Velg en side

Søsken og søskensjalusi

Struts og Ada får en lillebror

av Gudrun Skretting og Inga Sætre (ill.)

Mamma og Jon har fått en baby, og Ada har fått en lekestruts. Strutsen gjør mye rart sammen med Ada, særlig når mamma og Jon ikke har tid til å se på. Ada vil jo selvsagt ha oppmerksomhet hun også!

Dette er en søt bok om hverdagen slik den kan arte seg når et nytt familiemedlem er på plass. Sjalusien kommer naturlig når man føler at en ny baby har tatt ens plass i familien. Sjarmerende illustrasjoner. Dette er den første av flere planlagte bøker i serien om Struts og Ada. Passer fra 2-3 år og oppover.

 

Gigabror

av Annika Lind Verdal Homme

Hver annenhver helg kommer Gigabror hjem. Lillebror gleder seg alltid, for da kan de leke, se på film og gjøre alt det morsomme man kan med en skikkelig storebror. Men hvorfor kaller et av de andre barna Gigabror for halvbror? Er han ikke en hel bror?

Dette er en svært sjarmerende bok om to brødre som ikke bor sammen mer enn annenhver helg, men som like fullt er brødre. Svaret Gigabror gir Lillebror når han blir spurt om hvorfor et av de andre barna kaller ham for halvbror, er dessuten særdeles rørende og klokt: «Halv fordi vi er sammen halvpartene av helgene, og bror fordi vi er brødre hele tiden!». Hele boka er gjennomført optimistisk og positiv og oser av Lillebrors iver og glede. Passer fint fra ca. 3 år.

 

Brillebjørn blir storebror

av Ida Jackson og Jens A. Larsen Aas (ill.)

Brillebjørn skal endelig få en lillebror. Men Lillebror viser seg å være veldig kjedelig. Ikke kan han leke og ikke kan han snakke. Brillebjørn må være så forsiktig, så forsiktig med den lille broren sin, og det er også kjedelig. Ingenting er som før Lillebror kom, og det liker ikke Brillebjørn. Han blir sint.

En søt, liten fortelling som synliggjør hvordan det kan være vanskelig å bli storebror eller storesøster, men den forteller også om fordelene ved å være den store. Passer fra 2-3 år og oppover.

 

En baby! sier Nora

av Irene Marienborg

Nora skal få en søster, men trenger egentlig mamma og pappa en baby til? De har jo henne! Nora synes det er vanskelig at mamma må hvile mye før babyen kommer, og når lillesøster kommer, så er de voksne nesten bare opptatt av den lille. Alle som kommer på besøk snakker bare om babyen og Nora føler seg glemt.

Dette er en realistisk bok for de minste om det å få en lillesøster eller -bror. Her belyses både det koselige og det vanskelige som følger det å plutselig få sin verden snudd opp ned og på hodet. Mange barn er veldig glad i Nora-bøkene, og kanskje denne kan være litt ekstra fin for småtasser som er på vei inn i en ukjent søskenverden? Passer ypperlig fra 2 år.

 

Boka om å få søsken

av Maria Frensborg og Maija Hurme (ill.)

Mika skal få et søsken, og den skal hete Glitrebabyen. Mika snakker om babyen i barnehagen, og lærer at mange av de andre barna også har søsken eller har et på vei.

Boken forteller på en fin måte om hvordan babyer vokser, om forskjellige typer familier, og den tar opp mange av de spørsmålene barn kan ha når de skal bli storesøsken. Passer fint fra ca. 3 år.

 

 

Print

Alvin Pang og en søster for mye

av Endre Lund Eriksen og Olve Askim (ill.)

Alvin ønsket seg en lillebror, men fikk i stedet Elvira; en svært aktiv og til tider plagsom lillesøster. Han prøver å tenke ut måter å bli kvitt henne på. Skal han selge henne eller skal han bytte henne bort? Til slutt synes han at han finner en god løsning. Men så angrer han seg veldig …

En herlig og vill bok om irriterende småsøsken og lettirriterte storebrødre. Livlige og humoristiske illustrasjoner gjør boken til en morsom leseopplevelse. Storesøsken kan lett kjenne seg igjen i Alvins tanker, og boken gir absolutt rom for samtale rundt emnet søsken og irritasjon. Fra ca. 3 år.

 

mammaerenluftballong

Mamma er en luftballong

av Stina Langlo Ørdal

Tiras mamma har kjempestor mage. Tira synes mamma ligner på en luftballong. –Min egen luftballong, jubler Tira. –Og litt min, sier pappa. Mamma blir lik en ekte luftballong, og pappa og Tira drar ut på tur …

Dette er en fantasifull, morsom og sjarmerende bok om det å vente på å bli storesøster eller storebror. Fra ca. 2 år.

 

 

Tor blir bror

av Anneli Klepp og Camilla Billett (ill.)

