Velg en side

Fra 4 år

Hvor ble det av? av Lars Joachim Grimstad og Per Dybvig (ill.)

Pappa og Jonas finner en måkeunge og har den på balkongen. Plutselig er det mye som blir borte! Samtidig vokser måka seg stadig større. Og hvor blir det forresten av styreformannen som har sagt at det ikke er lov med måker i borettslaget ..?

Dette er en morsom bok om en grådig måke. Gjennom stadige spørsmål om hvor ting blir av, blir barna dratt aktivt med i fortellingen. Illustrasjonene er uttrykksfulle og humoristiske og gir oss svarene på spørsmålene som stilles i teksten. Les, le og kos dere!

 

Kveld på biblioteket av Max Estes

En gutt er på biblioteket med moren sin en kveld etter at alle andre har dratt. De elsker å være der når alt er stille og det bare er dem og bøkene. Tenk på hvor mange bøker som er i hyllene på biblioteket og alle historiene de rommer!

Dette er en vakker kjærlighetserklæring – til bibliotek og bøker, men mest av alt til mamma. Tekst og illustrasjoner er stemningsfulle, rolige og vakre, og åpner for mange samtaler rundt bøker, bibliotek og fortellinger.

 

 

Sneglen og hvalen av Julia Donaldson og Axel Scheffler (ill.)

Den lille sneglen vil ut i verden og oppleve mer enn den gjør på sitt lille skjær. Hva er da bedre enn å få skyss med en hval? Hvalen og sneglen legger ut på en felles reise, men da hvalen strander på land, må sneglen være snarrådig for å klare å redde sin nye, store venn …

Dette er en ny bok fra paret bak Gruffalo-bøkene. Teksten går på rim, og illustrasjonene er store og fargerike i ekte Scheffler-stil. Boken om det ganske så spesielle vennskapet er preget av lun humor og godhet.

 

Hvis jeg var statsminister av Trygve Skaug og Ella Okstad (ill.)

Hvordan ville verden ha sett ut dersom barna fikk bestemme? Alle ville kanskje få nok godteri og skjermtid, men også minst én god venn og ingen krig.

I denne boken myldrer det av tanker rundt nettopp hva man kunne ha bestemt som statsminister. Her er det mange tøysete idéer, men også varme, gode og inkluderende tanker for verden og menneskene i den. Dette er en svært god bok å bruke for å snakke mer med barn om hvilken verden vi ønsker å leve i. Da blir det jo også naturlig å snakke mer om hva hver og en av oss kan gjøre for at den skal bli litt bedre. Dette er en fantasifull og oppløftende bok, og illustrasjonene er fulle av farger og glede.

 

Surpomp av Suzanne Lang og Max Lang (ill.)

Sjimpansen Jim våkner en dag og er i dårlig humør. Det er en nydelig dag i jungelen, og alle de andre dyrene syns det er merkelig at han kan være så sur på en så fin dag. Jim påstår at han ikke er sur, men ingen tror på ham. Han går jo tross alt rundt og luter med skuldrene, rynker på brynene og skuler rundt seg. Så da prøver Jim å se glad ut utenpå. Kanskje det vil føre til at han føler seg bedre innvendig også?

En gøyal og enkel bok om det å ha en litt dårlig dag, være i dårlig humør, og om gode råd som kanskje ikke fungerer så godt likevel. Teksten er kort og illustrasjonene fargerike og fine.

 

Ulf er uvel av Rebecca Wexelsen og Camilla Kuhn (ill.)

Ulf våkner en morgen og føler seg uvel. Ingen andre legger merke til at noe spesielt er galt med ham, men når han oppsøker legen, kan legen fortelle at Ulf er død. Ulf drar hjem og snekrer en kiste og inviterer til det som blir en svært hyggelig begravelse med deilig kake og koselige gjester. Legen kommer også, og han kan blant annet fortelle om et ødelagt stetoskop …

Dette er en underfundig og morsom bok som spinner rundt et egentlig så seriøst tema som døden på en befriende måte. Mest av alt handler den imidlertid om en ensom og litt pjusk hund, og den minner oss på at vi må nyte livet når vi kan. Den har et ledig og godt språk, og de humoristiske illustrasjonene i boken utfyller teksten på en svært god måte.

 

Steder å tisse av Svein Nyhus

Alle tisser. Det er det ingen tvil om. Når noe kommer inn, må det ut igjen. Helt naturlig, men også ganske så magisk.

I denne boken er tissing nettopp både magisk og hverdagslig på samme tid. Slik det er for mange små. De er opptatt av tissen og tissing, og her tar forfatteren barnets perspektiv på saken. Boken inviterer til samtale og undring hos både stor og liten leser. Illustrasjonene er svært stilfulle i hovedsakelig gult og blått, og de både støtter og supplerer teksten.

 

 

 

Uni Enhjørning av Amy Krouse Rosenthal og Brigette Barager (ill.)

Eni er en enhjørning, og hun er sikker på at det finnes små jenter på ordentlig. De andre enhjørningene kaller henne dum som kan tro på noe slikt, men Eni er helt sikker: Et eller annet sted finnes en jente hun kan leke med …

Dette er en veldig søt bok om å beholde sine drømmer og få tro det man vil. Det er en artig vri dette med at det er enhjørningen som tror at det finnes ekte jenter. For barna som blir lest for, er det en helt selvsagt ting at jenter finnes, så da ler de gjerne godt. «Det gjør jo det, da!» Dette er ikke en av de mange glitrende, sølvskimrende og kanskje litt smådårlige bøkene om enhjørninger. Boken er godt skrevet, og illustrasjonene fargerike og fine uten å bli for sukkersøte.

