Velg en side

4. – 5. trinn

Både hjemme og på skolen er det viktig at barn blir lest høyt for. Selv etter at de selv har lært å lese, er det svært verdifulle språklige erfaringer som kommer gjennom å bli lest høyt for og ha samtaler rundt innholdet. Her følger tips til høytlesningsbøker for barn i 4. – 5. trinn. Bøkene kan fint leses av barna selv også. Tipsene er utarbeidet i samarbeid med flere av lærerne i Øvre Eiker kommune.

 

Det fins ikke monstre

av Kory Merrit

Bekkenblomholm er en rolig og ganske så kjedelig, liten by der det aldri skjer noe skummelt. Vel – det er helt til det begynner å forsvinne barn derfra. Problemet er bare at ingen merker det, for ingen husker dem. Verken venner, foreldre eller lærere. Lillesøsteren til Levi forsvinner en dag, og det gjør alle tingene hennes også. Det er som om hun aldri har eksistert. Men Levi husker henne, og jenta Karo tror på det han forteller. De to er de eneste som skjønner at ingen er trygge når mørket senker seg, og de er de eneste som vet om den skremmende skikkelsen som lurer i skyggene … Om ikke Karo og Levi tar opp kampen, vil alle være fortapt.

Dette er en skikkelig spennende bok, men den er også koselig og med en fin moral oppi alt det skumle. Det er flere skrekkreferanser til den voksne som leser boken hentet fra klassiske skrekkfilmer og -bøker. Boken er godt skrevet og fin å lese høyt. Den er illustrert av forfatteren selv.

 

Den ville roboten

av Peter Brown

Da roboten Roz åpner øynene for første gang, oppdager hun at hun er helt alene på en øde øy. Hun har ingen anelse om hvordan hun kom seg dit eller hva hun skal gjøre, men vet at det er viktig å overleve. Etter å ha kjempet seg gjennom en fryktelig storm og unnslippet farlige bjørner, skjønner Roz at hun må tilpasse seg omgivelsene og lære av øyas lite gjestmilde dyr og landskap. Litt etter litt blir Roz venner med dyra, og øya begynner å føles som et hjem. Helt til robotens fortid innhenter henne.

En hjertevarm og spennende barnebok om hva som skjer når natur og teknologi møtes. Boken omtales ofte som en allalderbok, og kan leses både oppover og nedover i klassetrinn.

 

Hilda Humlevik og folka som forsvant

av Irmelin Persdatter Gustavsen

Hilda Humlevik er en ganske vanlig jente med et ganske vanlig liv. Alt snus på hodet når en sleip mann med onde hensikter kaprer hjertet til moren hennes, og de i stedet for å reise på kul sommerferie må flytte til byen Søderdal. Hilda merker raskt at ikke alt er som det skal. For hvem er den bleke mannen på trappa utenfor det nedlagte sanatoriet? Hvorfor er lærerne på skolen så annerledes? Og hva er det egentlig stefaren Timian skjuler på loftet i det nye huset i Kistegata?

Dette er første bok i en helt ny serie. Her er det både mysterier, spenning og mye humor! Boken driver godt, og lar ikke leseren kjede seg et eneste minutt.

 

Over grensen

av Maja Lunde

Vi møter Gerda og broren Otto i Norge i 1942. Foreldrene har skjult to jødiske barn, Sarah og Daniel, i kjelleren, og er blitt arrestert av nazistene. Nå blir det opp til barna å komme seg i sikkerhet, og de bestemmer seg for å legge ut på den lange veien til Sverige for å forsøke å finne sikkerhet der. Nazistene er hakk i hæl på dem hele tiden, og spenningen holdes oppe til siste slutt.

Boken er godt skrevet, kapitlene er korte og slutter ofte på et høyt spenningsnivå med såkalte «cliff hangers». Boka er blitt filmatisert og kom på kino i februar 2020.

 

 

Den magiske vinteren

av Phillip Reeve og Sarah McIntyre (ill.)