Tor skal sove hos Mia siden babyen er på vei og mamma og pappa må på sykehuset. Tor begynner å gruble. Tenk om babyen er et spøkelse eller noe annet skummelt? Og tenk om – verst av alt – at alle glemmer Tor?

Denne boken handler om det å få et søsken og om frykten for å bli glemt eller satt til side. Heldigvis går det mye bedre enn Tor frykter. Dette er egentlig en lettlestbok for de ferskeste leserne, men den fungerer godt også som en illustrert høytlesningsbok for barn fra ca. 4 år og oppover.

 

1

Emma og lillebror

av Gunilla Wolde

Emma har en lillebror. Som regel er lillebror bare søt, og Emma får hjelpe mamma med å vaske og stelle ham. Men av og til er lillebror dum, som når han lugger henne. Emma blir dessuten sjalu når mamma koser så mye med lillebror. Da får hun lyst til å være en baby hun også.

En enkel bok om det å få et lite søsken. Her behandles det hverdagslige og gjenkjennbare ved å ikke være den minste lenger. Fra ca. 2 år.

 

Jeg elsker lillesøster!

av Christelle Huet-Gomez og Séverine Duchesne (ill)

Lille Pipp synes verden er perfekt! Han er enebarn og den eneste kyllingen i hønsehuset, så selvsagt er han mammas helt spesielle skatt. Mens de andre dyra på gården må hjelpe foreldrene med å passe småsøsken, kan Pipp bare slappe av og kose seg i solen. Men så en dag dukker egget opp, og Pipp skal få et søsken! Han prøver iherdig å bli kvitt egget, men det går dårlig. Pipp får seg likevel en overraskelse når egget klekker …

Dette er en morsom bok om en liten kylling som nok har svært godt av å få et søsken. Selv om det her er kyllinger det er snakk om, er det lett for barn å kjenne seg igjen. Store, fargerike illustrasjoner følger en enkel og god tekst. Passer fint fra 2 – 3 år.

 

Storebror

av Maria Parr og Åshild Irgens (ill.)

Tenk så fint å ha en storebror! En som kan passe ekstra på, hjelpe deg med lekser og følge deg til bussen. Men hva gjør du dersom du bare har en irriterende lillesøster?

Dette er en fin bok som handler om å være en god storebror. Boken er først og fremst skrevet for ferske lesere som skal lese selv, men den er fin å lese høyt og snakke om også. Her er en kort og enkel historie svært godt fortalt og fint illustrert. Passer fint fra ca. 5 år.

 

 

 

Lena blir storesøster

av Ida Jackson og Hilde Hodnefjell (ill.)

Mamma og Oddvar skal ha en baby, så Lena skal bli storesøster! Lena bestemmer at babyen skal bli en jente og at hun skal hete Elsa. Men hva skjer når babyen kommer, er en gutt og skal hete Sverre?

Dette er en morsom, lettlest bok for småskoletrinnet med kort, enkel tekst og mange illustrasjoner, men den kan også leses høyt sammen med de som ikke har lært å lese ennå. Her er det flere som kan kjenne seg igjen i Lena. Passer fint fra ca. 4-5 år.

 

 

Lisafaarenlillesoster

Lisa får en lillesøster

av Anne Gutman og Georg Hallensleben (ill.)

Lisa skal få en lillesøster. Det er ikke noe hun gleder seg til. Hun kunne ønske at det aldri kom noen baby til dem, og sjalusien er vond å kjenne på. Lisa både sier og gjør dumme ting. Når babyen endelig kommer og Lisa får møte lillesøsteren sin, så blir likevel det hele ganske annerledes enn hva hun hadde trodd.

Denne boken har søte, malte illustrasjoner og er i det hele tatt en søt bok. Den har lite tekst og passer fint for de minste barna. Fra ca. 2 år.

 

Korleis bli kvitt ei veslesøster

av Veronika Erstad og Ella K. Okstad (ill)

Guri ønsker seg en storesøster, men så har hun altså bare en lillesøster som tar altfor mye plass. Guri vil heller at det skal bli som før da hun var alene med mamma og pappa. Lillesøster er liten. Er det ikke slik at små ting har lett for å bli borte? Guri skriver en liste med tips til hvordan hun kan bli kvitt problemet: 1. Gi henne til bestemor og bestefar. 2. Støvsuge henne opp. 3. Putte henne i do og trekke opp. 4. …

Dette er en søt og morsom bok om det å plutselig måtte dele sin verden med en annen som skriker og bæsjer og krever sine foreldre. De fargerike og uttrykksfulle illustrasjonene står fint til teksten. Fra ca. 4 år.

 

Verdens fineste bjørnunger

av Sam McBratney og Anita Jeram (ill.)

