Mieko danser
av Mariko Miyata-Jancey og Skinkeape (ill.)
Mieko elsker å danse! Hun liker aller best å danse når hun kan få bruke shorts og t-skjorte i stedet for strømpebukse og trang turndrakt. Det lange håret hennes får hun hjelp til å klippe av søsteren, og det er deilig å danse uten det også. En dag begynner Sofia på dans, og smilet hennes gjør Mieko helt varm i magen. Men så blir Mieko plassert i hoppegruppa med alle guttene og ikke i piruettgruppa med jentene. Er hun ikke jente lenger?
Dette er en vakker og befriende bok som viser at kjønn er uavhengig av klær og hår og alt det ytre. Mieko føler seg som en jente, men liker kort hår, shorts og er kanskje litt forelsket i en jente. Det må jo være greit. Kjæresten til danselæreren Tom har langt hår og skjegg, og det er selvsagt også helt greit. Det som er komplisert for mange, gjøres ukomplisert og enkelt i denne boka. Skam er fraværende, og de voksne rundt Mieko har kloke og udramatiske holdninger til ønsker om klær, frisyre og forelskelse. Og så viser det seg jo da også at det ikke er fordi danselæreren tror hun er en gutt at han har satt Mieko på hoppegruppa, men fordi Mieko er så veldig god til å hoppe høyt! Illustrasjonene i boka er stilfulle og dust fargerike, og passer svært godt til teksten. Passer fint fra ca. 4 år.
Ollianna
av Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus (ill.)
Olli har alltid vært Olli – gutten til mamma og pappa. Pappa vil nok at Olli skal løpe og fiske og klatre opp på fjelltopper og bli stor og sterk slik som ham. Olli er ikke like sikker på om han vil det. Han er nemlig allerede ganske så sterk i øynene, og han er en mester i å se alt som glitrer og skinner! Olli er i det hele tatt ikke sikker på om han vil være Olli mer. Navnet kjennes som en altfor trang genser, en altfor trang seng. Hva vil skje om han blir Ollianna? Vil pappa være like glad i ham da?
Dette er en bok som handler om å være usikker på om man kjenner seg som gutt eller jente, og om hvor vanskelig det kan være å være seg selv fullt ut. Hva kan skje om man våger å være seg selv på denne måten? Spørsmål rundt kjønn og identitet er for noen enklere enn for andre. Det fører til at samtalene rundt disse spørsmålene kan oppleves svært ulikt også. Hvordan behandler man egentlig et slikt tema? Denne boken er godt skrevet. Nok en gang blir et ofte svært vanskelig tema behandlet av Dahle med klokskap på en god, positiv og likefrem måte. Skammen løftes vekk fra barnet, og ansvaret blir helt riktig lagt hos de voksne rundt barnet. Illustrasjonene i boken er kloke og gode, og samhandler med teksten på svært god måte. Passer fint fra ca. 4 år.
Hannemone og Hulda
av Jenny Jordahl
Havfruen Hannemone og hulderen Hulda lengter etter noe mer enn hav og sjømenn, skog og tømmermenn. De er visst ikke helt som de andre havfruene og huldrene som forelsker seg i disse og er lykkelige med det. Men hvordan går det når det blå møter det grønne – når Hannemone møter Hulda?
Dette er en veldig søt bok om å finne kjærligheten på en litt annen plass enn hva man kanskje trodde. Det som føles riktig for noen, blir galt for andre – og vi rundt bør heie på kjærligheten uavhengig av form og kjønn. Boka har nydelige illustrasjoner i herlig fargespill. Passer fint fra ca. 4 år.
Barbie-Nils og pistolproblemet
av Kari Tinnen og Mari Kanstad Johnsen (ill.)
Nils har bursdag, og han skal få velge seg det han vil i lekebutikken sammen med pappa. Nils vet akkurat hva han ønsker seg; en barbie. Pappa forsøker å få ham til å ønske seg noe helt annet i stedet, og når den macho nabomannen dukker opp, blir pappa ganske så barnslig og overkjørende. Skulle ikke Nils få velge seg akkurat det han ville? Nils må være ganske så tøff for å klare å stå imot pappa og si tydelig ifra.
Dette er en veldig god bok om de typiske forventningene mange voksne kan ha til gutter og jenter, og den viser på en tydelig måte flere av de følelsene som er knyttet til dette. Hvorfor er det så flaut for pappa at naboen ser at Nils vil ha en Barbie? Hvordan skal vi voksne klare å løsrive oss fra omverdenens forventninger og stereotyper når vi opplever at barn ønsker seg noe eller gjør noe som vi er redde for at vil skape uheldige reaksjoner hos andre rundt dem? Hvorfor blir alt dette så vanskelig for barnet? Denne boka inviterer til mange, gode samtaler. Teksten er leken og enkel, men full av følelser, og illustrasjonene er fargesterke, symboltunge og særdeles uttrykksfulle. Passer fint fra ca. 3 år.
Julian er en havfrue
av Jessica Love
Julian elsker havfruer! Besta lar ham kle seg ut som en havfrue akkurat slik han selv vil, og så blir de to med i den store havfrueparaden på stranda. Der er det mange andre mennesker med ulike skinnende havfruekostymer.
Dette er en varm og nydelig bok om mangfold, frihet og inkludering. Og det er også en bok om en klok og kjærlig bestemor som lar barnebarnet få være den han føler han vil være. Teksten er svært enkel, og illustrasjonene er vakre og fargesterke utført på brunt papir. Den brune bakgrunnstonen gir boksidene en helt egen varme. Passer fint fra ca. 3 år.
Prinsesse Henrik
av Michaël Escoffier og Roland Garrigue (ill.)
Henrik skal på karneval, men han vil ikke være Supermann eller sjørøver. Henrik vil være en prinsesse. De andre barna kan bare le så mye de vil, for dette har han bestemt seg for. Ingen kan bestemme at det bare er jenter som kan kle seg ut som prinsesser, tenker Henrik. Ingen av ridderne vil holde ham i hånden, men Henrik bryr seg ikke så mye om det når han i stedet finner en fin dragejente å leke med.
Dette er en fargerik bok på mange måter! Henrik har selv et helt ukomplisert forhold til det å kle seg ut som en prinsesse, og dermed blir hele boka ganske så ukomplisert og befriende. Her handler det mest om friheten til å kunne ta de valgene som passer en selv best. Det at Henrik vil ta av seg kostymet raskt etter karnevalet, handler bare om at høyhælte sko er vondt og at kjolen er så lett å snuble i. For neste år vil han nemlig være en havfrue! Dette er en herlig bok med enkel tekst og fargerike, glade illustrasjoner. Passer fint fra ca. 3 år.