Dekksgutten Shen må flykte fra lasteskipet Lykkestjerna når Vintrenes vinter setter inn og hele havet blir til is. Han redder med seg lasten, som består av 66 mops og en kasse med ullgensere, og begir seg ut på isbølgene. I en landsby treffer han på Sika, som forteller ham om et hundesledekappløp til Nordpolen, og ikke lenge etterpå er 66 mopser spent for sleden til Sika, og ferden går nordover.

Dette er en morsom, fantasifull og actionfylt fortelling om kappløpet mot Nordpolen, om de rare vesenene og menneskene som Shen og Sika møter på veien, og om problemene de må løse for å komme seg helt fram. Kapitlene er korte og egner seg godt til episodisk høytlesning, og boka er gjennomillustrert med flotte tegninger.

 

Pym-Petterson

Bøkene om Pym Petterson

av Heidi Linde

Pym er 11 år og opptatt av verdensrommet. Hun har en mor og en far og de to år eldre storesøsknene Sigmund og Sanna. De er tvillinger og krangler hele tiden. En helt vanlig, kjedelig og mislykka familie, synes Pym. Selv stiller hun spørsmål ved det meste, og gjør tingene på sin helt egen måte.

Det blir aldri en kjedelig dag med Pym og alt det mislykkede rundt henne. Dette er morsomme og tankevekkende bøker om en sjarmerende jente.

 

 

Ikke lov å le

av Kine Jeanette Solberg

Alle skal med, heter det. Men hva med den som ikke er grei, inkluderer vi henne også? Kaja er jenta som aldri greier å stoppe når noen begynner å le av det hun sier. Hun er jenta som så gjerne skulle ha en bestevenn, men som sliter med sosiale relasjoner. Veslevoksent erfarer hun at hun er involvert i altfor mange episoder på skolen. Og episoder, ja, det kommer det ingenting godt ut av.

Dette er en sår, tankevekkende og morsom bok. Disse barna som ikke passer inn er det jo skrevet mange bøker om, men her er det et barn som ikke oppfører seg slik at hun er lett å like. Kaja kaller de andre barna stygge ting, hun kaster ting på dem slik at de begynner og blø, og er i det hele tatt ikke så god på å se konsekvenser av egne handlinger. Hun får likevel mye omsorg fra mor, lærer og flere av de andre barna, og så ligger det jo gjerne noe bak en bråkete oppførsel. Denne boken viser at det er mulig både å være annerledes og å bli sosialisert inn i et fellesskap der adferden ikke skader andre.

 

Gangster-Bestemor

Gangster-Bestemor

av David Walliams

Bens bestemor har hvitt hår, gebiss og lommetørkle inni ermet. Ben synes hun virker som en svært kjedelig bestemor, men dette forandrer seg brått når han får vite at hun er en internasjonalt beryktet smykketyv. Bestemor er visst alt annet enn kjedelig. Hennes store drøm er å stjele kronjuvelene, og kanskje får hun det til med Bens hjelp?

Dette er en svært morsom bok skrevet av forfatteren bak suksessen «Verdens rikeste gutt». Den kan fint leses også for yngre barn ned mot 8-årsalder.

 

 

 

Bzzz – Verdens minste bankran

av Aleksander Kirkwood Brown og Andreas Iversen (ill.)

Morsom historie om noen modige mygg som raner blodbanken. 93 og de andre guttemyggene driver dank og spiller biljard dagen lang, mens jentene er ute og suger blod – det er det nemlig bare jentemyggen som kan. Men en dag blir jentene lei og gir gutta beskjed om at neste gang er det deres tur. På jakt etter blod og lettvinte løsninger kommer guttene over noe som heter blodbanken. Flere etasjer med blodposer – som de bare kan stjele! Eller ..?

Verdens minste bankran er en kjapp, actionfylt og morsom bok, som egner seg godt til høytlesning. Morsomt for både barn og voksne! Morsomt illustrert i svart, hvitt og blodrødt. Bakerst i boka får du 10 fakta om mygg og 10 fakta om blodbanken.

 

Vaffelhjarte

av Maria Parr (nynorsk)

Trille og Lena er naboer, og bor på en liten plass som heter Knert-Mathilde. Trille er sikker på at Lena er han beste venn, men han er ikke like sikker på om han er hennes beste venn. Han blir i hvert fall med på alle rare innfall og krumspring Lena gjør, og de står for det meste av dramatikken som skjer i dalen. Men en dag snakker moren til Lena om at de skal flytte. Hvordan skal Trille overleve uten bestevennen sin? De må legge en plan slik at Lena kan få lov til å bli.

