til dyreriket, skaper en viss avstand som mange ganger kan være lur når noe så vanskelig skal frem. Den barnlige teksten går dessuten på rim. Boken er god som utgangspunkt til samtale om det å sette grenser for egen kropp, og den imøtekommer de barna som selv er utsatt for disse grusomme handlingene. I denne boken klarer Småen til slutt å fortelle om det vonde, han blir trodd, og det gir oss håp om at alt vil gå bra til slutt. På Skamløst Forlag sine hjemmesider, kan man laste ned en brukerveiledning til de voksne. Kan brukes fra 3-4 år og oppover.
Blekkspruten
av Gro Dahle og Svein Nyhus (ill.)
Apen vil leke blekksprut, vil at Gullet skal ta av seg klærne og så vil han ta på henne. Det vil ikke Gullet.
Dette er en bildebok om overgrep mot barn. I boken er det storebror som forgriper seg på en lillesøster. Dette er ekstremt vanskelig å snakke med barn om, men her er en bok som kanskje kan åpne dørene for barn som virkelig trenger det. I boken ender det godt ved at Gullet tør å si ifra til moren sin som da tar affære. På denne måten løfter den også frem det viktigste i en slik situasjon: Barnet må få hjelp til å snakke om det, tørre å snakke om det, for å få hjelp.
Mammaen min er syk i følelsene sine
av Elisabeth Hillestad og Hege Terese Fjæra
Vildes mamma er syk i følelsene sine, og da blir ikke hver dag like enkel.
Denne boken tar opp temaet depresjon på et barnetilpasset nivå. Barn oppfatter og forstår mer enn voksne ofte er klar over. Vi lever i et samfunn der temaet psykisk helse stadig tar større plass, og det bør derfor bli mer åpenhet rundt dette. Denne boken er med på å ufarliggjøre temaet, og bidrar til å skape større toleranse for ulike menneskers liv og situasjon. Mange barn vil i løpet av sin barndom møte problematikken rundt psykisk helse, enten som hovedperson eller som pårørende. Ærlighet overfor barn og oss selv er svært viktig også i slike situasjoner.
Mummitrollet og den usynlige gjesten
av Cecilia Davidsson etter Tove Jansson og Filippa Widlund (ill.)
Mummitrollet og den usynlige gjesten er fortellingen til Tove Jansson («Mummitrollet og det usynlige barnet») omgjort til bildebok. Vi møter Mummifamilien som får besøk av Ninni – det usynlige barnet. Hun har blitt usynlig fordi hun har blitt skremt av tanta si over lenger tid. Nå er det Mummifamiliens oppgave å vise henne omsorg og kjærlighet slik at hun kan bli synlig igjen.
Med nye fargerike illustrasjoner i Tove Janssons ånd er dette en viktig bok som inviterer til samtale mellom voksen og barn, og gir gode språklige bilder for å kunne snakke om følelsen av usynliggjøring og det å føle seg ubeskyttet. Passer fra 5 år og oppover.
PS: Originalnovellen av Tove Jansson fra boka «Det usynlige barnet» passer for litt eldre barn. Den tar blant annet for seg ironibruk overfor barn, har en større psykologisk dybde, og anbefales til alle som jobber med barn i både barnehage og barneskole.
Om overgrep, rus og omsorgssvikt for de litt eldre:
Jeg sa ikke kom inn
av Eli Rygg og Malgorzata Piotrowska (ill.)
En dag mamma kommer hjem fra jobben, sitter Maria helt innhyllet i hengekøyestolen sin og vil ikke komme frem eller snakke med henne. Mamma får likevel lokket ut av henne hva som er galt. Det viser seg at Maria har vært utsatt for et overgrep av sin filleonkel. Heldigvis har Maria mange gode voksenhjelpere rundt seg, og sammen begynner de på veien ut av alt det vonde.
Boken er forholdsvis direkte både i språk og skildringer, men den er skrevet med håp og varme og med et løfte om at ting kan bli bra igjen bare man får snakket om og jobbet med det som har skjedd. Dette er en viktig bok, og omhandler et tema de fleste av oss nesten ikke tør å snakke om. Det er derfor godt at Eli Rygg har tatt en stemme her. Boken passer for utsatte barn i skolealder.
Hvorfor blir pappa så rar? – Barn som lever med rus
av Audhild Hjellup Lønne og Lene Borgersen (ill.)
Dette er en bok i serien Fagbøker for barn om psykisk helse.De er skrevet for de litt eldre barna. Boken handler om Anne, nesten ti år, som har en far som ruser seg. Han har lovet henne sykkel og bursdagsselskap til tiårsdagen hennes, men så drikker han seg full og glemmer alt sammen. Anne skammer seg ofte over faren sin, og synes mye er vondt og vanskelig.
Boken er skrevet for barn fra 10 år og oppover, og forteller dem om hvordan ting kan være vonde og vanskelige å forstå, men sier også noe om hvordan man kan få hjelp og dermed få det bedre.
Pitbull-Terje går amok
av Endre Lund Eriksen
Jim har to kule kompiser, Kurt og Roger. En dag begynner imidlertid en ny gutt i klassen, og det er en livsfarlig fyr som kaller seg Pitbull-Terje. Han bestemmer seg for at han og Jim skal være bestevenner. –Fra nå er vi bestevenner, sier han. –Ellers banker jeg deg! Jim viser ham den hemmelige bunkersen sin, men når Kurt og Roger tar den fra dem, må de finne på noe lurt sammen.
Bøkene tar opp vanskelige temaer å en god måte. Terje er overvektig, blir ertet, har en alkoholisert far, mens Jim har en mor med angst. Mobbing, alkoholisme, angst, omsorgssvikt og vennskap er temaer man kan ha samtaler om i tilknytning til disse bøkene. Bøkene fungerer godt for barn fra mellomtrinnet og oppover. For «Pitbull-Terje går amok» fikk Endre Lund Eriksen Kultur- og kirkedepartementets litteraturpris for beste barne- og ungdomsbok 2002. Filmen basert på boken, vant også Amandaprisen for beste barne- og ungdomsfilm.