Bjørnemor og bjørnefar har tre bjørnunger som de elsker like høyt. En dag begynner de tre små likevel å lure på hvem som egentlig er favoritten til mor og far.

Dette er en fin bok om både kjærlighet og sjalusi. Her kan de fleste søsken kjenne seg igjen. Dette er også en bok man kan få fine samtaler rundt i etterkant. For det er av og til litt vanskelig å helt forstå at foreldre faktisk kan elske sine barn like høyt uansett i hvilken rekkefølge de kom eller hvordan de ter seg. Søt bok med vakre illustrasjoner. Passer fint fra ca. 3 år.

 

Dumme-Teo

DummeTeo

av Tina Soli

Petra er 4 år og får en lillebror. Mamma og pappa har plutselig ikke tid til Petra lenger. De er liksom bare opptatt av Teo. Petra synes det hele er ganske rart. Teo bare bråker og bæsjer på seg hele tiden, jo! Nei, det er slett ikke morsomt å være storesøster, synes Petra.

Dette er en herlig bildebok om søskensjalusi. Treffende, humoristisk og igjenkjennbart for de fleste småbarnsfamilier. Og ikke minst for en nybakt storebror eller -søster. Fra ca. 3 år.

 


Når jeg blir storebror

av Elisabeth Moseng

Det å bli storebror er en stor forandring! Eller er det kanskje mange store forandringer?

En bok man kan bruke som utgangspunkt til samtale om det som venter. Passer fint fra ca. 3 år.

 


Ikke bare Ville Wilma

av Andrea Bræin Hovig og Lene Ask (ill.)

Wilma er en snill og uredd jente som alltid bodd med pappa. Men nå skal pappa gifte seg med kjæresten Mari, og ikke nok med det; de skal også ha barn! Så Wilma skal altså bli storesøster. Uten at noen har spurt henne!

Bøkene om Wilma har god tekst og fine illustrasjoner, og det er lett å kjenne seg igjen i hovedpersonen. Denne boken er morsomt skrevet om det å skulle få sin verden snudd på hodet. Passer fint fra ca. 5 år.

 

Lillesøster på skitur

av Kari Grossmann

Lillesøster skal på skitur med hele familien og vil gå foran. Plutselig går storesøster og storebror forbi sammen med pappa, og Lillesøster må skynde seg etter. Men så er det ikke så lett å skynde seg på ski, og alt blir liksom bare dumt. Da er det ikke så lett å være lillesøster.

Bøkene om Lillesøster er svært populære og handler om mang en hverdagssituasjon. I denne boken handler det om at det av og til er vrient å være mindre og ikke klare det man har lyst til, men også om hvordan det hele kan bli litt bedre ved hjelp av en lur pappa. Her finner vi ikke det største søskensjalusidramaet, men vi kan kjenne oss igjen i det å være minstemann. Passer fint fra ca. 2 år.

 

Jeg vil også ha et søsken!

av Astrid Lindgren og Ilon Wikland (ill.)

Peter ønsker seg et søsken slik som liksom alle har. En dag forteller moren at ønsket hans er gått i oppfyllelse, og Peter gleder seg. Men når lillesøster Lena kommer, blir ingenting slik Peter hadde sett for seg.

Dette er en klassiker, men den er fortsatt like fin å lese for de som snart skal bli storesøsken. Boken handler om forventninger, skuffelse, søskenkjærlighet og søskensjalusi, og Astrid Lindgren forteller som alltid det meste på en enkel og real måte. Passer fint fra ca. 4 år.

 


Nora blir storesøster

av Bodil Vidnes-Kopperud og Julia M. Gilje (ill.)

Nora skal bli storesøster, men hun vil slett ikke være hos tante Aud mens mamma føder. Hun vil være med på fødselen! Når fødselen kommer, er Nora godt forberedt, og hun har til og med en egen oppgave så hun kan hjelpe mamma.

Dette er både en spennende og morsom bok for barn. Det de minste leserne var mest opptatt av, er at Nora, som egentlig er plukket ut til å være Lucia, gir fra seg rollen til en annen jente for å bli med på fødselen. Dette er en lettlest bok for småskoletrinnet, men den er fin å lese også med de litt yngre barna. Gjennomillustrert. Passer fint fra ca. 5 år.

 

 

Misunnelige-Magda

Misunnelige Magda

av Stina L. Ørdal

Magda blir så lett misunnelig. Hun vil det ikke selv, men klarer ikke å la være. Magda er ekstra misunnelig på lillesøster Molla. Hun blir misunnelig på flettene hennes, på koseteppet hennes og på at hun får hjelp til å kle på seg. På skolen er det også lett å bli misunnelig.

Dette er en fargerik bok både små og store kan kjenne seg igjen i. Misunnelse kan være en vond og vanskelig følelse, men forfatteren behandler det hele med humor og varme. Fra ca. 4 år.