 

 

Det runde problemet av Vegard Markhus 

Robert har ikke hode. Derfor er det mye som blir vanskelig. En dag dukker imidlertid naboen opp med noe rundt og rart i hånda, og Robert forstår endelig hva det er han har manglet.

Dette er en litt annerledes bok om en hodeløs gutt. På lesestunder har denne boken fungert ypperlig. Det er gøy å tenke på og snakke om alt vi ikke hadde klart uten hode både før og etter lesestunden, og humoren i boka treffer barn i alle aldre. Her er det mye som blir fascinerende, rart og morsomt. Særlig bildet av Robert der han ikke treffer doen når han tisser, er jo selvsagt ekstra spennende og gøyalt!

 

Bøkene om Zog av Julia Donaldson og Axel Scheffler (ill.)

Zog er en drage og går derfor på drageskolen. Der vil han gjerne få en stjerne av gull for å være beste elev, men så er ikke alle fagene like enkle. Heldigvis får han hjelp av en jente som viser seg å være en ekte prinsesse! I neste bok følger vi Zog og Prinsesse Perle når de flyr drageambulanse sammen med knekten Gabbagut. Sammen må de løse mang et problem, og det aller største problemet er nok onkelen til Prinsesse Perle, selve kongen. Han mener at prinsesser slett ikke skal være leger!

Dette er lekne, fargerike bøker med frodig språk! Teksten går på rim som vi gjenkjenner fra radarparets bøker om blant annet Gruffalo. Drager er alltid spennende og gøy, og handlekraftige og modige prinsesser er lette å bli glad i. Her er de bare å kose seg!

 

Dagen dag Jørgen ble spist av  John Fardell 

Jørgen og storesøsteren Sara er på sykkeltur da Jørgen plutselig blir spist av en glefser. Sara bestemmer seg for å følge etter den rare skapningen, men på vei for å redde Jørgen får hun se glefseren bli spist av et nytt og underlig dyr som igjen blir spist av det neste. Kan hun klare å redde broren sin ut av alle disse magene til slutt?

Dette er en morsom og ellevill bok hvor gjentagende sluking av stadig større og rarere skapninger skaper frydefulle grøss hos de små. Illustrasjonene er med på å underbygge den humoristiske tonen i boka, og heldigvis går alt bra til sist!

 

Mamma Moe

Bøkene om Mamma Mø av Jujja Wieslander og Sven Nordqvist (ill.)

Mamma Mø er ikke som andre kuer. Hun synes ikke livet blir fullkomment dersom hun bare skal stå å tygge drøv. Hun vil prøve det samme som barna, og dermed husker, sklir og aker hun også. Ikke at alt alltid går helt etter planen. Hennes gode venn Kråka synes Mamma Mø burde oppføre seg mer som en vanlig ku, men han blir på underlig vis alltid med på det den koselige kua foreslår likevel.

Dette er koselige bøker med mye god humor. Det blir mye å le av når Mamma Møs avslappede og nysgjerrige forhold til livet møter den selvgode Kråkas bråkjekke realisme.

 

 

BukkeneBruseVenderTilbakeBøkene om Bukkene Bruse av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund (ill.)

Bøkene om Bukkene Bruse er fulle av humor og en akkurat stor nok porsjon galskap. Her er det livlige, fargesterke illustrasjoner i god harmoni med en rik og morsom tekst. Dette er strålende humor for både liten og stor, og enkelte ordspill er nok myntet mest på de store. En svært vellykket harselas med et av våre mest folkekjære eventyr! Det er dessuten laget virkelig gode lydbøker av bøkene i denne serien.

 

 

 

Katten flytter ut

 

Bøkene om Gubben og katten av Sven Nordqvist

Gubben Pettersen og katten Findus bor sammen på gården sammen med alle hønene sine. De er bestevenner, men opplever sjelden en helt vanlig dag sammen. I den nyeste boka «Katten flytter ut» vil Findus flytte ut i den gamle utedassen, siden han der kan få hoppe i sengen klokken fire om morgenen, noe gubben har sett seg lei på at Findus gjør i hans seng. Men så spørs det om de egentlig trives så godt hver for seg …

Dette er kloke bøker med en lun og god humor. Illustrasjonene er proppfulle av fantasifulle påfunn, og ikke sjelden skjuler det seg små humorristiske overraskelser i både tekst og bilde.

 

 

Gorm

 

Gorm er en snill orm av Camilla Kuhn

Gorm er en hoggorm, men driver ikke med slikt mange andre hoggormer driver med. Han er verdens snilleste hoggorm. Gorm jobber nemlig på apotek, og ønsker å hjelpe andre dyr. Men så er det litt vanskelig når alle disse fristende musene går rundt i apoteket …

Dette er en morsom bok. Her er det mye god humor i samspillet mellom illustrasjoner og tekst.

 

Oddogtodd

Odd og Todd på jobb av Aino Havukainen og Sami Toivonen (ill.)

Odd og Todd ser på alle de voksne som haster av sted til jobben hver morgen mens de ser viktige ut. Hva kan det være de egentlig gjør? Brødrene tar en tur til arbeidskontoret, finner en oppslagstavle med ledige jobber, og bestemmer seg for å prøve dem alle sammen.

Dette er en informativ og morsom myldrebok med fantasifulle krumspring og humørfylte tegninger. Her kan man både lære og bli underholdt – liten som stor.

 

Johannes Jensen

Bøkene om Johannes Jensen av Henrik Hovland og Torill Kove (ill.)

I disse tre bøkene møter vi den grublende krokodillen Johannes Jensen, som opplever å føle seg annerledes og utilpass før han til slutt møter kjærligheten og opplever et lite mirakel.

Bøkene om den tankefulle krokodillen er lavmælte og gir rom for grubling hos de små.