Velg en side

Fra 5 år

God tid

av Anne Aanensen Randøy og Hilde Hodnefjeld (ill.)

Maren og mamma våkner en morgen og Maren vil at de skal ha god tid og bare kose seg. Hun vil være en kattunge som koser seg i mammas hår. Så ringer vekkerklokka på mammas mobil, og hverdagsstresset er i gang. I bilen på vei til barnehagen får Maren tak i mobilen, tar den med seg og graver den ned i sandkassa. Men vil det føre til at hun og mamma får god tid?

Dette er en bok både stor og liten kan kjenne seg igjen i, og den kan nok få i gang viktige samtaler om tid, stress og mobilbruk. Hva er viktig og hva er mindre viktig? Uttrykksfulle, flotte illustrasjoner passer perfekt med teksten.

 

Elg i soloppgang

av Åse Omustvedt og Hilde Hodnefjeld (ill.)

Elg er en helt vanlig elg. Jobben hans er dog kanskje litt utenom det vanlige for en av skogens konger. Elg er nemlig bussjåfør. Det er fint å være bussjåfør, synes Elg. Hans gode venn Ada sitter på til skolen hver dag, og det er så koselig. Men så en dag kommer det en elghund og en jeger inn i bussen. Da føles ikke alt like enkelt lenger …

Dette er en mildt surrealistisk, men svært underholdende bok. Den er både spennende, rørende og morsom. Illustrasjonene er fargerike og svært uttrykksfulle, og bokas store format gir dem god plass.

 

Frinken Fopp

av Knut Nærum og Bjørn Ousland (ill.)

Frinken Fopp er ikke som de andre gutta. Han elsker å hoppe, liker å spise fluer og har en forunderlig lang tunge. Så en dag finner han et bilde av sin gravide mor ved siden av en frosk … Er han altså både gutt og frosk? Og må han da velge å være enten eller eller både og?

Dette er en fantasifull og morsom bok med en helsprø historie! Teksten går på rim, og den er like morsom å lese for voksne som for barn. Illustrasjonene er lekne og uttrykksfulle og står godt til teksten.

 

På rømmen i rommet

av Julia Donaldson og Axel Scheffler (ill.)

Ann er en splø og Tor er en splå. De har hver sin farge og kommer fra hver sin familie og hver sin kultur. De får slett ikke lov til å bli venner, men de trosser sine familier og stifter rett og slett sin egen familie. Gjennom deres mot og eksempel får familiene deres øynene opp for at form og farge slett ikke er det som betyr noe når man er glad i noen.

Dette er en bok fra paret bak Gruffalo-bøkene. Teksten går på rim, og illustrasjonene er fargerike og lekne. Boken er fin å bruke til samtale rundt ulikheter, toleranse og det som virkelig betyr noe i et vennskap eller en familie.

 

Billy og det kjempestore, blå problemet

av Mac Barnett og Adam Rex (ill.)

Foreldrene til Billy sier at hvis han ikke rydder rommet sitt eller spiser ertene sine, så kjøper de en blåhval til ham. Og plutselig en dag står det virkelig en ordentlig blåhval utenfor huset. En blåhval er et elendig kjæledyr. Bare spør Billy!

Dette er en herlig, småsprø bok. Den presenterer også interessante fakta om blåhvalen, bakt inn i den absurde fortellingen om Billy og hvordan han skal håndtere dette enorme problemet. Fantastiske tegninger illustrerer hvor stor en blåhval faktisk er.

 

Den_kjempestore_paera_Den utrolige historien om den kjempestore pæra

av Jakob Martin Strid

I den lille byen Solby har borgermesteren forsvunnet. En flaskepost forteller elefanten Mitcho og katten Sebastian at borgermesteren befinner seg på Den mystiske øya. I flasken ligger også et lite frø som vokser og blir en gigantisk pære. Med den begynner en lang reise mot Den mystiske øya.

Dette er en kapittelbok med ellevill humor og sprelske, fantastiske tegninger.