En hjertevarm og søt fortelling om hvordan det er å være barn, når livet både er idyllisk og vanskelig på samme tid. Korte, episodiske kapitler ispedd illustrasjoner i svart-hvitt.

 

Krokodilletyven

av Taran Lysne Bjørnstad og Christoffer Grav (ill.)

Odd er redd for mye. Store hunder og store ungdommer gjør at han føler seg enda mindre enn det han er. Han blir valgt sist i gymtimen på skolen, og blir ofte ertet av de andre elevene. Så når klassen drar på tur til Akvariet og Odd møter reptilsjefen Rolf, som har tatoveringer, ring i øret, og som tør å holde en sprell levende krokodille, har Odd funnet sitt forbilde. Han vil bli like tøff som Rolf, så han legger en halsbrekkende plan som involverer å stjele en krokodille og gjemme den på gutterommet. Men så oppstår det en hel rekke vanskeligheter som Odd ikke hadde tenkt på. Det er ikke så lett å skulle ta vare på en krokodille, selv om den er både liten og søt.

En morsom og var fortelling, som tar opp viktige tema som det å føle seg utenfor, om det er greit å stjele og om hvordan man skal ta vare på eksotiske dyr. Illustrert.

 

Verdens kuleste gjeng: Sceneskrekk

av Maja Lunde

Sceneskrekk er den første boken i serien om verdens kuleste gjeng. I boken møter vi Bjørg, Helena, Alfred og Ivan. De er svært forskjellige, men sammen er de likevel verdens kuleste gjeng. Vennegjengen bestemmer seg for å danne et band som skal spille på en av klassens hagefester, men de har et lite problem: ingen av dem er musikalske eller spiller noe instrument. I de videre bøkene står denne gjengen oppe i mange, ulike

Bøkene om denne kule gjengen handler om å ta utfordringer på strak arm, om å tørre å være seg selv, om vennskap og det å være sterkere sammen. Bøkene er lettleste og humoristiske, og illustrasjonene er morsomme.

 

Villheks

Villheks-bøkene

av Lene Kaaberbøl (Nynorsk og bokmål)

Clara tror hun er en helt vanlig jente med et helt vanlig liv, inntil hun en dag blir klort i ansiktet av en svart katt. Fra den dagen blir ingenting som før. Moren tar henne med til tanten, som mener at Clara kanskje er en villheks som henne selv. Men Clara kan jo ingenting om trolldom og svartekunster?

Bøkene i serien om Clara er gode og spennende fantasybøker for barn. I Claras verden er trolldom noe helt annet en barnemat, og vi får følge hennes kamp for å overleve. Claras kjærlighet til dyr og naturen rundt henne får også stor plass i boken. Bøkene kan fint lese også for 6. – 7. trinn.

 

 

Motstanderne

Motstanderne

av Arne Norlin og Andreas Palmaer

Tove og Noel har akkurat blitt kjent med hverandre. Begge elsker fotball og tror de holder med samme lag. Alt virker helt topp helt til erkerivalene AIK og Hammarby skal møtes i fotballkamp og Tove og Noel havner på hver sin side. Det er ikke heller bare lett at faren til Tove er en kjent fotballspiller og at storebroren til Noel gjerne vil bli med i den harde kjernen av fans i Bajen Forza. Hvordan skal de klare å være venner når de også er motstandere?

Dette er den første av tre bøker i serien FANS, som handler om fotball, fans og ung kjærlighet. Boken er spennende, og reiser samtidig flere viktige spørsmål rundt klasseskille. Boken er topp for alle som liker fotball. Og kjærlighet. Boken kan fint leses også for 6. – 7. trinn.

 

Hvis-jeg-bare-ikke-hadde-gjort-pappa-til-astronaut_

Hvis jeg bare ikke … Serien om Tilda

av Ingelin Angerborn

Dette er bøkene om Tilda, jenta som havner i de mest utrolige situasjoner. Som regel bærer det meste galt av sted, men ting ordner seg som regel til slutt.

