Velg en side

Høytlesningsbøker for førskolebarn

Fra 4 års-alderen er det fint å begynne å lese bøker uten så mange bilder. Barn i denne alderen har fortsatt stor glede av å se på bilder og illustrasjoner, men de har ikke lenger det samme behovet for å støtte seg til bilder for å forstå en lengre tekst. Det er bra for barn å ta i bruk egen forestillingsevne og fantasi til å lage indre bilder. Høytlesningsbøkene stimulerer dette.

Vent ikke for lenge med å introdusere høytlesnings- og kapittelbøker for barnet. Selv om det er mange fantastiske og flotte bildebøker for større barn, byr ord uten bilder på noe ganske annet. Under følger noen eksempler på bøker som er fine å lese høyt for førskolebarna:

Skremme-Frida

Bøkene om Frida

av Mari Sager og Åshild Irgens (ill.)

Frida er fem år, og er og gjør som femåringer flest. Dette er gjenkjennelige og underholdende fortellinger om Fridas opplevelsesrike hverdag. Her får vi være med på koselige, spennende og vanskelige eventyr sammen med en høyst levende jente.

 

 

 

 

Lillebror-og-Knerten

Bøkene om Knerten

av Anne Cath Vestly

Bøkene om Lillebror og Knerten fortsetter å sjarmere generasjon etter generasjon. Når flere av bøkene nå også er filmatisert, kan det være litt ekstra stas å ta dem fram igjen. Anne Cath Vestly hadde en egen evne til å innta barneperspektivet til det fulle når hun skrev bøker. Lydbøkene om Knerten er lest inn med forfatteren selv, og er veldig koselige å høre på.

 

 

 

Myggsprayen-

Bøkene om Reven og Grisungen

av Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig (ill.)

Dette er humor for både liten og stor! Bøkene om Reven og Grisungen er så fantasifulle og humoristiske at det bare er å gi seg over. Dette er bøker som har blitt svært populære blant førskole- og skolebarn, og en høytlesningsstund med disse bøkene vil garantert trekke godt i smilebåndene.

 

 

 

Mamma Moe

Bøkene om Mamma Mø

av Jujja Wieslander og Sven Nordqvist (ill.)

Mamma Mø er ikke som andre kuer. Kråka blir stadig oppgitt over alle hennes rare påfunn, men han lures som regel med på alt. Dette er sjarmerende bøker med lun og god humor. Det finnes egne høytlesningsutgaver av bøkene.

 

 

 

Katten flytter ut

Bøkene om Gubben og katten

av Sven Nordqvist

Gubben Pettersen og katten Findus er bestevenner, men har sjelden en helt vanlig dag på gården. Her er det mye klokskap og god humor. Livlige og detaljrike illustrasjoner gjør bøkene ekstra morsomme, men fortellingene står sterkt også i seg selv.

 

 

 

 

Kardemommeby

Kardemommeby, Hakkebakkeskogen og Karius og Baktus

av Thorbjørn Egner

Dette er gjerne noen av bøkene flere barnehager velger å bruke til høytlesningsstund for de eldre gruppene. Med spennende tekst og fengende sanger, er Thorbjørn Egners klassiske bøker fortsatt svært populære. Bøkene er å finne som lydbøker og hørespill. Selv om mye av det ble spilt inn allerede på 1950-tallet, fungerer de svært godt den dag i dag.

 

Oms. Jo visst kan Lot#B047A.qxp

Lotta fra Bråkmakergata

av Astrid Lindgren

I de klassiske bøkene om Lotta er hun mellom 3 og 5 år. Lotta er en svært sjarmerende, men bestemt ung dame, og ingen skal komme og fortelle henne at de vet bedre. Her er det mange barnlige tanker og følelser å kjenne seg igjen i.

 

 

 

Teskjekjerringa

Bøkene om Teskjekjerringa

av Alf Prøysen

Dette er bøkene om den koselige, snille kjerringa som plutselig kan bli like lita som ei teskje. Koselige, kloke bøker med akkurat nok spenning og humor til å gjøre dem til gode høytlesningsbøker.