Velg en side

Snø og vinter

Leo er en snømus

av Arne Svingen og Jenny Jordahl (ill.)

Det har snødd, og Leo kan neste ikke vente med å dra ut i akebakken. Men så er akebakken fryktelig bratt, og det virker altfor skummelt å ake nedover. Tenk om han var en snømus! De tør sikkert alt mulig i snøen!

Dette er en bok for de minste om snø, aking og rollelek. Boken er full av fart! Tekst og illustrasjoner står svært godt til hverandre. Passer fint fra ca. 2-3 år.

 

Tramp og Line – Det snør!

av Axel Scheffler

Tramp og Line leker i snøen og finner på mye gøy, men så blir de uenige om hva de skal bygge i snøen. Tramp vil bygge en snøkanin, men Line vil heller bygge en snømus. De blir så sinte at de gjør noe dumt begge to.

Dette er en av flere bøker i serien om Tramp og Line. Her følger vi dem en typisk vinterdag gjennom både lek, konflikt og god konflikthåndtering. Passer fint fra ca. 2 år.

 

Lukas og Kim

av Johan B. Mjønes og Åshild Irgens (ill.)

Det har flyttet inn en ny jente i nabohuset, og Lukas prøver å få oppmerksomheten hennes mens de leker i hver sin hage. Han klarer det til slutt, og sammen bruker de fantasien mens de leker i snøen.

Dette er en av flere bøker om Lukas. Dette er enkle og hverdagslige bøker med mye lek og varme. Passer fint fra ca. 3 år.

 

Når det slutter å snø

av Komako Sakai

Det har snødd i hele natt, og den lille kaninen kan ikke dra i barnehagen. Pappa får heller ikke kommet hjem fra jobben. Den lille kaninen vil gjerne ut og leke, men mamma sier at de må vente med å gå ut til det slutter å snø.

Dette er en lavmælt og poetisk bok med helt særegne illustrasjoner. Den er litt ekstra morsom å lese for barn bosatt i Norge, for situasjonen er en ganske annen når det snør her. Tenk hvis vi måtte vente med å leke til det sluttet å snø? Passer fint fra ca. 3 år.

 

Malvin på skitur

av Kari Grossmann

Malvin og mamma er på skitur, og på veien til skistua synes Malvin det er gøy å snakke om bæsj og promp. Det synes ikke mamma, selv om hun mener det er noe ganske annet når det er elglort eller hundebæsj det er snakk om. Etter å ha varmet seg med kakao og niste i skistua, må Malvin på utedoen. Etterpå er den ene votten hans plutselig borte. Den har vel ikke ramlet i ..?

Dette er en av flere bøker om Malvin. Her kan mange barn kjenne seg igjen i hverdagslige fortellinger. I denne boka er det den typiske norske skituren som vi får være med på. Passer fint fra ca. 3-4 år.

 

Mimbo Jimbo og den lange vinteren

av Jakob Martin Strid

Hva skjer når våren aldri kommer? Vinteren hos Mimbo Jimbo og vennene hans vil ikke ta slutt, og det er tydelig at noe er veldig galt. Mimbo Jimbo og vennene hans klarer seg fint på tross av all snøen, men de må finne ut hvordan de løser mysteriet om hvorfor vinteren aldri slutter.

Dette er en av flere bøker om den lille blå elefanten Mimbo Jimbo. Forfatterens sjarmerende tekst og svært karakteristiske strek gjør disse bøkene til en fryd å lese. Passer fint fra ca. 3 år.

 

En liten katt

av Cecilie Seim

Jenta og moren hennes bor i et lite blått hus. Det er bare de to i huset. Men så finner jenta ut at hun ønsker seg en liten katt. Siden det er så kaldt ute, er det visst flere katter som ønsker å komme inn i huset …

Dette er en svært sjarmerende og enkel bok om en liten jente og en liten katt en kald og snøtung vinterdag. Den er god å lese for de minste. Passer fint fra ca. 2 år.

 

Lillesøster på skitur

av Kari Grossmann

Lillesøster har fått nye ski til jul, og de skal prøves på skitur med hele familien. Men så er det ikke så greit når de andre er flinkere og raskere enn Lillesøster. Heldigvis er pappa lur.

Dette er en av mange bøker om Lillesøster. De fleste barn kjenner seg nok igjen i hennes verden. I denne boken er det særlig fortvilelsen over å ikke få til det de større får til som det må hanskes med. Veldig fin å lese for alle ferske skiløpere. Passer fint fra 2-3 år.

 

Skinnvotten

gjendiktet av Alf Prøysen etter et ukrainsk eventyr

En mann mister en dag en skinnvott i snøen, og da er det ganske så mange dyr som har lyst til å varme seg i den gjennom vinternatten. Men får de plass alle sammen?

Dette er det tradisjonelle eventyret om votten med alle dyrene i. Den er full av repetisjon og morsomme navn, og passer fint for både stor og liten.

 

 

 

Stella snødronning

av Marie-Louise Gay

Sam har aldri opplevd snøen før og storesøster Stella tar ham med ut. Hun forklarer og forteller mens hun forsøker å overføre sin egen begeistring for snøen til lillebroren. Stella kommer med en hel masse forslag til hva hun og lillebror kan gjøre: lage snømann, gå på skøyter, ake kjelke og lage engler i snøen. Mens Sam stiller en rekke spørsmål, kan Stella alle svarene.

Dette er en fortelling om å se og møte verden med barns øyne, om lek og undring, og å være søsken en vinterdag. Passer fint fra ca. 3 år.

 

Karsten og Petra går på ski og skøyter

av Tor Åge Bringsværd og Anne G. Holt (ill.)

Karsten og Petra går på ski og skøyter inneholder to vinterfortellinger om Karsten og Petra. Alle de store barna i barnehagen skal på skiskole, så det skal Petra også. Karsten har fått skøyter til jul, så nå kan Karsten og Petra gå på skøyter sammen.

Dette er hverdagslige fortellinger om lek og vennskap og det å lære seg noe nytt. Pedagogiske bøker det er lett å kjenne seg igjen i. Mange barn kjenner dessuten Karsten og Petra godt fra Barne-TV. Passer fint fra 3-4 år.