Dette er morsomme bøker om en morsom jente! Disse blir det gode høytlesningsstunder av.

 

 

 

Adam den tredje

Adam den tredje i fjerde

av Torun Lian

Adam går i fjerde. Han har sviktende stemme og tynn kropp, og er skolens nest mest populære mobbeoffer. Adam er imidlertid utstyrt med et lysende mattetalent og en mørk humoristisk sans. Til slutt får han da også en god venn med verdens vakreste øyne.

Dette er en litt vond, men også underfundig og morsom bok. Forfatteren er flink til å sette seg inn i barnas tanker og følelser, og vi blir slik sett godt kjent med Adam i denne boken. Det gjør vondt å høre om hvordan han setter i verk ulike overlevelsesstrategier som forstillelse og forsvinning for å komme gjennom hverdagene, men samtidig har han en selvironisk fortellerstemme som gjør boken morsom og skaper en viss distanse til det hele.

 

Matilda

Matilda

av Roald Dahl

Det sies at alle foreldre er glade i sine barn, men med Matilda kan man virkelig begynne å lure. Dette er fortellingen om en fantastisk og genial jente født av to idioter. Ved hjelp av en klok bibliotekar og en god lærer, klarer hun likevel å skape en god hverdag i alt det vanskelige. Hennes magiske krefter kommer også godt med …

Denne boken er en av Roald Dahls aller beste. Her går hverdag og magi hånd i hånd, og man kan ikke annet enn å bli glad i den fantastiske, brilliante og gode Matilda. En spennende og morsom bok til høytlesning.

 

Min venn Percys

Min venn Percys magiske gymnastikksko

av Ulf Stark

Uffe kan ikke tenke seg noen som er så tøff som Percy. Percy selv forteller at han er som han er på grunn av sine magiske gymnastikksko. Uffe ønsker seg de skoene over alt annet. Da vil han jo bli like tøff som Percy! De avtaler til slutt en byttehandel.

Dette er boken som er skrevet fritt etter Ulf Starks egen barndom. Med klokskap og innlevelse forteller han en ettertenksom, morsom og god historie. Ulf Stark har skrevet flere bøker om Uffe.

 

 

 

Tsatsiki

Tsatsiki og kjærligheten

av Moni Nilsson-Branström

Tsatsiki skal snart begynne i 5. klasse, og snart skal han bli storebror. Først skal han imidlertid besøke pappa blekksprutfisker i Hellas. Tilbake i Sverige blir det imidlertid noen kjærlighetsforviklinger når Julia er forelsket i ham, mens han selv er forelsket i Sara.

Dette er den fjerde boken om Tsatsiki. Her skildres kjærlighet av mange slag med den samme lune humoren og klokskapen som denne serien er kjent for. De tidligere bøkene om Tsatsiki passer godt til høytlesning også i 1. – 3. trinn.

 

 

Jeg-er-super!

Jeg er super!

av Bjørn Ingvaldsen

En ny spiller har meldt seg på i maktspillet mellom det Gode og det Onde. Detektiv Espen Herbert Knutsen. Espen Herbert synes selv han passer utmerket til dette, men hvorfor er alle andre uenige?

Dette er en av flere bøker i serien «Espen Herberts opptegnelser». Dette er morsomme bøker med en god porsjon herlig galskap. Espen Herbert er en slags moderne Emil som vil alt godt, men som ergrer vettet av de fleste. Dette blir det morsomme høytlesningsstunder av.

 

 

 

Loven2

Løven, heksa og klesskapet

av C.S. Lewis

Dette er den andre boken i serien om det magiske landet Narnia, der dyrene snakker og løven Aslan er den skapende kraft. Fire barn finner en hemmelig inngang til dette landet gjennom et garderobeskap, og dermed er et fantastisk eventyr i gang. De får hver sin avgjørende rolle i den store kampen mellom Aslan og Heksa Hvit; det gode og det onde.

Det er mange år siden denne boken første gang ble utgitt, men siden da har den fortsatt å fascinere generasjon etter generasjon med eventyrlystne lesere. Det er et visst gammelmodig språk i boken, men den fungerer godt som spennende høytlesningsbok likevel. Men kan lese videre om Narnia i flere etterfølgende bøker, så eventyret stopper ikke her.

