Velg en side

Søvn og leggetid

Sov godt, lille kanin

av Blafre og Ingrid Erøy Fagervik (ill.)

Lille kanin skal sove, men først er det kveldsmat, tannpuss og lesestund.

Teksten er svært enkel og på rim, og illustrasjonene er fargerike og klare. Boken er kartonert og tåler en trøkk. De små kan kjenne seg igjen i alt det den lille kaninen må gjøre før legging. Tekstens rim og rytme blir søvndyssende i seg selv, så kanskje noen små vil finne søvnen raskere med denne boken? Passer fint for de aller minste.

 

Anton vil ikke legge seg

av Amadeus Blix og Jens A. Larsen Aas (ill.)

Anton er en helt super hund, men når han ikke vil legge seg, får familien hans et problem. Anton er nemlig veldig sta, og hvordan få en sta hund til å sove?

Teksten er humoristisk og enkel, og illustrasjonene fargerike og uttrykksfulle. Selv om Anton er en hund, er det nok mange barn som kan kjenne seg igjen i det å ikke ville legge seg. Men det finnes gjerne en løsning på det meste, også for Anton og familien. Passer fint fra ca. 2 år.

 

Dyrene sover

av Kjersti Annesdatter Skomsvold og Mari Kanstad Johnsen (ill.)

Bo vil ikke legge seg, og mamma forteller historier om ulike dyr mens de går igjennom kveldsmat, bad og tannpuss. Til slutt havner Bo i senga, og mamma forteller ham inn i søvnen.

Dette er en fargerik og undrende historie som passer godt til høytlesning for nysgjerrige barn. Passer fra ca. 2-3 år.

 

 

 

Den lille kaninen som så gjerne ville sove

av Carl-Johan Forssén Ehrlin

Den lille kaninen vil så gjerne sove, og i boken følger vi den på søken etter å klare akkurat det.

Dette er boken som nærmest garanterer at ditt barn faller i søvn. Den har gått sin seiersgang over hele verden, er oversatt til over 30 språk, og har hjulpet mange med å finne søvnen raskere.Kanskje vil den hjelpe deg og ditt barn? En brukermanual kommer sammen med boken. Den forklarer til leseren hvor man skal legge trykk, når man skal snakke med dypere stemme, eller når man skal bruke effekter, som gjesping. Boken er full av repetisjoner, og ord som «sove, trøtt, søvn og drøm» blir ofte gjentatt i teksten. Bare pass på at det ikke er du som sovner først …

 

Elefanten som gjerne ville sove

av Carl-Johan Forssén Ehrlin

Den lille elefanten vil så gjerne sove, og i boken følger vi den på søken etter akkurat det.

Denne boken kan ses på som oppfølgeren til «Den lille kaninen som så gjerne ville sove». Her har forfatteren forbedret metoden, og «Elefanten som gjerne vil sove» har enda tydeligere fokus på hvordan man skal lære barna å sovne selv.

 

 

 

God natt, alle sammen

av Chris Haughton

Den lille bjørnen vil leke, men alle er så trøtte, så ingen orker å leke med ham. Til slutt blir også bjørnen trøtt, og sovner som de andre.

En søvndyssende bok der vi sier god natt til ulike dyr før hele gjengen til slutt sovner. Repetisjon i teksten og nattfarger i de stilige illustrasjonene er med på å gjøre enhver leser akkurat litt søvnigere.

 

 

Natta, sier Nora

av Irene Marienborg

Nora skal få ny og større seng og gleder seg! Men føler hun seg egentlig stor nok til senga når kvelden først kommer?

Bøkene om Nora er det mange små som er veldig glade i, og i denne boken blir vi med Nora når hun skal prøve å finne en måte å sovne på nå som den gode, gamle senga hennes er byttet ut. Heldigvis finner de en lur løsning på problemet til slutt.

 

God natt, Albert Åberg

av Gunilla Bergström

Det er mørkt ute, klokken er nesten ni, og Albert burde ha vært i seng for lenge siden. Men så vil han ikke legge seg, og dessuten er det visst mye som må gjøres først. Kanskje han må tisse litt, drikke litt vann, søle, finne bamse, lese en bok til ..?

Denne boken er fra 1972, men er fortsatt god å lese på sengekanten. Den er ikke voldsomt søvndyssende i tekst og bilder, men det er en fin fortelling å kjenne seg igjen i. Og Albert Åberg sovner faktisk til slutt slik at vi bare må hviske når boken er ferdiglest.

 

 

Snart sover du

av Haddy N’jie og Lisa Aisato

Alle må sove. Voksne, barn og dyr. Men har du tenkt på at årstidene også sover? Når vinteren er våken, sover de andre tre. Våren venter så på å våkne når vinteren skal sove igjen. De fire årstidene følger hverandre i en evig runddans.

De to søstrene Haddy og Lisa har her laget en litt annerledes godnatt-bok med poetiske vers og nydelige illustrasjoner. Passer fint på sengekanten for både liten og stor.

 

 

Lisen får ikke sove

av Kaj Beckman og Per Beckman (ill.)

Det er neimen ikke så lett for Lisen å få lagt seg. Alle kosedyrene vil ha selskap av hverandre i senga, men da blir det ikke plass til Lisen der. Heldigvis vet mamma råd.

Denne boken ble første gang utgitt i 1969. Den fungerer fremdeles fint og ble derfor nyutgitt i 2012 som en del av Aschehougs retro-serie. Her er det repetisjoner i tekst og handling, og det hele ender selvsagt med at alle får sove godt til slutt.

 

 

 

Karsten får ikke sove

av Tor Åge Bringsværd og Anne G. Holt (ill.)

Karsten får ikke sove selv om alle de andre i huset sover og det er svært sent. Han skal begynne i ny barnehage, og han grugleder seg. Løveungen holder ham med selskap og kommer med oppmuntrende råd. Til slutt sovner også Karsten.

Mange barn blir liggende å gruble over livets små og store spørsmål ved leggetid, og denne boken kan være fin som utgangspunkt til samtale om dette på sengekanten. Kanskje man slik kan hjelpe barnet med å la grubleriene ligge litt. Mange barn er glade i Karsten og Petra etter å ha møtt dem både i Barne-TV og i bøker. I denne boken er det bare Karsten vi møter. Det han ikke vet, er at han kommer til å møte Petra i den nye barnehagen dagen etterpå. Dette kan man lese mer om i «Petra begynner i barnehagen».

 

Ludde leter etter bamse

av Ulf Löfgren

Ludde leter etter bamse. Den må han ha når han skal legge seg. Han leter og leter, men finner bare alle andre ting. Til slutt viser det seg at Bamse venter på ham rett under dyna!

En søt historie for de minste med repetisjoner og små gjetteleker fra side til side. Hvem er bak der, oppi der, inni der? Boken slutter i senga der Bamse ligger under dyna og venter på å bli med Ludde inn i søvnen. Boken inviterer de små til å kommentere og gjette før de i likhet med Ludde kan legge seg til å sove i sengen når boken er slutt.