Velg en side

Tradisjonelle eventyr

Eventyrene ble opprinnelig overlevert muntlig fra generasjon til generasjon lenge før bøkenes tid. Eventyr er ofte fantasifulle fortellinger om mennesker, dyr og overnaturlige vesener. De har som regel mange likhetstrekk rent stilmessig, og vi kan se likheter ved eventyr hentet fra ulike deler av verden. Det sistnevnte forteller oss at eventyrene ofte har reist langt. Slike folkeeventyr tilhører den eldste diktningen vi kjenner, og det er umulig å finne opphavspersonen bak diktningen. I den mer moderne tid har vi imidlertid fått kunsteventyr. Dette er eventyr skrevet av en navngitt forfatter.

Eventyrtradisjonen vi har i dag er en blanding av kunsteventyr og folkeeventyr. Nedenfor kan du finne eksempler på ulike eventyrsamlinger:

 

De tre bukkene Bruse

 

Eventyr for de aller minste – Catarina Kruusval

I denne nye serien har Katarina Kruusval gjenfortalt noen av våre mest kjente eventyr med enkel tekst og vakre illustrasjoner. Dette er eventyr for de aller minste. De to første eventyrbøkene i serien er: De tre bukkene Bruse og Gullhår og de tre bjørnene. Bøkene er trykket på kartong og tåler småbarnsbruk.

 


Barnas godnatthistorier

I denne boken er de fleste av våre mest kjente eventyr samlet. Boken har mange og flotte illustrasjoner, og er virkelig en stor og flott eventyrbok for de minste.

 

 

 

 

 

Norske folkeeventyr – Samlet av Asbjørnsen og Moe

Dette er en samling norske folkeeventyr. De ble første gang gitt ut i samlet form i 1845. Siden den gang har disse bøkene vært av våre mest kjære eventyrskatter.

 

 

 

 

 

Brødrene Grimms eventyr – Samlet av Jacob og Wilhelm Grimm

Dette er en samling av tyske eventyr. Eventyrene ble samlet av språkforskerbrødrene Grimm, og ble første gang utgitt i 1816 og 1818. Disse eventyrene har blitt umåtelig populære i mange land.

 

 

 

 

HC Andersen

 

H.C. Andersens samlede eventyrSkrevet av Hans Christian Andersen

Dette er en samling kunsteventyr skrevet av den danske dikteren H.C.Andersen. Eventyrene ble opprinnelig utgitt ett og ett, men har blitt samlet i nyere tid. Eventyret om Tommelise var et av de første han skrev, og ble utgitt i 1835.

 

 

 

Eventyr fra jordens hjerte

 

Eventyr fra jordens hjerteSamlet av prinsesse Märtha Louise

Dette er en samling med 67 eventyr fra over 50 land. Flere av disse eventyrene har aldri tidligere vært utgitt i Norge. Boken er nydelig illustrert av kunstnere fra hele verden.

 

 

Det var en gang

 

Det var engang – Illustrert av Kari og Werner Grossmann

Dette er en samling enkle eventyr som passer godt for de minste. Her har man forsøkt å styre unna de mer stillestående og kompliserte eventyrene, nettopp for å treffe de yngste leserne.

 

 

SamledeEventyr_Cappelen

 

Cappelen Damm gull – Gert Nygårshaug – Samlede eventyr

I denne boken har forfatteren skrevet ned eventyr som ble muntlig fortalt av hans egen oldemor; en gårdskone fra en liten fjellgård på Tynset. Her møter vi troll, gjetergutter og fantastiske konger. Boken er illustrert av Rune Johan Andersson. Boken inngår i Cappelen Damm gull, en serie som inneholder mange flotte eventyrbøker.