 

NaarAlleSover_forside_v5Når alle sover

av Nicolai Houm

Om natten, når alle sover, kommer Boba. Han er en ekte vandal, og smadrer alt han ser. Etter ham kommer Felir Lutemann og reparerer alt før menneskene våkner. Dette skjer hver eneste natt, men ingen merker noenting før den natten Felir Lutemann skader foten sin og ikke får reparert alt før morgenen kommer. Det blir igangsatt en jakt for å finne den skyldige, og det kan virke som om bakerens datter er den eneste som kan hjelpe både Boba, bakeren og byen.

Dette er en nydelig bok. Lavmælt og spennende og perfekt for en godnattstund.

 

 

FuglFugl

av Lisa Aisato

Den vesle jenta har kun ett ønske her i verden: Hun vil bli en fugl og fly sammen med de andre fuglene til varmere land når vinteren setter inn. I bøkenes verden kan alle slags ønsker bli til virkelighet …

Lisa Aisato har skrevet en lavmælt og poetisk bok prydet med fantastiske illustrasjoner. Her blir det umulige mulig bare man ønsker det sterkt nok.

 

Paisommer

av Ragnar Aalbu

En sulten muldvarp går forbi vinduet til en baker og får se en deilig pai. Den lukter da også utrolig godt av eple og sukker og alt som er deilig. Muldvarpen rapper den, men får snart dårlig samvittighet, og havner i et dilemma.

Som i alle av Ragnar Aalbus bøker, er også denne boken full av stilrene illustrasjoner med en enkel, men samtidig kompleks tekst. Her er det mye humor – både åpenlys og litt mer skjult – i både bilder og tekst, og stor som liten vil underholdes på mange plan.

 

 

Reven og grisungenBøkene om reven og grisungen

av Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig (ill.)

I disse bøkene møter vi mange av skogens rare dyr, og fantasien setter få grenser for hva vi blir med på under lesestunden. Her er kuer i putetrær, mystiske myggsprayer og dårlige gurker.

Bøkene om reven og grisungen er proppfulle av humor for både voksne og barn!

 

 

 

GarmannBøkene om Garmann

av Stian Hole

To av bøkene i trilogien om Garmann har vunnet Brageprisen, og det er ikke uten grunn. Stian Hole forteller på en poetisk og var måte om den grublende Garmann og hans tanker og opplevelser. Illustrasjonene er ikke bare flotte, men rett og slett små kunstverk i seg selv.

 

 

 

Odd-er-et-eggOdd er et egg

av Lisa Aisato

Odd er snart syv år, og i snart syv år har han trodd at hodet hans har vært et skjørt egg. Derfor er det mye Odd ikke tør. Men så møter han den glade jenta Gunn, og da skjer det noe med Odd.

Dette er en vakker bok om å sprenge grenser og oppleve at verden kanskje ikke er så farlig som man har trodd. – Det er nok heller ikke helt tilfeldig at moren til Odd er tegnet som en høne …

 

 

PrompehundenPrompehunden Walter

av Kotzwinkle, Murray og Colman

Hunden Walter blir reddet fra en kennel, men det viser seg snart at Walter har et stort problem: Han er proppfull av gass, og fiser og promper og fjerter i tide og utide.

Slikt blir det selvfølgelig mye moro av, og denne boken er glimrende å lese for de som ønsker å trene lattermusklene! Det er skrevet flere bøker om Walter.

 

1Månen som ville lyse som ei sol

av Elin Grimstad

Dette er en poetisk og svært vakker bok om månen som er sjalu på sola. Månen vil vise at han også kan skinne, og dermed legger han en listig plan …

Boken er full av fantastiske illustrasjoner laget på helt spesielt vis av kunstneren Elin Grimstad. Nynorsk tekst.

 

 

 

super-charlie-kosedyrSuper-Charlie & kosedyrtyven

av Camilla Läckberg og Millis Sarri (ill.)

Charlie er ikke som andre babyer. Han har nemlig superkrefter! I denne boken er det en mystisk tyv som sniker seg rundt fra hus til hus og stjeler barnas kosedyr. Super-Charlie må hente frem detektiven i seg for å fange tyven. Vil han og mormor klare oppgaven?

Camilla Läckberg er best kjent for sine krimbøker for voksne, men dette er den andre barneboken hun har skrevet om Super-Charlie. Her er det spenning og humor om hverandre! Det finnes flere bøker om Charlie.