 

miominmio

Mio, min Mio

av Astrid Lindgren

Bo Vilhelm Olsson, Bosse, er en niårig, foreldreløs gutt helt til den dagen han ved hjelp av et gulleple og en flaskeånd forstår at han egentlig heter Mio og er sønn av Kongen i Landet i det fjerne. Sammen med sin nye venn Jum-Jum og hesten Miramis, drar han i vei for å bekjempe den onde ridde Katoslik at Landet i det fjerne skal være et godt sted å bo for alle.

Dette er en fantastisk eventyrbok skrevet slik bare Astrid Lindgren kunne skrive. Dette er spennende, eventyrlig, fantasifullt og dypt innsiktsfullt om en liten gutt og hans kamp mot det onde. Noen bøker går man aldri lei. Dette er en av dem.

 

Lassemaja

LasseMajas detektivbyrå: Galoppmysteriet

av Martin Widmark

Det er hesteveddeløp på galoppbanen og de tre konkurransehestene flyr av gårde. Sara Bernards nybegynnerhest ligger langt bak. Lasse og Maja skjønner at det er ugler i mosen når den ene hesten etter den andre mister farten og oppfører seg merkelig. Hva er det som skjer?

En av mange bøker i serien om de to detektivene Lasse og Maja. Dette er underholdende og spennende bøker som egner seg godt til høytlesning.

 

 

verdens-verste-larer

Verdens verste lærer

av Peter Lidbeck og Rune Markhus (ill.)

Dette er boken om læreren som aldri skulle ha vært lærer. Barneskolelærer Karin Karlsson hater nemlig barn. Men hun gjør i hvert fall ikke forskjell på folk. Hun hater nemlig alle barn.

Dette er en særs frisk og frittalende barnebok, full av svart humor. Bare de tøffeste av lærere bør lese denne med sine elever. Gjør man det, får man mye å le av sammen, og elevene vil trolig bli litt ekstra takknemlige for at du ikke minner om Karin Karlsson. Eller gjør du det ..? Leseløve Pluss.

 

 

superagentdawn

Superagent Dawn og spionen som forsvant

av Anna Dale

Dawn Buckle er en ganske så alminnelig jente som ingen legger stort merke til. Men så en dag begynner det å skje rare ting. Dawn kjenner det som om noen spionerer på henne, og en dame i en forbipasserende bil kikker så underlig på henne. Så får hun en svært uventet forespørsel, og før hun vet ordet av det, er Dawn viklet inn i et farlig og komplisert spill.

Dette er en morsom, spennende og actionfylt fortelling som passer ypperlig til høytlesning.

 

 

heksene

Heksene av Roald Dahl

og Quentin Blake (ill.)

Det finnes hekser av mange slag på denne jord. De fleste av dem har kledd seg ut, og i denne boken skal alle samles på et hotell til årsmøte under det falske navnet «Det Kongelige Selskap til Bekjempelse av Barnemishandling». I virkeligheten har de noe helt annet på agendaen: De vil nemlig fjerne alle barn fra jordens overflate. Dessverre for heksene, vet de lite om at det på det samme hotellet bor en svært oppvakt gutt og med sin kloke bestemor. Men klarer de å stoppe heksene i å sette sin onde plan ut i livet?

Dette er en spennende, grøssende og morsom bok. Vi er mange som har hatt svært vellykkede lesestunder med denne boken!

 

Jorgen+Anne

Jørgen + Anne = Sant

av Vigdis Hjorth

Anne forelsker seg raskt i den nyinnflyttede Jørgen, men så er hun så redd for at han kan komme til å elske Ellen, hun med den fine hestehalen. Dermed skriver Anne et falskt kjærlighetsbrev, og så er forviklingene i gang …

Dette er en veldig søt bok om den første forelskelsen. Forfatteren lever seg godt inn i alle de små og store tanker og følelser som flommer over når man for første gang opplever noe slikt. Boken ble første gang utgitt i 1984, og fikk sin renessanse etter at den ble filmatisert i 2011.